Fără categorie

Agenda digitală: 10 ani d succes pentru GÉANT – reţeaua de mare viteză dedicată cercetării şi finanţată de UE

Comisia Europeană sărbătoreşte cea de a zecea aniversare a GÉANT, reţeaua de mare viteză dedicată cercetării şi finanţată de UE. Prin intermediul GÉANT, oameni de ştiinţă din întreaga Europă şi de pe mapamond au putut lucra împreună, în timp real, la cercetări inovatoare. Rețeaua oferă la 40 de milioane de cercetători din 40 de ţări europene acces la puterea de procesare vitală pentru utilizarea în comun a unui volum extrem de mare de date necesare pentru a studia, de exemplu, cele mai mici particule cunoscute cu ajutorul Large Hadron Collider din Elveţia (cel mai mare accelerator de particule din lume) ori pentru a găsi soluţii unor probleme existente la scară mondială, precum vindecarea epilepsiei sau crearea unor sisteme de avertizare rapidă pentru taifunuri. Beneficiind de tehnologie, de servicii şi de capacitate în dezvoltare accelerată, GÉANT rămâne cea mai avansată rețea de cercetare din lume. În cadrul Agendei digitale pentru Europa (consultaţi IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10…

Comisia Europeană sărbătoreşte cea de a zecea aniversare a GÉANT, reţeaua de mare viteză dedicată cercetării şi finanţată de UE. Prin intermediul GÉANT, oameni de ştiinţă din întreaga Europă şi de pe mapamond au putut lucra împreună, în timp real, la cercetări inovatoare. Rețeaua oferă la 40 de milioane de cercetători din 40 de ţări europene acces la puterea de procesare vitală pentru utilizarea în comun a unui volum extrem de mare de date necesare pentru a studia, de exemplu, cele mai mici particule cunoscute cu ajutorul Large Hadron Collider din Elveţia (cel mai mare accelerator de particule din lume) ori pentru a găsi soluţii unor probleme existente la scară mondială, precum vindecarea epilepsiei sau crearea unor sisteme de avertizare rapidă pentru taifunuri. Beneficiind de tehnologie, de servicii şi de capacitate în dezvoltare accelerată, GÉANT rămâne cea mai avansată rețea de cercetare din lume. În cadrul Agendei digitale pentru Europa (consultaţi IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200), Comisia s-a angajat să sprijine și să dezvolte infrastructuri pentru tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), cum este GÉANT, astfel încât cantităţi mari de informaţii digitale să poată fi valorificate în beneficiul economiilor şi al societăţii noastre în ansamblu.

Neelie Kroes, vicepreşedintele pentru Agenda digitală, a declarat: „Comisia s-a angajat să promoveze colaborarea în domeniul cercetării la scară mondială în scopul de a rezolva unele dintre provocările majore cu care ne confruntăm astăzi în diverse domenii ca medicina sau schimbările climatice. Forţa şi sfera de acţiune a GÉANT garantează că Europa rămâne un centru al cercetării şi educaţiei, oferind cea mai bună infrastructură celor mai strălucite minţi din lume.”

GÉANT este o „autostradă” paneuropeană de date, lungă de 50 000 km, care leagă reţele naţionale pentru educaţie şi cercetare (NREN) de pe tot teritoriul Europei. Graţie conexiunilor internet specifice punct la punct de mare viteză dintre centrele de cercetare, 40 de milioane de utilizatori din 40 de ţări pot colabora în timp real la proiecte de cercetare. Prin proiectul GÉANT se caută soluţii tehnologice pentru controlul şi administrarea reţelei şi pentru furnizare de servicii în reţea. Proiectul permite accesul sigur şi fără sincope al utilizatorilor, fie ei instituţii, proiecte sau cercetători, la resursele reţelei.

Colaborând cu rețele echivalente de pe glob, GÉANT transferă în lumea întreagă date de observație vitale despre climă, contribuind la avertismentele meteo rapide care pot salva vieți. Prin conexiuni specifice de mare viteză, GÉANT realizează legătura între radiotelescoape, furnizând cercetătorilor imagini ale sistemului solar distribuite în timp real. Punând la dispoziție infrastructura rețelelor de comunicații, GÉANT permite colaborarea dintre medici și cercetători în domeniul medicinei, care stă la baza descoperirilor în materie de medicamente și a inovațiilor legate de tratamentele medicale. GÉANT poate reuni cercetători, stimulând cooperarea regională din întreaga Uniune Europeană și consolidând cercetarea europeană în ansamblu.

GÉANT este de asemenea conectată la alte nouă rețele regionale pentru educație și cercetare, însumând aproximativ 85 de milioane de utilizatori pe glob.

Datorită finanțării din partea Comisiei Europene și a rețelelor naționale pentru educație și cercetare din Europa, rețeaua a fost realizată în mai puțin de un an, în 2000. GÉANT folosește astăzi 50 000 km de infrastructură de rețea, inclusiv 12 000 km de fibră optică pe întreg teritoriul european. În ultimul deceniu, rețeaua și-a crescut viteza de conexiune la internet de la 155 de megabiți pe secundă (Mbps) la 10 gigabiți pe secundă (Gbps). Chiar și capacitățile mai rapide, de 40 Gbps, au fost experimentate cu succes pe distanțe de până la 750 km, iar conexiunile de 100 Gbps se află în stadiul de proiect.

Context

GÉANT beneficiază în prezent de conexiuni de mare viteză cu Asia, zona mediteraneeană, sudul Africii, America Latină (IP/08/354) și regiunea Mării Negre (IP/09/407). Programul asigură, de asemenea, conectarea Pakistanului la comunitatea internațională de cercetare (IP/08/1590), precum și conectarea comunității europene de cercetare în domeniul fuziunii cu centrele de procesare rapidă ale acesteia (IP/09/117).

Administrarea și operarea rețelei GÉANT sunt asigurate de DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe), o societate nonprofit cu sediul la Cambridge. Rețeaua este sprijinită de Trans-European Research and Education Networking Association (TERENA) în numele Rețelelor naționale pentru educație și cercetare reprezentând atât cele 27 de state membre UE, cât și Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Israel, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveția și Turcia. NREN asociate provin din Belarus, Moldova, Rusia și Ucraina.

Comisia Europeană sprijină programul GÉANT prin intermediul programului-cadru de cercetare al acesteia, acordând fonduri în valoare de 93 de milioane de euro în perioada 2009-2013.

Pentru informații suplimentare

Site-ul de internet al GÉANT: www.geant.net

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top