Fără categorie

Mai multă siguranță alimentară: dezvoltare locală și combaterea speculațiilor

Mai multă siguranță alimentară: dezvoltare locală și combaterea speculațiilor
Mai multă siguranță alimentară: dezvoltare locală și combaterea speculațiilor Ajutorul pentru dezvoltare nu este suficient. Pentru siguranța alimentară în Africa este necesară ameliorarea agriculturii în fermele mici. Regulile comerțului internațional și politica agricolă UE vor trebui schimbate la rândul lor, au spus participanții la o audiere publică ce a avut loc pe 4 octombrie în cadrul comisiei pentru dezvoltare de la Parlamentul European.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Ajutorul pentru dezvoltare nu este suficient. Pentru siguranța alimentară în Africa este necesară ameliorarea agriculturii în fermele mici. Regulile comerțului internațional și politica agricolă UE vor trebui schimbate la rândul lor, au spus participanții la o audiere publică ce a avut loc pe 4 octombrie în cadrul comisiei pentru dezvoltare de la Parlamentul European.

Ajutorul pentru dezvoltare pe care îl oferă UE este inutil, dacă în același timp se subvenționează ajutorul pentru export, care pune într-o situație dificilă fermierii din țările terțe, a spus în deschiderea dezbaterii președinta comisiei parlamentare pentru dezvoltare, Eva Joly (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franța).

Dreptul la hrană este un drept fundamental

Domnul David Nabarro, reprezentant ONU, a arătat că oamenii trebuie să aibă acces la hrană iar fermierii trebuie să își poată câștiga existența din agricultură, subliniind însă că trebuie luate în considerare și îngrijorările legate de mediu. Conform dumnealui, trebuie corectate și defectele sistemului comercial internațional și regional.

  • un miliard de persoane suferă de foame în lume (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură); creșterea recentă a prețurilor a agravat situația
  • vara trecută, Somalia, Etiopia, Kenya, Eritreea și Djibouti au cunoscut cea mai mare foamete din ultimii 60 de ani; zeci de mii de persoane au murit și câteva milioane au nevoie urgentă de hrană
  • în țările în curs de dezvoltare, agricultura oferă locuri de muncă pentru 70% din populația activă, în special în rândul femeilor.

Președintele Rețelei de organizații țărănești și de producători din Africa de Vest, Mamadou Cissokho, a cerut guvernelor africane să facă mai mult pentru fermierii locali, deoarece siguranța alimentară nu poate fi construită pe piața internațională.

Conform eurodeputatului José Bové (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franța), dreptul la hrană este un drept fundamental. Participanții la dezbatere au căzut de acord că pentru a schimba lucrurile trebuie coordonate politicile comercială, agricolă și din domeniul dezvoltării.

Combaterea speculațiilor

Sunt necesare noi investiții în agricultură, stabilirea unor depozite suficiente de hrană, reducerea datoriilor țărilor afectate de lipsa hranei și înlăturarea barierelor comerciale, arată o rezoluție recentă a Parlamentului European.

Uniunea Europeană mai trebuie să sprijine agricultura locală și să ajute în formare și inovații, un instrument important pentru realizarea acestor lucruri fiind microcreditele, au mai spus eurodeputații. Însă, înainte de orice, trebuie combătute achiziționarea necontrolată de terenuri de către investitorii străini și speculațiile de pe piața alimentară. Datorită speculațiilor, în 2008, cel mai important an pentru producția de cereale, lumea a cunoscut o gravă criză alimentară.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top