COMUNICATE

Administrarea cartierelor de blocuri va fi preluata de firme specializate

Conform OUG 85/2001, confirmata de HG 400/2003, administratorul unui „condominiu“ trebuie sa fie „o persoana fizica atestata si angajata cu contract de munca sau cu conventie civila“ ori, „o persoana juridica specializata cu care asociatia încheie un contract de administrare“.
Atestarea este obligatorie, însa în realitate nu toate consiliile locale si-au constituit asemenea comisii si chiar daca si-au facut, nu pot obliga administratorii sa vina la atestare.

HG 400 mai spune ca „administratorul trebuie sa fie angajat cu respectarea prevederilor Legii 22/1969, privind angajarea gestionarilor si constituirea de garantii în legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici“. În mod normal administratorul trebuie sa depuna în contul asociatiei o suma de garantie prestabilita de Adunarea generala a locatarilor.  Si asta deoarece i se dau pe mâna fonduri de sute de milioane de lei, si este de la sine înteles cam ce valoare ar trebui în mod normal sa aiba acea garantie. Acestea sunt unele din prevederile legale. În realitate, eficienta întrebuintarii modelului acesta este destul de slaba, administratorii fiind dispusi sa cada în ispita fugind cu banii asociatiilor, lasând „condominiile“ cu utilitatile taiate, în timp ce locatarii se judeca prin instante ani de zile, sa recupereze prejudiciile.
Sumele încasate de asociatiile de locatari-proprietari iau de foarte multe ori alte destinatii,  administratori folosind banii în interes personal. La nivelul oraselor Constanta si Navodari în ultimii doi ani s-au înregistrat peste 40 de cazuri de administratori care, ispititi de banii asociatiilor au procedat în asa fel încât au ajuns în cele din urma pe mâna politiei si procurorilor în calitate de infractori de drept comun. Si asta si din cauza faptului ca activitatea asociatiilor nu este, în majoritatea cazurilor controlata de nimeni, în cea mai fericita situatie existând doar  o comisie de cenzori. Asa ca, în  a gestiona banii unei asociatii, multi au identificat sansa vietii de a se capatui sustragând banii si disparând, în unele cazuri,  fara urma. Alte ori, ca sa scape basma curata si sa nu fie anchetati, administratorii  care fug cu banii asociatiei se înteleg cu ceilalti membri ai asociatiei de locatari sa nu solicite comisia de cenzori si sa nu produca dovada ce ar putea ajuta Politia sa rezolve rapid situatia. Cercetarea acestor cauze necesita în mod obligatoriu efectuarea de expertize ale comisiei de cenzori care dureaza foarte mult timp. Solutionarea cazurilor este îngreunata de faptul ca majoritatea asociatiilor de proprietari nu tin sau nu au deloc o evidenta contabila legala desi Legea 81 impune acest lucru. Toate aceste lucruri negative determinate de efectul administrarii prin asociatiile de proprietari, au însa o rezolvare cât se poate de interesanta. Noul trend aparut pe piata are ca baza administrarea cartierelor de blocuri de catre firme specializate. Aceste firme au capacitatea de a administra în functie de programe prestabilite condominiile, o gama foarte larga de situatii care vizeaza optimizarea vietii locatarilor de la bloc. Aceste firme au capacitatea de a se ocupa de tot ceea ce înseamna asigurarea facilitatilor ( apa calda, rece, curent, încalzire etc) citiri ale contoarelor de încalzire, gaze, calorimetre, reparatii instalatii sau izolatii etc. Începând cu acest an aceste firme specilaizate în administrarea condominiilor vor demara un proces de constientizare publica în vederea intrarii pe piata.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top