
Sursa : © Uniunea Europeană – PE
…
Plecarea președintelui Zine El Abidine Ben Ali a adus în Tunisia speranța unui viitor democratic. Duminică, tunisienii vor alege o adunare constitutivă care va redacta noua constituție. Parlamentul European trimite în Tunisia o delegație de 15 eurodeputați, care se vor asigura că alegerile se vor desfășura în conformitate cu standardele internaționale. Alegerile din Tunisia au o importanță deosebită, deoarece ar putea influența și evoluția din țările învecinate.
După plecarea lui Ben Ali, în Tunisia s-a format un guvern interimar, însă situația nu s-a stabilizat pe plan politic și economic. „Alegerile din Tunisia sunt istorice, acolo a început Primăvara Arabă și acolo se vor organiza primele alegeri democratice“, a arătat eurodeputata Gabriele Albertini (Italia), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Semn bun pentru democrație
De la plecarea lui Ben Ali, în Tunisia s-au înregistrat aproximativ 100 de partide politice, iar în alegerile de pe 23 octombrie vor fi votați 10.000 de candidați – aproape jumătate fiind independenți. Principalele forțe politice sunt estimate a fi Partidul Islamist al-Nahda, Partidul Democrat Progresist (de stânga) și Forumul democratic pentru muncă și libertăți (de centru-stânga).
- pe 23 octombrie vor fi aleși cei 218 de membri ai Adunării Naționale Constitutive
- aceștia vor avea la dispoziție un an pentru a întocmi noua Constituție
- noua Constituție va fi supusă unui referendum
- în 2012 ar putea avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale.
După 23 de ani de regim dictatorial, cultura politică lipsește din Tunisia. 45% din tunisieni au sub 30 de ani și nu au cunoscut altceva în politică decât regimul lui Ben Ali. Conform unui sondaj făcut în septembrie, 26% din persoanele intervievate nu au intenția de a merge la vot.
Alegerile din Tunisia ar putea avea impact și dincolo de granițe. „Sperăm că aceste alegeri vor fi un precedent pentru regiune“, a spus doamna Albertini.
O economie fragilă care are nevoie de stabilitate politică
După revoluție, situația economică a Tunisiei s-a înrăutățit. Creșterea a scăzut cu 1,3% (față de 3,7% cât era înainte de Revoluția de Iasomie), șomajul este de 14%, sectorul turistic a scăzut cu 45%, iar disparitățile dintre nord și sud sunt uriașe, sudul Tunisiei fiind mult mai sărac. Alegerile sunt o oportunitate pentru stabilizarea țării, încurajarea turiștilor și investitorilor străini și relansarea economiei.
Uniunea Europeană și Parlamentul European doresc să ajute Tunisia în organizarea de alegeri democratice prin observarea și evaluarea votului. „15 eurodeputați vor fi acolo în cadrul Misiunii UE de Observare a Alegerilor, cu scopul de a împărtăși experiența lor de parlamentari aleși în felul în care este desfășurată procedura electorală“, a arătat doamna Albertini. Delegația de la Parlamentul European va fi condusă de germanul Michael Gahler, de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Deputaţii europeni vor discuta în Tunisia cu experți, candidați și reprezentanți ai societății civile despre situația politică, juridică și electorală din țară. Aceștia se vor reuni joi și vineri cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Independente. După observarea alegerilor de duminică, deputaţii europeni vor face publice observațiile preliminare pe 25 octombrie în cadrul unei conferințe de presă.
