
Sursa : © Uniunea Europeană – PE
…
Prevenirea și controlul accidentelor majore din industria chimică reprezintă obiective ale legislației europene din 1976, când a avut loc un accident într-o fabrică de pesticide și ierbicide din Italia – Seveso. La un an de la un alt accident implicând o deversare de noroi roșu în Ungaria, comisia pentru mediu votează un raport privind revizuirea directivei Seveso II. Am pus câteva întrebări raportorului János Áder (Ungaria), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Care sunt principalele schimbări pe care le propuneți sau susțineți în revizuirea directivei Seveso II?
Principalele schimbări sunt introducerea unui sistem de clasificare nou, mai sofisticat, bazat pe standarde internaționale, care definește mai precis riscurile pentru sănătate și mediu, ameliorarea regulamentului privind inspecțiile, luarea în considerare a reacțiilor în lanț între uzine, o mai bună informare și consolidarea cooperării între statele membre și creșterea competitivității IMM-urilor prin reducerea obligațiilor.
La un an de la accidentul cu noroi roșu din Ungaria, ce lecții a învățat UE?
Ne dăm seama cu regret că UE nu deține în momentul de față un instrument financiar care să ofere un control imediat și eficient al pagubelor când au loc dezastre industriale. Cred că UE are nevoie de o rețea de siguranță. Trebuie să deschidem dezbaterea în acest domeniu cât de curând posibil.
Cum va ajuta la prevenirea accidentelor ameliorarea accesului publicului la informații?
Publicul va avea informații actualizate și de calitate pe internet. În plus, insistăm pe publicarea informațiilor despre cum va fi prevenită populația în cazul unui accident major și despre ce trebuie să facă oamenii. Noua abordare propune oferirea de informații esențiale într-o formă ușor de înțeles pentru cetățenii interesați, cu respectarea securității naționale și a confidențialității legitime a intereselor companiilor.
