Fără categorie

Agenda digitală: Proiectul UE de reţele grid pune puterea de procesare a 200 000 de computere de birou în serviciul cercetătorilor europeni

Bruxelles, 14 septembrie, 2010

Cercetătorii Uniunii Europene se vor bucura de accesul durabil şi continuu la puterea de procesare a peste 200 000 de mii de computere de birou combinate într-o reţea cuprinzând peste 30 de ţări din Europa, mulţumită proiectului de Infrastructură Europeană Grid (EGI – European Grid Infrastructure) finanţat de Comisia Europeană şi lansat astăzi. Contribuţia Comisiei la proiectul EGI-InSPIRE este de 25 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani şi constă în conectarea puterii de procesare a computerelor de birou care altfel ar rămâne neexploatate, oferind astfel cercetătorilor puterea de procesare necesară rezolvării unor probleme complexe în domeniile mediului, al energiei sau al sănătăţii. EGI, cea mai amplă infrastructură colaborativă de producţie în reţea creată vreodată pentru e-Science, va permite unor echipe de cercetători situate pe coordonate geografice diferite să muncească împreună, ca şi cum s-ar afla în acelaşi laborator. Consolidarea …

Bruxelles, 14 septembrie, 2010

Cercetătorii Uniunii Europene se vor bucura de accesul durabil şi continuu la puterea de procesare a peste 200 000 de mii de computere de birou combinate într-o reţea cuprinzând peste 30 de ţări din Europa, mulţumită proiectului de Infrastructură Europeană Grid (EGI – European Grid Infrastructure) finanţat de Comisia Europeană şi lansat astăzi. Contribuţia Comisiei la proiectul EGI-InSPIRE este de 25 de milioane de euro pe o perioadă de patru ani şi constă în conectarea puterii de procesare a computerelor de birou care altfel ar rămâne neexploatate, oferind astfel cercetătorilor puterea de procesare necesară rezolvării unor probleme complexe în domeniile mediului, al energiei sau al sănătăţii. EGI, cea mai amplă infrastructură colaborativă de producţie în reţea creată vreodată pentru e-Science, va permite unor echipe de cercetători situate pe coordonate geografice diferite să muncească împreună, ca şi cum s-ar afla în acelaşi laborator. Consolidarea unor infrastructuri de cercetare cum este EGI face parte din Agenda digitală pentru Europa, strategia Comisiei de a spori la maximum potenţialul social şi economic al tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Vicepreşedintele Comisiei pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a declarat: „Mulţumită accesului la o putere de calcul mai mare, cercetătorii europeni vor putea răspunde unor provocări majore pentru cercetare în domenii cum sunt schimbările climatice şi asistenţa medicală. Infrastructura Europeană Grid va contribui la consolidarea poziţiei Europei în domeniul cercetării şi va oferi oamenilor de ştiinţă europeni sprijinul necesar, economisind în acelaşi timp energie şi reducând costurile.”

Imensa capacitate de procesare necesară în domenii cum sunt schimbările climatice şi sănătatea poate fi obţinută fie cu ajutorul „supercomputerelor” furnizate prin iniţiativa PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe, a se vedea IP/10/706), fie prin exploatarea capacităţii de procesare a mii de computere de birou, care ar rămâne altfel inactive, conectate prin intermediul unor reţele de comunicaţii de mare viteză.

În medie, un computer de birou rămâne neexploatat aproape 60-85 % din timp. Reţelele de genul EGI repartizează sarcinile informatice care presupun cantităţi mari de date, utilizând capacitatea de procesare a mii de computere de birou separate, ale căror cicluri de procesare, altfel neexploatate, devin productive. EGI-InSPIRE va facilita accesul cercetătorilor europeni la puterea de procesare combinată a 200 000 de computere de birou aflate în peste 300 de centre din întreaga lume. Comisia contribuie la acest proiect de 73 de milioane de euro cu o sumă de 25 de milioane de euro, pe o perioadă de patru ani. Alte finanţări provin din surse naţionale, cum sunt iniţiativele privind Infrastructurile Naţionale Grid (NGI – National Grid Initiatives).

Precursorul EGI, Enabling Grid for eScience, a primit o finanţare UE de peste 100 de milioane de euro, pe o perioadă de opt ani. Această reţea este utilizată în prezent de 13 000 de cercetători şi, de exemplu, ajută fizicienii de la acceleratorul de particule uriaş (Large Hadron Collider) din Elveția la studierea celor mai mici particule cunoscute, precum şi biologii şi oamenii de ştiinţă care pun la punct noi medicamente pentru boli cum sunt gripa aviară şi malaria.

Conectarea diferitelor comunităţi de cercetători la capacitatea de procesare a computerelor existente ar putea duce de asemenea la reduceri importante ale costurilor şi la economisiri de energie. În următorii ani, se preconizează că Europa va investi peste două miliarde de euro în noi infrastructuri de cercetare TIC destinate fizicii şi ingineriei, energiei, ştiințelor mediului, biologiei şi medicinii, ştiinţelor sociale şi umaniste, precum şi materialelor şi echipamentelor de analiză. Se pot realiza economii semnificative dacă cercetătorii care utilizează aceste echipamente beneficiază de puterea de procesare disponibilă prin EGI în loc să dezvolte propriile reţele alternative sau să folosească supercomputere. EGI pot fi de asemenea utilizate pentru testarea diferitelor tehnologii şi servicii „cloud computing”.

Context

EGI va fi coordonată de la Amsterdam de EGI.eu, organizaţie înfiinţată în februarie 2010 pentru gestionarea şi exploatarea infrastructurii paneuropene grid. EGI și reprezentanţi ai iniţiativelor privind Infrastructurile Naţionale Grid vor acţiona împreună şi vor dezvolta infrastructura EGI pentru a garanta aplicabilitatea acesteia pe termen lung.

Pentru detalii suplimentare privind EGI, a se vedea:

www.egi.eu

Pentru mai multe informații despre infrastructuri, a se vedea:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/e-infrastructure/home_en.html

SURSA: CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top