Operaţiunea „Pesedizarea Vremii Probabile” continuă în forţă. Disperaţi să furnizeze noii Puteri argumente pentru închiderea drumurilor şi scuze pentru bâlbele din operaţiunile de deszăpezire, specialiştii ANM au ajuns să se contrazică singuri. Minciunile celor de la ANM ies la iveală când punem alături valorile din prognozele emise tot de ei, cu cele din avertizările meteo: Devine evident faptul că meteorologii au exagerat grosolan datele, pentru a le ieşi noi coduri portocalii şi roşii. De exemplu – pe 7 şi pe 10 ianuarie ei au dat două coduri diferite, pentru aceleaşi condiţii meteo!
Un articol de Răzvan PETRE
Cu fiecare zi, meteorologii ANM devin din ce în ce mai rupţi de realitate. După expirarea codurilor roşii din 6 ianuarie, în Muntenia şi Dobrogea a continuat să ningă viscolit încă cel puţin 24 de ore. Stratul de zăpadă depus după expirarea codului roşu a fost de două ori (Constanţa – de la 10 cm, la 30 cm), până la patru ori mai mare (Feteşti – 4 cm pe Cod Roşu, 20 cm după Codul Roşu) decât cel depus în perioada de valabilitatea a codului. Cu toate acestea, ANM a emis pe 7 şi 8 ianuarie doua avertizari – una de vant puternic şi una de vreme geroasă, ignorând aproape complet fenomenul ce a produs cele mai mari probleme – ninsoarea.
Două coduri diferite pentru acelaşi fenomen
Pe 7 ianuarie 2017, ANM a emis un cod galben de ger, valabil în datele de 7, 8, şi 9 ianuarie, în toată ţara. Se prognozau minime de -25…-15 grade şi maxime -16…-10 grade.
Pe 9 ianuarie, ANM a actualizat mesajul. A fost emisă o nouă avertizare valabilă pe 9 şi 10 ianuarie, în toată ţara, exceptând câteva judeţe din vest. Se prognozau minime de -29…-15 grade şi maxime -15…-10 grade.
După cum se observă, valorile termice sunt aproape identice cu cele din mesajul precedent. Cu toate acestea, de data asta a fost emis cod portocaliu. Ca justificare, meteorologii ANM au menţionat în avertizare că „gerul se va intesifica”…
Punând cap-la-cap cele două avertizări, ajungem la concluzia că gerul se intensifică, deşi temperaturile rămân aceleaşi! (vezi foto jos. click pe foto pentru a mări)
Minciunile din Avertizări ies la iveală
În avertizarea de ger cu cod portocaliu, pentru toată ziua de 10 ianuarie 2017, meteorologii ANM ne spuneau că „în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, gerul se va intensifica, astfel încât minimele vor fi cu prinse în general între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade.”
Judecând după avertizare – care are impact media garantat şi e aflată de cei mai mulţi români – urma să avem un ger năpraznic!
În paralel, însă, ANM a mai emis un alt fel de mesaj, de un impact mult mai mic – banala prognoză meteo pentru ziua de 10 ianuarie. În aceasta, aceiaşi meteorologi care ne avertizaseră că „maximele vor fi între -15 şi -10 grade”, spuneau cu totul altă poveste: Pentru Oltenia şi Muntenia, în prognoză, temperaturile maxime urmau a fi între -15 şi -5 grade. Pentru Dobrogea, între -10 şi -2. În Moldova, între -11 şi -8. În fine, pentru Maramureş – maxime între -8 şi -6 grade.
Avem aşadar o premieră: Aceiaşi meteorologi emit, pentru aceeaşi zi şi în aceleaşi zone, două prognoze diferite! Una în care maximele urmează să se încadreze între -15 şi -10 grade, şi încă una – în care maximele urmează să fie între -15 şi -2. Dacă ar fi menţionat aceste temperaturi în avertizarea cu cod portocaliu, meteorologii ar fi trebuit să ne spună cum e ger năprasnic la -2 grade. Altfel, cum se poate încadra între -15 şi -10 temperaturi de -2 grade, numai oamenii de la ANM pot să vă explice!
(Pentru a dovedi că cifrele din prognoze nu sunt inventate de noi, am atașat acestui articol, cu titlu de exemplificare, imaginea cu prognoza pentru ziua de 10 ianuarie, in regiunea Moldova. In aceasta se vede clar ca prognoza este -11…-8 grade – alta decât ce ni se spunea în avertizare. DAȚI CLICK AICI pentru a deschide imaginea)
Realitatea topeşte prognozele
Aşa cum am arătat mai sus, meteorologii ANM anunţau situaţii critice în avertizare, iar în prognoză deja începeau să taie din coada vulpii. Diferenţele de 5-8 grade între cele două mesaje sunt nimic, prin comparaţie cu temperaturile înregistrate în realitate. Aşa cum puteţi vedea în imaginea de jos, temperaturile maxime înregistrate de ANM au fost sub cele prognozate, în aproape toată ţara.
Meteorologii ANM au spus că „maximele vor fi cuprinse între -15 şi -10 grade.” Faţă de acest interval, la ora 16.00 (când ne-am sesizat noi şi am verificat înregistrările ANM), în Dobrogea erau între -4 şi -7 grade. În Muntenia şi Oltenia, în jur de -8 grade. În Moldova, de la -6 la -7 grade (exceptând Suceava – 11), iar la Baia Mare – 8.
Practic, exceptând Suceava, avertizarea cod portocaliu pentru aceste zone nu s-a verificat nicăieri. (vezi foto jos. Click pentru a mări foto.)
Mai proşti, sau mai şmecheri?
Bine – veţi spune – asta e, s-a întâmplat să nu le iasă prognoza!
Da, e posibil. Dar partea interesantă este aceea că doar celor de la ANM nu le-a ieşit prognoza. Altor servicii meteo de pe tot mapamondul le-a ieşit, chiar foarte bine.
Pentru data de 10 ianuarie 2017, meteorologii ANM prognozau pentru Bucureşti o maximă de -10 grade. În realitate, s-au înregistrat -7 la -8 grade. Cei de la wundergroud.com spuneau -5 la -7. Pe stirimeteo.com prognoza spunea -6 grade, la fel ca pe meteoblue.com – un alt site de prognoze meteo. Şi aşa mai departe… (vezi foto jos pentru prognoza stirimeteo.com. Click pentru a mări foto.)
Practic, toate site-urile de profil au dat prognoze mai apropiate de realitate, doar cei de la ANM s-au chinuit să ţină maxima zilei în Bucureşti în intervalul -10 la -15 grade, cum spuneau în avertizarea cod portocaliu.
Pentru această situaţie, avem două variante de lucru:
1. Fie cei de la ANM sunt mai proşti (lucru greu de crezut, mai ales având în vedere că prognozele sunt făcute de mai toate site-urile cu ajutorul aceloraşi programe de modelare meteo).
2. Fie sunt mai şmecheri.
Qui prodest?
Până pe data de 10 ianuarie, condiţiile meteo se îmbunătăţiseră semnificativ. Vântul se domolise, iar în majoritatea zonelor din estul ţării ieşise soarele. Pe 9 ianuarie, în Constanţa, Parcul Tăbăcărie a fost luat cu asalt de copii ieşiţi la săniuş, iar pe faleză mii de constănţeni au profitat de vremea frumoasă pentru o plimbare.
În acelaşi timp, însă, în sud-estul ţării mai erau zeci de localităţi izolate, drumuri închise şi câteva zeci de mii de oameni fără curent electric. Trădate de vremea ce devenise prea repede, prea frumoasă, autorităţile rămăseseră în pană de scuze…
Noroc cu băieţii harnici de la ANM! Din două cuvinte bătute la tastatură, ei au reuşit să inventeze un nou cod portocaliu. Cum vântul şi ninsoarea se opriseră, au luat singurul fenomen ce persista – gerul – şi i-au făcut un upgrade de culoare…
Codurile minciunii la ANM
Dupa trei ani de monitorizat avertizările celor de la ANM, am elaborat un cod al minciunilor ANM, pe care poate îl veţi considera cel puţin la fel de util ca cel al codurilor de culoare pentru fenomene meteo:
Cod Galben de minciună – măsurătorile comunicate de ANM. În general, datele înregistrate de ANM sunt comunicate în parametri reali. Ocazional, mai apar scăpări, din cauza erorii umane sau a echipamentelor (de exemplu, la viscolul din 6 ianuarie, site-ul ANM a raportat eronat câteva ore viteze ale vântului de 2 ori mai mici la Constanţa, decât la staţiile meteo din apropiere). Mai nou, şi în datele înregistrate au început să se strecoare ghiduşii – cum ar fi de exemplu introducerea parametrului meteo „înălţime troian” în buletinul privind grosimea stratului de zăpadă. Deci nu e exclus ca pe viitor şi datele înregistrate de ANM să migreze către Codul Portocaliu.
Cod Portocaliu de minciună – prognozele ANM. Nu de puţine ori (şi mai ales atunci când există interesul ca valorile estimate „să bată” cu cele din avertizări), prognozele ANM au devieri de la realitate. În prognoze încep să apară exprimări ambigue, care le lasă celor de la ANM loc de manevră: Vântul bate „moderat”, presiunea atmosferică este „uşor variabilă”, iar precipitaţiile sunt „consistente”. Toate serviciile meteo naţionale din alte ţări şi toate site-urile de profil dau în prognoze valori numerice, fie ca interval (de exemplu – între 5 şi 10 cm strat zăpadă estimat a se depune), fie ca valoare medie (de exemplu – vântul va bate cu circa 40 km/h). ANM, în schimb, ne serveşte vorbe meşteşugite. Cu toate aceste defecte, prognozele ANM sunt totuşi preferabile avertizărilor şi e recomandabil a fi consultate în paralel cu acestea, pentru a nu avea surpriza ca vremea să fie mai bună sau mai rea decât ce se spune în avertizarea meteo.
Cod Roşu de minciună – avertizările meteo. Exprimările ambigue care îşi fac apariţia ocazional prin prognoze sunt regula de bază în cazul avertizărilor. Pentru codurile roşii de viscol decretate în 2014, ANM ne avertiza că urma să fim loviţi de „ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită”. În realitate, s-au depus între 0 şi 12 cm de zăpadă, la cele mai multe staţii înregistrându-se 3-4 centimetri de nea. La codul roşu de anul acesta ni se spunea despre „strat de zăpadă consistent” (care a avut pe alocuri, în zonele cu cod roşu, şi câte 3-4 cm) şi vânt la fel de puternic ca în avertizarea cu cod galben emisă cu o zi înainte. Saltul de la cod galben la cod roşu se face cu un singur cuvânt: În avertizarea galbenă avem „zăpadă viscolită şi troienită”, iar în cea roşie „zăpadă puternic viscolită şi troienită”. (Oare la cod portocaliu, cum ar trebui formulat? – „Troienită puternicuţ”?)
De altfel, regulamentul privind decretarea codurilor meteo – mutilat în perioada guvernării Ponta – dă liber omenilor de la ANM să emită ce cod vor muşchii lor. Prevederile legale sunt la fel de ambigue ca exprimarea meteorologilor, iar criteriile pentru decretarea codurilor roşii sunt în proporţie de 50% identice cu cele pentru cod portocaliu. Motiv pentru care emiterea avertizărilor a devenit un joc de-a alba-neagra.