Ştiri

Ce “rating” politic are Dan Diaconescu în Constanţa?

Personalităţi ale marilor partide politice vorbesc despre “nou-născutul” Partid al Poporului

La început a fost o garsonieră, o cameră de filmat şi un tip cu un debit verbal extraordinar. Apoi a dispărut o femeie pe nume Elodia, iar tipul cu debit verbal extraordinar s-a bucurat de o popularitate fulminantă în rândul pensionarilor, al oamenilor cu o cultură generală îndoielnică şi, în general, al oamenilor fără preocupări prea importante în viaţa de zi cu zi. Sute, mii, apoi milioane de români urmăreau emisiunile transmise în direct, din deja celebra garsonieră, până în zori. Apoi, tipul cu debit verbal, îmbogăţit de pe urma publicităţii, a început, mai în glumă, mai în serios, să facă afirmaţii despre cum ar fi să ajungă preşedinte, să aibă un partid care să guverneze România etc.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Apoi a fost arestat, iar acest lucru a stârnit un tsunami mediatic, care i-a crescut popularitatea mai mult decât ar fi crezut până şi el. După ce şi-a masat încheieturile obosite de cătuşe, popularul patron de televiziune şi-a informat fanii că se pot înscrie într-un nou partid. Totul părea o glumă, până când partidul a intrat în legalitate şi din ce în ce mai mulţi oameni au devenit membri cu acte în regulă. De aici şi până la sondajele întocmite care anunţau că nou-născutul partid trece de 10% în preferinţele electoratului, n-a fost decât un pas. Controversele nu au întârziat să apară: ba că partidul n-are nici o şansă să treacă de pragul electoral (5%) pentru a intra în Parlament, ba că liderul partidului este omul lui Băsescu şi al PDL, pentru a mai “fura” voturi de la USL, ba că toată tevatura e un circ prin care se distrage atenţia românilor de la adevăratele probleme ale ţării. Puţini sunt cei care nu şi-au dat seama că este vorba Dan Diaconescu şi Partidul Poporului. Pentru a înţelege cum stă situaţia la Constanţa şi care e părerea specialiştilor despre şansele partidului, jurnaliştii Dezvăluiri au stat de vorbă cu lideri ai PSD, PNL şi PDL, dar şi cu Enache Tuşa, doctor în ştiinţe politice.

Radu Ion, prim-vicepreşedinte PP Constanţa: Cele 20 de puncte ale PP vor fi preluate de partide în campania electorală

„Suntem singura organizaţie judeţeană din Constanţa care are un membru în Biroul Naţional al partidului respectiv. Nu este nimic adevărat în ce priveşte alianţa cu PDL. Noi nu facem nici o alianţă politică până la alegeri. După alegeri, vom vedea, în funcţie de rezultate. Însă concluzia este că nu vom face nici o alianţă cu nici un partid care a fost la guvernare. Cât despre cele 20 de puncte, acestea nu reprezintă o utopie. Putem să realizăm cele 20 de puncte, pentru că astfel de programe s-au susţinut în Polonia, spre exemplu. O fabrică din Polonia a fost dată unui investitor şi i s-a impus să nu îi schimbe profilul şi să nu dea oameni afară timp de cinci ani. În cazul în care se modernizează şi există un surplus de oameni, atunci statul se ocupă să le asigure un loc de muncă. Punctele pot fi dezvoltate şi cred că unele dintre ele vor fi preluate de celelalte partide în campania electorală. Există metode şi instrumente prin care putem confisca averile, este foarte uşor, dacă verifici impozitul pe care l-au plătit la stat. În ce priveşte alegerile, este prematur să mă exprim pe fiecare localitate în parte, însă noi dorim să obţinem maxim acolo unde putem. Într-un sondaj făcut între 1-3 octombrie, de USL, la nivel naţional, prin CURS, pe un eşantion de 1139 de persoane, rezultatele sunt următoarele: 52% USL, 19% PPDD, 16% PDL, 5% UDMR, 1% UNPR. La alegeri ne bazăm pe masa cea mai mare a celor care nu ies la vot, cei nehotărâţi, care ajung undeva la 60%. Pe lângă aceştia se mai adaugă şi oamenii nemulţumiţi de actuala şi fosta conducere. Este foarte important modul în care ne organizăm, ce strategie avem şi ce mesaj transmitem electoratului.Vom avea parte de un vot emoţional. Va fi ca la Revoluţie. Nehotărâţii vor hotărî soarta României. Este un avantaj că suntem susţinuţi de o televiziune cum este OTV-ul, cu un rating foarte mare, dar avem în continuare nevoie de sprijinul presei şi al tuturor românilor. Mesajul nostru este unul simplu: Cinste şi credinţă! Românii trebuie să fie siguri că va veni o zi când ne vom lua ţara înapoi şi ne va fi bine!”

Gheorghe Dragomir

Dezvăluiri: Cum explicaţi ascensiunea Partidului Poporului?
Preşedintele PNL Constanţa, deputat Gheorghe Dragomir: Prezenţa în intenţiile de vot consemnată în cercetările sociologice actuale nu este identică cu ascensiunea unei formaţiuni politice. Mai mult, pentru a fi un partid în adevăratul sens al cuvântului, PP mai are, în opinia mea, un lung drum de parcurs.

DZV: Credeţi că există şanse reale ca PP să înregistreze succese în alegerile din 2012? (să ajungă în Parlament, candidaţii PP să ajungă în fruntea primăriilor etc)
G.D.: Actuala competiţie politică este puternic polarizată, USL-Putere, şi nu lasă loc pe scena politică partidelor noi, chiar şi încurajate de PDL să depăşească pragul electoral. De altfel, dacă e să ne aducem aminte, după 1992, niciun partid nou înfiinţat nu a trecut pragul electoral la alegerile parlamentare.

DZV: Consideraţi fondate zvonurile conform cărora PP este, de fapt, „partidul PDL”, care, alături de alte partide precum UDMR, UNPR, PE, PRM, PNG (şi PDL), va forma Guvernul, în urma alegerilor viitoare?
G.D.: PP este, în prezent, încurajat de PDL în intenţia de a recupera electorat de la USL, respectiv de la PNL şi PSD. Totuşi, PP îşi extrage electoratul din zona populist-naţionalist justiţiară, o nişă formată din PRM, PNG, chiar şi PDL şi UNPR.

DZV: Se pot materializa „Cele 20 de puncte ale PP”, sau le putem considera simple utopii populiste?
G.D.: Singurul punct pe care ar trebui să îl conţină programul PP este cel referitor la locul de aplicare al programului.

DZV: De la electoratul cărui partid va lua voturi PP?
G.D.: Aşa cum am mai spus, PP nu are grupuri de electorat ţintă comune cu PNL.

DZV: Cum ar arăta o Românie condusă de PP?
G.D.: Printre puţinele evenimente cu o rată mare de probabilitate putem să includem şi faptul că România nu va fi condusă de PP.


Cele 20 de puncte ale Partidului Poporului

Acestea sunt cele 20 de puncte pe care Partidul Poporului trebuie să le impună odată cu venirea la putere:
1. Câte 20.000 de euro pentru fiecare roman care va deschide o afacere
2. Mărimea tuturor salariilor şi pensiilor
3. Anularea tuturor taxelor şi impozitelor actuale
4. Introducerea unui singur impozit pe venituri şi proprietăţi
5 Confiscarea averilor ilicite obţinute din afaceri cu statul
6. Judecarea de către un tribunal al poporului a tuturor guvernanţilor care au jefuit România
7. Reducerea TVA la o cotă (minimă pentru UE) de 10%
8. Interzicerea subvenţionării partidelor politice
9. Eliminarea salariilor pentru parlamentari, miniştri, primul-ministru şi preşedinte
10.Evacuarea demnitarilor din Palatul Parlamentului, Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni
11. Înfiinţarea companiei naţionale ”Averea Poporului”. Şeful acestei companii va fi ales direct de popor
12. “Averea Poporului” va distribui dividente egale lunare către toţi cetăţenii
13. Statul va cumpăra pământul nelucrat şi va investi masiv în agricultura bio
14. Simplii cetăţeni vor deveni juraţi în instanţe, alături de judecător
15. Introducerea răspunderii materiale pentru judecătorii şi procurorii care greşesc
16. Cetăţenii nu vor mai plăti rate la bănci timp de 12 luni
17. Interzicerea arestului preventiv (şi a cătuşelor) cu excepţia faptelor violente
18. Firmele nu vor putea fi controlate decât o dată pe an
19. Statul va construi 200.000 de locuinţe, care vor fi închiriate celor săraci
20. Interzicerea taxei pentru Radio şi TVR

Enache Tuşa, doctor în ştiinţe politice, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Ovidius din Constanţa

DZV: Cum explicaţi ascensiunea Partidului Poporului?
E.T.
: Această ascensiune s-a produs ca urmare a situației economice precare în care se află societatea românească după douăzeci de ani de schimbări dramatice. La acest aspect se adaugă și incultura unor clase sociale care au suportat practic toate aceste reforme cu efecte devastatoare în rândul claselor de jos. Lipsa de speranță și discursurile demagogice ale politicienilor au aruncat această masă de ”posibili votanți” în zona Partidului reprezentat de Dan Diaconescu. Această masă eclectorală a fost marginalizată și datorită manipulărilor repetate la care au fost supuși membrii ei. Am văzut la stirile difuzate de televiziuni din ce este compus electoratul Partidului Poporului: femei care venind de la cozile formate pentru distribuirea ajutoarelor strigau sloganuri anti-putere, pensionari sărăciți, oameni cu o lipsă serioasă de cultură politică.

DZV: Credeţi că există şanse reale ca PP să înregistreze succese în alegerile din 2012? (să ajungă în Parlament, candidaţii PP să ajungă în fruntea primăriilor etc).
E.T.
: Nu cred că există șanse reale ca Partidul Poporului să poată înregistra un procent electoral important datorită faptului că nu este o formațiune politică care să se fi maturizat și care să covingă electoratul că este o forță credibilă. Programul partidului nou-înființat nu conține un program coerent de ieșire din criză și nici soluții politice pentru a putea ameliora situația celor aflați în dificultăți materiale și financiare. În ceea ce privește câștigarea unui număr mare de primării este doar un deziderat pe care nu il pot atinge datorită faptului că nu există foarte mulți posibili candidați care să fie dispuși să renunțe la partidul care i-a susținut în alegerile anterioare. Eu cred că în cazul Partidului Poporului la nivel de primării se va întâmpla exact cum s-a întâmplat în cazul Partidului Noua Generație când la alegerile din 2004 a câștigat un procent foarte mic de primării la nivelul întregii țări. Electoratul s-a maturizat politic și are în acest moment capacitatea de a discerne promisiunile electorale de programe eficiente și efective pe care le propun cei ce vor să candideze la funcția de primar.

DZV: Consideraţi fondate zvonurile conform cărora PP este, de fapt, „partidul PDL”, care, alături de alte partide precum UDMR, UNPR, PE, PRM, PNG (şi PDL), va forma Guvernul, în urma alegerilor viitoare?
E.T.
:  În nici un caz nu cred că Partidul Poporului este o formațiune de „opotunitate” în sensul că ar participa  la alegeri pentru a „rupe masa” elecorală care ar vota anti PDL. Aceste afirmații nu pot fi decât simple speculații menite să distragă atenția de la adevărata intenție a fondatorului P.P. Dan Diaconescu care speră să obțină și în politică succesul pe care l-a avut la nivel media cu postul de televiziune Oglinda TV. Nu cred că va fi posibilă o alianță cu UNPR și cu atât mai puțin cu PDL față de care D. Diaconescu și-a exprimat nemulțumirea că a blocat înregistrarea la tribunal ca formațiune politică amenințând că în momentul preluării puterii politice îi va aduce în fața „justiției curate” pe cei care au încercat să blocheze inițiativa politică a acestuia. Există posibilități ca să se facă alianțe între P.P., P.N.G. și P.R.M. dat fiind faptul că reprezentanții aceor două posibile aliate fac parte din aceeași categorie a liderilor „de carton” cu o priză foarte mare la alegătorii neinstruiți și foarte săraci. Acești oameni care nu și-au găsit locul într-una din clasele sociale și încearcă să se agațe de orice promisiune electorală sunt cei care mai cred în acest mod de a face politică. Segmentele sociale deja maturizate și active politic vor avea reticențe destul de serioase dat fiind faptul că PNG și PRM au o „istorie politică” destul de colorată ca să o numesc așa. Oamenii fac deja corelația posibilităților societății și economiei românești dea putea asigura un nivel de trai decent unei majorități a segmentului social și, în același timp, consolidării instituțiilor și sistemului politic. Nu mai cred în politica demagogică deoarece sunt foarte bine ancorați în realitate și pot analiza critic aceste promisiuni de programele coerente prezentate în campania electorală.

DZV: Se pot materializa „Cele 20 de puncte ale PP” sau le putem considera simple utopii populiste?
E.T.
: Mă faceți să zâmbesc adresându-mi această întrbare dat fiind faptul că este aproape imposibil, la modul în care este organizată societatea contemporană, să poată fi atinse aceste „obiective” propuse de liderul Partidului Poporului. Se vede clar pentru cetățeanul care are o minimă cultură civică că nici pe departe nu pot fi atinse aceste „deziderate” care sunt adresate unui segment direct vizat cum am mai spus anterior. Dan Diaconescu mizează pe segmentul oamenilor naivi și fără o minimă cultură politică care nu pot discerne ceea ce este posibil din punct de vedere economic și politic la un moment istoric concret. Eu cred că aceste puncte erau viabile și puteau fi promise electoratului în perioada interbelică când gradul de educație politică a societății era foarte redus. Nu aș vrea să enumer toate aceste promisiuni electorale care sunt , exact cum ați spus, utopii politice dar a promite că mărești slariile și pensiile într-o acută criză financiară și să promiți că cei care au luat credite nu vor mai plăti rate timp de un an. Cine credeți că ar putea bloca plățile către bănci a celor care sunt debitori într-o lume sa sistemelor financiare atent controlate. Pentru a nu ocupa spațiu și a putea detalia toate aceste „promisiuni de campanie” vă propun un alt interviu în care să putem detalia toate „proiectele de viitor” ale Partidului Poporului.

DZV: Cum ar arăta o Românie condusă de PP?
E.T.
: Sincer să vă spun nici nu vreau să am acest exercițiu de imaginație pentru că nu merită nici măcar să ne imaginăm cum ar arăta o Românie condusă de Partidul Poporului. Cred că am fi o țară care s-a întors în timp cu cel puțin jumătate de secol , cu o societate dependentă de principii populiste și guvernată de o mare dezordine financiară și instituțională. Sper să nu se întâmple acest fapt pe care l-am evocat. Cred totuși că românii vor avea suficientă experiență la alegerile din 2012 ca să aducă la putere grupuri politice fără nici o experiență și în același timp demagogice.

Mihai Petre, preşedintele organizaţiei de tineret PDL

DZV: Cum explicaţi ascensiunea Partidului Poporului?
M.P.
: În nici un fel pentru că nu am ce explica. Partidul Poporului există astăzi doar în sondaje. Iar de la sondaje până la realitatea dată de rezultatele alegerilor locale și parlamentare drumul este lung și anevoios. Vom putea vorbi despre o eventuală ascensiune a Partidului Poporului abia după alegerile locale și parlamentare din anul 2012 când vom număra aleșii locali și parlamentarii săi. Desigur, dacă vom avea ce număra.

DZV: Credeţi că există şanse reale ca PP să înregistreze succese în alegerile din 2012? (să ajungă în Parlament, candidaţii PP să ajungă în fruntea primăriilor etc).
M.P.
: Va depinde în mod exclusiv de oamenii pe care îi va propune în alegeri. Dacă Partidul Poporului va găsi resursele necesare de a promova oameni competenți și credibili, atunci putem lua în calcul ca acesta să devină un partid parlamentar. Însă pentru mine sunt mai mult decât relevante experimentele politice anterioare cu Alianța pentru România și Partidul Noua Generație care înainte cu un an de alegerile parlamentare erau extrem de bine cotate în sondaje. După numărătoarea voturilor, nu au atins pragul parlamentar.

DZV: Consideraţi fondate zvonurile conform cărora PP este, de fapt, „partidul PDL”, care, alături de alte partide precum UDMR, UNPR, PE, PRM, PNG (şi PDL), va forma Guvernul, în urma alegerilor viitoare?
M.P.
: Nu există nici un fel de legătură între cele două partide. PDL este un partid mare, câștigător al multor cicluri electorale, cu o misiune guvernamentală extrem de dificilă, Partidul Poporului este o formațiune politică nou înființată care trebuie să convingă în primul rând prin oameni și proiecte clare. Totuși, în politică trebuie să fi pregătit pentru orice fel de alianțe care se fundamentează pe baza interesului național.

DZV: Se pot materializa „Cele 20 de puncte ale PP” sau le putem considera simple utopii populiste?
M.P.
: Aud acum pentru prima dată de ele. Sincer, mă interesează mai puțin cele 20 de puncte ale PP și mai mult măsurile anti-criză adoptate de Guvernul condus de premierul Emil Boc.

DZV: De la electoratul cărui partid va lua voturi PP?
M.P.
: De la nici un electorat de partid. Ci doar din segmentul de nehotărâți sau din cei dezamăgiți de întregul spectru politic.

DZV: Cum ar arăta o Românie condusă de PP?
M.P.
: În nici un fel, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Tot PDL va guverna România și din anul 2012.

Laurenţiu Marin, consilier judeţean PSD: În Guvernul PP, Magda Ciumac va fi la Cultură, Ogică la Finanţe şi Elodia la Externe, pentru că nu există nici ea, nici relaţiile diplomatice

DZV: Cum explicaţi ascensiunea Partidului Poporului?
L.M.: Oamenii sunt dezamăgiţi şi e normal să caute alternative. Dar electoratul ar trebui să se întrebe dacă nişte oameni fără experienţă în politică şi economie pot să conducă ţara de a doua zi. Asta e cea mai mare problemă a lor, din punctul meu de vedere.

DZV: Credeţi că există şanse reale ca PP să înregistreze succese în alegerile din 2012? (să ajungă în Parlament, candidaţii PP să ajungă în fruntea primăriilor etc).
L.M.
: Un scor electoral bun probabil că vor avea. Cel puţin jumătate din cele două milioane de fani Elodia, vor vota PP. Pe de altă parte, e posibil să fie un partid care în sondaje e sus şi la alegeri e jos. Plus că, atunci când se votează se pune accent pe votul util, adică oamenii votează cu cel despre care cred că vor câştiga.

DZV: Consideraţi fondate zvonurile conform cărora PP este, de fapt, “partidul PDL”, care, alături de alte partide precum UDMR, UNPR, PE, PRM, PNG (şi PDL), va forma Guvernul, în urma alegerilor viitoare?
L.M.
: Din moment ce Dan Diaconescu nu e înscris în propriul partid, atunci te întrebi al cui e? Şi dacă nu cumva e doar pus, sau şantajat să facă tot circul ăsta mediatic. Eu cred că e un partid satelit al PDL şi oamenii se vor păcăli încă o dată dacă nu sunt atenţi.

DZV: Se pot materializa “Cele 20 de puncte ale PP” sau le putem considera simple utopii populiste?
L.M.
: Întrebarea ar trebui să fie: Câte taxe a plătit Dan Diaconescu pentru averea pe care o are? Deci ar trebui să înceapă prin a-şi verifica şi confisca propria avere. Cât despre cele 20 de puncte, ar trebui să schimbe tot statul român, pentru a le aplica. Şi asta ar dura 20 de ani.

DZV: De la electoratul cărui partid va lua voturi PP?
L.M.
: Probabil de la nehotărâţi şi de la cei care nu ies la vot şi care sunt interesaţi de manele şi de serialul lor.

DZV: Cum ar arăta o Românie condusă de PP?
L.M.
: Tudor Barbu – ministrul Justiţiei, Ogică – ministrul Finanţelor, Tolea Ciumac – ministrul de Interne, Magda Ciumac – ministrul Culturii, sau Turismului, ori al Educaţiei, Elodia – la Externe (pentru că nu există nici ea, nici relaţiile diplomatice) şi Mărmureanu – ministrul informaţiilor false. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top