Fără categorie

Agenda digitală: un sondaj la domiciliu arată că numărul europenilor care utilizează internetul a crescut, dar că aceștia sunt preocupați de costuri și securitate

Bruxelles, 13 octombrie 2010

Europenii recurg tot mai mult la tehnologiile digitale, potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Comisia Europeană, în cursul căruia 27 000 de gospodării din întreaga UE au fost chestionate în legătură cu utilizarea internetului, a telefonului și a televiziunii. Tot mai mulți europeni se abonează la internet în bandă largă și la televiziunea digitală în cadrul unor „pachete” de servicii grupate, cu prețuri fixe. Utilizarea la scară mai largă a serviciilor de bandă largă demonstrează că tot mai mulți europeni se conectează la internet, 35% dintre aceștia accesând website-urile de socializare în rețea. Totuși, utilizatorii sunt preocupați de costuri, de calitatea serviciilor și a securității, precum și de libertatea de navigare. O cincime dintre utilizatorii de internet fix sau mobil declară că au întâmpinat probleme legate de blocarea unor conținuturi și aplicații. Pe lângă faptul că stabilește obiective ambițioase pentru a permite tuturor cetățen…

Bruxelles, 13 octombrie 2010

Europenii recurg tot mai mult la tehnologiile digitale, potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Comisia Europeană, în cursul căruia 27 000 de gospodării din întreaga UE au fost chestionate în legătură cu utilizarea internetului, a telefonului și a televiziunii. Tot mai mulți europeni se abonează la internet în bandă largă și la televiziunea digitală în cadrul unor „pachete” de servicii grupate, cu prețuri fixe. Utilizarea la scară mai largă a serviciilor de bandă largă demonstrează că tot mai mulți europeni se conectează la internet, 35% dintre aceștia accesând website-urile de socializare în rețea. Totuși, utilizatorii sunt preocupați de costuri, de calitatea serviciilor și a securității, precum și de libertatea de navigare. O cincime dintre utilizatorii de internet fix sau mobil declară că au întâmpinat probleme legate de blocarea unor conținuturi și aplicații. Pe lângă faptul că stabilește obiective ambițioase pentru a permite tuturor cetățenilor Europei să aibă acces la internet în bandă largă, Agenda digitală pentru Europa lansată de Comisie în mai 2010 prevede totodată măsuri de creștere a concurenței, a încrederii și a securității (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200)

Accesul la internet în general și la internet în bandă largă

Sondajul arată că 43 % din totalitatea gospodăriilor din UE nu au încă acces la internet. Această constatare demonstrează cât de ambițios este obiectivul stabilit de Comisie în Agenda digitală, și anume asigurarea accesului fiecărui european la mediul digital. Aproximativ una din cinci gospodării chestionate au precizat că motivul pentru care nu dispun de o conexiune internet la domiciliu îl constituie costurile asociate ridicate. Prin urmare, creșterea concurenței în scopul scăderii prețurilor, care constituie un obiectiv important al agendei digitale, ar putea determina mai mulți europeni să opteze pentru o conexiune internet.

Mulți dintre cei care nu dispun de o conexiune internet la domiciliu afirmă că internetul nu-i interesează. Comisia consideră că toți cetățenii UE ar trebui aibă posibilitatea de a se abona la internet în bandă largă și că numărul doritorilor ar crește dacă populația ar fi conștientă de avantajele potențiale ale acestuia (de exemplu, accesul la servicii inovatoare, munca la domiciliu).

Pachetele

38% din totalul gospodăriilor chestionate sunt abonate la pachete alcătuite din două sau mai multe servicii. Aproximativ un sfert dintre gospodăriile UE care au participat la sondaj sunt abonate la televiziunea terestră digitală, iar un procent similar, la televiziunea prin satelit.

Preocupările privind costurile și calitatea

Potrivit sondajului, 61% dintre utilizatorii de telefonie mobilă din UE și 49% dintre abonații la telefonia fixă își limitează apelurile din cauza preocupărilor legate de costuri. Dintre gospodăriile care dispun de conexiuni internet în bandă largă, 30% afirmă că viteza de descărcare nu se menține constantă, 36% se confruntă cu întreruperi de conexiune și 24% declară că nivelul de performanță al conexiunii nu corespunde celui prevăzut în contract.

Obiectivul agendei digitale este de a asigura accesul tuturor europenilor la internet cu viteză de 30Mbps până în 2020 și de a face posibil ca, până la acea dată, cel puțin 50% dintre gospodăriile europene să se poată abona la conexiuni internet cu viteze de peste 100 Mbps. Comisia a adoptat recent un pachet tripartit de măsuri privind banda largă pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv. (a se vedea IP/10/1142, MEMO/10/427, MEMO/10/426 și MEMO/10/424)

Încrederea și securitatea în materie de internet

84% dintre gospodării ar dori să fie anunțate în caz de pierdere, de furt sau de modificare a datelor lor cu caracter personal, iar 45% și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea abuzivă a datelor lor cu caracter personal pe website-urile de socializare în rețea. Tinerii sub 24 de ani sunt mai puțin preocupați de acest aspect decât persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Pachetul de măsuri din 2009 privind telecomunicațiile, care urmează să fie implementat până la 26 mai 2011, conține o serie de dispoziții care obligă furnizorii de servicii de comunicații electronice accesibile publicului să informeze fie autoritatea națională de reglementare, fie abonații cu privire la cazurile de violare a securității datelor cu caracter personal (a se vedea MEMO/09/568).

Comisia a prezentat recent o serie de măsuri menite să consolideze Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) și să combată atacurile informatice (a se vedea IP/10/1239, MEMO/10/459 și MEMO/10/463).

Blocarea accesului

21% dintre gospodăriile europene cu acces la internet care au participat la sondaj consideră că furnizorul lor de internet le-a blocat accesul la anumite conținuturi și aplicații online. Același lucru îl afirmă și un procent echivalent de utilizatori de internet mobil, însă aproximativ o treime dintre aceștia pun aceste blocaje pe seama capacității limitate a telefoanelor lor sau a abonamentelor lor telefonice. Comisia a lansat recent o consultare privind internetul deschis și neutralitatea rețelei (a se vedea IP/10/860) în vederea elaborării următorului său raport referitor la amploarea acestor probleme și la oportunitatea luării de măsuri suplimentare în acest sector.

Alte constatări ale sondajului

Peste o treime dintre cetățenii UE utilizează un site de socializare în rețea, atât în țările cu un nivel ridicat a internetului(de exemplu, Țările de Jos), cât și în țările cu un nivel redus (de exemplu, Letonia) de utilizare a acestuia. 22% dintre gospodăriile cu acces la internet utilizează computerele personale pentru a efectua apeluri vocale pe internet. Numărul gospodăriilor care utilizează internetul în acest scop este de două ori mai mare în cele 12 noi state membre decât în celelalte 15.

98% dintre gospodăriile din UE au acces la un telefon și tot mai multe gospodării (87%) au acces la un telefon mobil. Doar 11% dintre acestea au acces numai la telefonia fixă, iar 25% utilizează un telefon mobil, fără a dispune de o linie de telefonie fixă.

Deși 98% dintre gospodăriile din UE beneficiază de televiziune, numai 30% sunt abonate la televiziunea prin cablu, în timp ce 23% utilizează televiziunea digitală, ceea ce reprezintă o creștere de 11% față de 2007.

Sondajul complet poate fi consultat aici

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top