Fără categorie

Peste 100 de participanti au discutat pe tema parteneriatului in proiectele de responsabilitate sociala la Brasov

Brașov, 4 octombrie 2011

Bucuresti, 4 octombrie 2011. Vineri, 30 septembrie, la Brasov Business Park, a avut loc conferinta Bune practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala, in cadrul proiectului Actionam Responsabil! Reteaua Sociala RSC, derulat de catre Federatia Junior Chamber International Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Asociatia Institutul pentru Politici Sociale.

Reunind peste 100 de participanti – reprezentanti din partea ONG-urilor, asociatiilor de IMM-uri, partenerilor sociali, dar si ofiteri de RSC din cadrul companiilor, conferinta a debutat cu o scurta prezentare a evolutiei proiectului Actionam Responsabil! Reteaua Sociala RSC la un an de desfasurare. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si anuntata oficial noua platforma de socializare a Retelei Sociale RSC, menita sa incurajeze interactiunile virtuale dintre membrii acesteia, in scopul stimularii initiativelor si…

Brașov, 4 octombrie 2011

Bucuresti, 4 octombrie 2011. Vineri, 30 septembrie, la Brasov Business Park, a avut loc conferinta Bune practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala, in cadrul proiectului Actionam Responsabil! Reteaua Sociala RSC, derulat de catre Federatia Junior Chamber International Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Asociatia Institutul pentru Politici Sociale.

Reunind peste 100 de participanti – reprezentanti din partea ONG-urilor, asociatiilor de IMM-uri, partenerilor sociali, dar si ofiteri de RSC din cadrul companiilor, conferinta a debutat cu o scurta prezentare a evolutiei proiectului Actionam Responsabil! Reteaua Sociala RSC la un an de desfasurare. Cu aceasta ocazie, a fost lansata si anuntata oficial noua platforma de socializare a Retelei Sociale RSC, menita sa incurajeze interactiunile virtuale dintre membrii acesteia, in scopul stimularii initiativelor si parteneriatelor pentru responsabilitate sociala, dar si a transferului de know-how.

Beneficiind de facilitati asemanatoare cu cele ale popularelor retele profesionale de socializare de la nivel global, noua platforma este dedicata tuturor specialistilor de RSC si altor persoane direct interesate. In absenta unei publicatii de specialitate care sa ofere aceste posibilitati, in cadrul noii platforme, expertii din domeniu se vor putea informa reciproc cu privire la evenimente, publicatii, initiative, proiecte si orice alte informatii de interes legate de domeniul responsabilitatii sociale.

Dupa o trecere in revista a catorva exemple de bune practici identificate in comunitatea din Marea Britanie, conferinta a continuat cu o dezbatere cu publicul pe tema identificarii de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala dezvoltate in parteneriat, pornind de la prezentarea grilei de criterii si a metodologiei de cercetare si analiza a proiectelor. Acestea au fost elaborate in continuarea demersului initiat cu ocazia workshop-urilor din luna august, unde intr-un cadru proprice pentru interactiune si colaborare 160 de reprezentanti din cadrul Retelei RSC au identificat impreuna principalii indicatori de bune practici in proiectele de responsabilitate sociala dezvoltate in parteneriat.

Succesul oricarui proiect si a oricarei initiative rezida din implicare si din cautarea de perspective de dezvoltare. Atunci cand vorbim de proiecte de responsabilitate sociala, cu atat mai mult, se confirma acest rationament: implicarea mai multor parteneri intr-o formula coerenta si bine organizata poate potenta rezultatele si impactul proiectului.

Din acest motiv si pentru a sustine si incuraja dezvoltarea de relatii parteneriale, ne-am propus sa punctam aspectele cheie ce trebuie analizate in scopul identificarii de exemple de bune practici, de la analiza contextului si a relevantei problemei pe care o abordeaza proiectul si pana la evaluarea obiectivelor, a bugetului, a grupul tinta si a sustenabilitatii proiectului.

Stabilind principalele repere in analiza proiectelor in parteneriat, vom analiza ulterior peste 500 de proiecte de responsabilitate sociala implementate in Romania, cele mai reprezentative dintre acestea urmand a fi promovate intr-un ghid de bune practici, realizat in cadrul proiectului dupa luna februarie 2012, o data cu finalizarea cercetarii. (Rodica Lupu, Program Development Chairman, JCI Europe, Manager proiect)

In cadrul sectiunii Exemple de buna practica, au fost prezentate si analizate conform grilei mentionate cateva proiecte de responsabilitate sociala implementate in parteneriat: Plantam fapte bune in Romania! (EcoAssist); Lasati-ma sa invat (Fundatia Mereu Aproape); Servicii integrate de dezvoltare profesionala pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala (Fundatia Estuar); Conecteaza-te la comunitate! (Fundatia Noi Orizonturi); Șansa pentru copil (Asociatia Hraniti Copiii). Reprezentantii organizatiilor invitate au intrat in dialog cu participantii, oferind sfaturi practice si recomandari din experienta proprie si chiar identificand noi posibilitati de parteneriat. Pe ansamblu, participantii din sala au fost extrem de receptivi si deschisi spre comunicare, schimb reciproc de opinii si recomandari de parteneriat, prezentarile din cadrul conferintei fiind inca de la inceput interactive si dinamice.

Conferinta s-a incheiat cu o prezentare a catorva resurse-cheie pentru toti cei pasionati de domeniul responsabilitatii sociale, printre care: portalul ResponsabilitateSociala.ro, modelul LBG de raportare a impactului proiectelor comunitare (ARC Romania), proiectul Intarirea Capacitatii Companiilor Romanesti de Dezvoltare a Parteneriatelor Sociale RSC (UNDP Romania), portalul LumeBuna.ro (Asociatia Lume Buna), Centrul pentru Cetatenie Corporativa Romania, Centrul de resurse pentru ONG-uri (Ecoteca), cursul Responsabilitatea sociala a companiilor (coord. de Alin Stancu, in cadrul Facultatii de Marketing, ASE Bucuresti), ONGFest, portalul StiriONG.ro, Fondul pentru Inovare Civica (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

Fotografii, inregistrari video si mai multe informatii despre conferinta se vor publica in perioada imediat urmatoare in cadrul portalului proiectului www.actionamresponsabil.ro.
Proiectul Actionam Responsabil! Reteaua Sociala RSC beneficiaza de finantare nerambursabila din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013.

Ruxandra Fediuc
Expert Comunicare
Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC
Tel/Fax: 021.310.64.44, 021.310.64.45
Mobil: 0762.248.175
E-mail: [email protected]
[email protected]
http://www.actionamresponsabil.ro

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top