Consiliul European

Adevăratul adversar al lui Victor Ponta

Aia cu „adevăratul adversar al lui X este X însuși” este veche. Pentru Ponta, zicala e oricum valabilă – superficial, mincinos, dar și prea vanitos pentru a se abține măcar o zi din a-și expune televizat lipsurile în toată splendoarea lor, el se ridică, dar se și distruge pe sine cu fiecare ieșire publică. Dincolo de hărmălaia din jurul lui Ponta, ceilalți candidați la prezidențiale abia se profilează, ca niște siluete palide, în norul de praf lăsat în urmă de un camion, pe un drum de țară. Cu toate astea, un alt adversar devine din ce în ce mai hotărât, pe zi ce trece. Unul care nici măcar nu candidează la prezidențiale.

Un articol de Răzvan PETRE

Primele semne au apărut mai demult. Spargerea USL, care ar fi trebuit să însemne mazilirea PNL-iștilor din guvern, s-a transformat în mazilirea PSD-iștilor. Toate numele importante au fost eliminate de pe listă, chiar și posturile de secretar de stat au fost completate fără consultarea filialelor. Președinților de organizație și de Consiliu Județean li s-a băgat sub nas o listă cu miniștri de unică folosință, numai buni de a fi umiliți televizat la începutul ședinței de guvern. Ceea ce ar fi trebuit să fie Guvernul PSD s-a transformat, peste noapte, în „Guvernul Ponta și atât”, cu persoane fără trecut și experiență, selectate din anturajul și rubedeniile premierului și răspunzătoare doar în fața lui.
A urmat „prigoana băsistă”: Primari, parlamentari, șefi de județ și de organizație au intrat în furcile caudine ale Justiței. Dovedind abilități de bocitoare profesionistă, Victor Ponta a ieșit, de cele mai multe ori, să le plângă de milă celor cercetați sau trimiși în judecată. În spatele vorbelor sale, însă, nu se află nimic. Nicio lege schimbată, nicio amnistie, nicio inițiativă – doar bocete și păreri emise „pe persoană fizică” de premierul-actor. „Băsescu e de vină!” zice premierul. Dar ăla care comentează de pe margine și nu face nimic, nu poartă și el o parte din acea vină?
Parlamentul a fost lăsat să își rupă gâtul în „marțea neagră” când a încercat să modifice prevederile privind actele de corupție. Ascuns în Străinătate pe perioada votului, Ponta a revenit în țară pentru a poza în apărătorul neprihănit al independenței Justiției. Da, același Ponta care la referendumul pentru demiterea președintelui a condus echipa ce a mutat instituții de la Parlament la Guvern și care a schimbat zeci de legi prin Ordonanțe date la miezul nopții, dă acum declarații privind Statul de Drept și respectarea legilor.
Parchetul General (unde Ponta a negociat cu Băsescu numirea lui Nițu, la schimb cu aducerea lui Kovesi la DNA) a reușit doar două chestii – îngroparea dosarului de plagiat al lui Ponta și mușamalizarea cazului „Accidentul aviatic din Apuseni”. În rest, cântec, joc și voie bună. Ponta s-a scăpat pe el și i-a lăsat pe mâna „DNA-ului băsist” pe cei care prin voturile lor l-au adus acolo unde e.
Să mai zic și de Nicușor Constantinescu, „potcovit” cu un dosar penal la plângerea unităților din Ministerul Apărării, plângere care putea să nu fie depusă, sau care putea foarte ușor să fie retrasă, mai ales acum, când neînțelegerile se rezolvaseră, iar CJ Constanța reluase finanțarea Centrului Militar Zonal? Sau de primarii și președinții hăituiți de Curtea de Conturi și subfinanțați până la punctul în care nu mai au bani de salarii (pentru a deveni 100% dependenți de fondurile de urgență alocate de Guv. Ponta)?
Tendința este clară – în jurul lui Ponta se face gol, toți liderii marcanți, care au curajul și resursele pentru a pune la îndoială deciziile guvernamentale, sunt lăsați să tragă targa pe uscat și se trezesc luați în coarne de DNA, ANAF și Curtea de Conturi, în timp ce guvernarea e transformată într-o afacere personală a lui Ponta. Din partea lui, premierul promite că toate problemele se vor rezolva la iarnă, dar în ce constă rezolvarea – nu se știe.
Acest trend nu are cum să nu fi fost sesizat de cei vizați. Ei au o dilemă de rezolvat – îi dau lui Ponta șansa puterii totale (Președinția și un posibil viitor guvern-marionetă, alcătuit 100% din Șove și Corlățeni), sau zic Pas! și pun umărul (chiar și indirect) la alegerea lui Johannis? Nu de alta, dar neamțul e omul compromisului și „fiul-ploii” chiar și în cadrul propriului partid, iar Ponta ar trebui ținut în șah cumva. Odată găsit răspunsul la această dilemă, lucrurile sunt simple. Primarii și președinții pot spune, parafrazând sloganul băsist: „Nu poate el fura, câți putem să ne asigurăm noi că nu votează!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top