Ancheta

Adevărul despre Pădurea Comorova, o veșnică temă de campanie

Pădurea Comorova este o temă recurentă de campanie pentru Primăria Mangalia. Subiectul a fost folosit în ultimii ani în special de actualul primar Radu Cristian, care a arătat mereu cu degetul spre Zanfir Iorguș, spunând că el ar fi vinovat de tot ce se întâmplă în pădurea Comorova. În replică, Iorguș spune că în acest fel, Radu Cristian încearcă să acopere concesionarea și tăierea ilegală a unor suprafețe din Pădurea Comorova, făcute în ultimii 8 ani. Această temă a revenit în actualitate în ultima săptămână, în urma acțiunii consilierului local Nicolae Moroianu, candidat la primăria Mangalia din partea Alianței Uniți pentru Mangalia, care a reclamat public faptul că se taie copaci în pădurea Comorova.

La adăpostul pandemiei, Radu Cristian pregătește, cred eu, un nou tun imobiliar la Neptun, în vecinătatea terenului concesionat de el, pe 49 de ani, cu 40 de bani/mp/an, pentru Parc Aventura. Se taie stejarii brumării și frasinii, iar mașinile cu copacii tăiați pleacă spre Constanța. Sunt consilier local și nu am cunoștință să fie un proiect aprobat legal în zonă. Așa că îi solicit public primarului Radu Cristian să spună ce se întâmplă acolo, dacă terenul aparține Primăriei, de ce se taie copacii, de ce nu a luat nicio măsură, pe cine protejează sau pentru cine se pregătește terenul.

Conform aplicației Inspectorul Pădurii, doar mașina cu numărul CT05DCL a făcut cel puțin trei transporturi de lemn ieri și azi. Eu am surprins azi întâmplător două camioane. Cine știe câte sunt”, scria Moroianu pe Facebook, în urmă cu o săptămână.

Primarul municipiului, Radu Cristian, i-a răspuns tot printr-o postare pe Facebook, în care dădea vina pe… fostul primar Zanfir Iorguș.

Plecând de la aceste elemente, am încercat să lămurim problema, discutând cu Zanfir Iorguș și Nicolae Moroianu.

Eu am adus, în 1997, pădurea Comorova din administrarea SC Olimpus SA în proprietatea Primăriei Municipiului Mangalia. Până atunci, Primăria Mangalia NU avea niciun metru pătrat de pădure în proprietate. Mă bucur că am posibilitatea să lămuresc o dată pentru totdeauna acest subiect, care a fost folosit politic, chiar cu prețul vehiculării unor minciuni sfruntate. Încă de la început, vreau să se înțeleagă un lucru: Mangalia NU a avut pădure, până când nu am inițiat o Hotărâre de Guvern prin care pădurea Comorova trecea din proprietatea Ministerului de Finanțe și administrarea SC Olimpus SA în proprietatea publică a Municipiului Mangalia.

Am făcut asta pentru că anterior, SC Olimpus SA, care deținea in proprietate aproximativ 20 ha de teren în Pădurea Comorova, pierduse aceasta suprafață cu activele aferente, din cauza unei datorii de circa 500 miliarde (lei vechi) la Banca Agricolă, vândută de executorul judecătoresc. De teamă ca restul pădurii să nu aibă aceeași soartă precum cele 20 de hectare vândute de bancă, am susținut o Hotărâre de Guvern prin care cele 519 ha rămase din Pădurea Comorova au intrat în domeniul public al Municipiului Mangalia, 450 ha find trecute în proprietatea publică a Primăriei (Parc Municipal) iar aproape 22 ha pentru diversificarea ofertei turistice a orașului (complexe turistice tip Resort) și restul pentru retrocedările câștigate de oameni în instanță.

După ce am retrocedat conform legii suprafața revendicată, am inițiat o Hotărâre de Consiliul Local, prin care cele 450 ha deveneau Parc Municipal. În acest fel, am securizat această suprafață pentru a nu putea fi vândută și defrișată.

În anul 2005, Consiliul Local Mangalia a vândut la licitație 5 loturi de teren, cu destinația de cluburi private, pentru diversificarea ofertei turistice. Aș vrea ca aici să subliniez două aspecte:

În primul rând, cei care au cumpărat nu aveau voie, conform contractului, să construiască pe mai mult de 5% din suprafață, pentru a proteja pădurea.

În al doilea rând, prețul de achiziție a fost unul destul de ridicat pentru acea perioadă, 19 euro plus TVA pe metrul pătrat.

Cu banii obținuți din acea licitație, am reușit să asfaltăm în cartierul Coloniști, am realizat infrastructura pentru blocurile ANL și am asigurat banii pentru încălzirea orașului, când Guvernul PNL tăiase fondurile pentru achiziția de combustibil. Dacă Pădurea rămânea la SC Olimpus SA, Primăria Mangalia nu beneficia deloc, așa cum nu a beneficiat de nimic din cele 20 ha vândute de creditori. Acum Primăria Mangalia are în proprietate peste 450 ha, fiind una dintre localitățile cu cea mai mare suprafață de teren în proprietate, dintre orașele țării.

Iorguș: Nu am teren în Comorova, nici eu și nici familia mea!

Vreau să spun foarte clar: Nu dețin teren în Pădurea Comorova, nici eu și nici familia mea. Terenul pe care îl am în zonă este teren agricol, nu a fost pădure, iar înainte de 1989 era cultivat cu vie, el fiind azi în evidența primăriei, compartimentul agricol, cultivat cu grâu. Radu Cristian știe bine acest lucru, dar minte cu bună știință, crezând astfel că își acoperă neregulile făcute în Comorova cu prietenii lui din Constanța, Medgidia și București. Îl voi da în judecată pe Radu Cristian pentru aceste minciuni, ii dau posibilitatea să vină în fața instanței și să își probeze afirmațiile.

În schimb, îi cer primarului să explice de ce a dat în concesiune, noaptea ca hoții, pe 49 de ani, 2 ha de pădure, la un preț derizoriu, de aproximativ 0,4 lei/mp/an, teren pe care s-a construit Aventura Parc! Poate pentru că investitorul, un domn din Medgidia, este prietenul său, de când Radu Cristian lucra la Garda Financiară?!

Locuitorii din Mangalia ar trebui să știe că acest investitor a plătit 40 de bani pe metru pătrat/an pe an, cam cât costă o felie de pâine. Oare nu și-ar fi dorit oricine dintre cei cărora acum le cere votul să primească teren la Comorova aproape gratis? Prețul este mai mic practic chiar și decât impozitul pe terenul respectiv. Comparați acum vă rog ridicola sumă de 0,4 lei, cu prețul cu care Consiliul Local Mangalia a vândut la licitație loturile din 2005. Prețul este de 50 de ori mai mic! Și atunci, cine minte și cine spune adevărul? Nu cumva în această poveste Hoțul strigă Hoții?”, a declarat Zanfir Iorguș.

Nicolae Moroianu: Susțin dezvoltarea turismului. Vreau doar să se respecte legea și să fie protejat patrimoniul

Am discutat cu consilierul local Nicolae Moroianu despre noua investiție ce se pregătește la Comorova, copacii tăiați și soarta pădurii.

Vreau să se înțeleagă faptul că susțin dezvoltarea și diversificarea ofertei turistice din zona Mangalia, deci nu am nimic cu investitorul care, din câte am înțeles, vrea să amenajeze un parc de distracții. Eu vreau doar să se respecte legea și de aceea am atras atenția public asupra acestei probleme. Primarul spune acum că la Comorova nu este pădure, ci vegetație forestieră, dar îl atacă pe Iorguș că ar fi vândut Pădurea Comorova!

Eu locuiesc de 30 de ani la Neptun, lângă Pădurea Comorova și pot să vă spun că în timpul mandatelor lui Zanfir Iorguș nu s-a tăiat niciun copac.

Asistăm la o campanie de dezinformare, care mi-aș dori să înceteze. Din păcate însă nu am mari așteptări de la Radu Cristian în acest sens. Înțeleg foarte bine că pentru a acoperi toate nelegiurile pe care le-a făcut în timpul mandatelor sale se folosește de această campanie de tip Fake News, pentru a-i minți pe alegători. Îi dau o veste proastă pe această cale: Oamenii nu mai pot fi mințiți și îl vor trimite acasă, la Constanța, pe Primarul Navetist!”, a spus Nicolae Moroianu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top