Premierul aremarcat că obiectivele propuse pentru această reuniune au fost atinse – în Declaraţia finală a Summit-ului, Republica Moldova este menţionată în mai multe rînduri într-o lumină pozitivă.
„Este vorba despre progresele noastre în astfel de domenii ca: negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, demararea negocierilor pe marginea Zonei de liber schimb, implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea aderării RM la spaţiul aeronautic comun, cooperarea în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, reluarea negocierilor în vederea reglementării problemei transnistrene, colaborarea cu UE în domeniul ştiinţei şi inovaţiei”, a precizat Prim-ministrul.
Vlad FILAT a menţionat faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului, se salută progresele Republicii Moldova în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere. În context, Premierul a menţionat că, în cadrul celor şapte runde de negocieri avute pînă în prezent, s-a reuş…
Premierul aremarcat că obiectivele propuse pentru această reuniune au fost atinse – în Declaraţia finală a Summit-ului, Republica Moldova este menţionată în mai multe rînduri într-o lumină pozitivă.
„Este vorba despre progresele noastre în astfel de domenii ca: negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE, demararea negocierilor pe marginea Zonei de liber schimb, implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, negocierile pe marginea aderării RM la spaţiul aeronautic comun, cooperarea în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, reluarea negocierilor în vederea reglementării problemei transnistrene, colaborarea cu UE în domeniul ştiinţei şi inovaţiei”, a precizat Prim-ministrul.
Vlad FILAT a menţionat faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului, se salută progresele Republicii Moldova în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere. În context, Premierul a menţionat că, în cadrul celor şapte runde de negocieri avute pînă în prezent, s-a reuşit închiderea mai multe capitole, cum ar fi: dialogul politic şi privind reformele; dialogul privind cooperarea în contextul politicii externe şi de securitate comună; dialogul privind domeniul justiţiei şi afacerilor interne; dialogul privind contactele interumane etc. Vlad FILAT a specificat că următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere este preconizată pentru data de 19 octombrie la Chişinău.
Prim-ministrul a apreciat drept un succes incontestabil fixarea unui termen concret pentru demararea negocierilor între UE şi RM privind crearea Zonei de liber schimb în Declaraţia finală a Summit-ului, care urmează să se producă pînă la finele anului curent.
„Este un proces de care ne pregătim temeinic, iar faptul că în mai puţin de un an am reuşit să obţinem ceea ce alte state au obţinut în trei ani, este pentru noi o recunoaştere directă a performanţelor pe care le-am înregistrat”, a spus Vlad FILAT.
Premierul a menţionat că Declaraţia punctează progresul înregistrat de ţara noastră şi în implementarea Planului de acţiuni elaborat în contextul dialogului privind liberalizarea vizelor.
„În comparaţie cu prevederile Declaraţiei de la Praga (2009), care prevede liberalizarea vizelor „în perspectivă lungă”, documentul actual vorbeşte despre liberalizarea vizelor în dependenţă de realizări. De asemenea, în Declaraţie se stipulează că implementarea Planului de Acţiuni în domeniul vizelor de către Moldova poate fi considerată drept model pentru celelalte state partenere”, a specificat Vlad FILAT.
În context, Premierul a comunicat că, la data de 7 octombrie, la Bruxelles, va fi evaluată prima etapă a implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize – cea legislativă, şi se vor defini următoarele etape ale dialogului RM-UE la această temă. De asemenea, în perioada 17 octombrie – 10 noiembrie, Moldova va fi vizitată de trei misiuni de evaluare a UE, care se vor documenta la faţa locului asupra realizării fiecărui bloc al Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
„În acest sens se efectuează un volum de lucru enorm, avem un program de lucru clar, stabilit cu partenerii noştri europeni, şi vom acţiona pentru ca cetăţenii noştri să poată circula liber în Europa cît mai repede posibil, chiar dacă unii politicieni de la Chişinău nu cred sau, mai bine zis, nu-şi doresc acest lucru”, a spus Prim-ministrul.
Vlad FILAT a mai comunicat că, în conformitate cu prevederile Declaraţiei finale a Summit-ului, pînă la finele anului curent, Moldova şi UE vor încheia negocierile pe marginea Acordului privind aderarea la spaţiul aeronautic comun. Potrivit Premierului, astăzi, la Bruxelles începe a doua rundă de negocieri în acest sens, urmînd ca, pînă la finele anului, să mai aibă loc încă o rundă – cea de-a treia. Astfel, va fi atins încă un obiectiv important – cetăţenii RM vor putea călători cu transport avia mai sigur şi la preţuri mai mici.
De asemenea, în Declaraţia finală, statele UE şi Partenerii estici subliniază importanţa aderării ţării noastre la Tratatul Comunităţii Energetice, organizaţie în care la moment RM deţine Preşedinţia. În acest context, Vlad FILAT a menţionat că, în această săptămînă, la Chişinău au loc mai multe evenimente importante ce vizează activitatea Comunităţii Energetice, la care va participa şi Comisarul European pentru Energetică, Gunther OETTINGER.
„Pentru noi aceste evenimente au o importanţă deosebită, dat fiind faptul că diversificarea surselor şi asigurarea securităţii energetice a ţării este o prioritate a actualului Guvern”, a spus Prim-ministrul.
Un moment, la fel de important, menţionat de Premier, se referă la faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului este reflectat subiectul conflictului transnistrean. Vlad FILAT a accentuat că participanţii la Summit salută reluarea negocierilor în formatul „5+2″pentru soluţionarea conflictului transnistrean, iar această apreciere şi susţinere la un nivel atît de înalt este un stimul suplimentar de a avansa în continuare pe calea reglementării transnistrene.
„O altă noutate bună este faptul că participanţii la Summit au constatat progresul nostru în ceea ce ţine de semnarea Memorandumului de Înţelegere pentru asocierea la Programul Cadrul 7 în domeniul ştiinţei şi dezvoltării tehnologice, ceea ce va permite atragerea suportului pentru dezvoltarea ştiinţei şi dezvoltării tehnologice”, a spus Prim-ministrul.
Vlad FILAT a confirmat că, prin intermediul Declaraţiei respective, Republicii Moldova i se oferă posibilitatea de a coopera în continuare în cadrul platformelor multilaterale, precum şi să beneficieze de asistenţa macro-financiară din partea UE şi de sprijinul instituţiilor financiare.
„Am menţionat în repetate rînduri şi voi spune şi acum că pentru o ţară cu o democraţie tînără, cum este Republica Moldova, care a demarat reforme radicale, suportul UE este unul vital”, a declarat Prim-ministrul.
Cît priveşte perspectiva europeană, Premierul a menţionat că RM a pledat şi va pleda în continuare ca aceasta să fie formalizată.
„Faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului sînt recunoscute aspiraţiile europene ale Republicii Moldova reprezintă un prim pas în această direcţie. Vreau să vă asigur că partenerii din UE cunosc exact ambiţiile noastre şi ceea ce ne propunem pentru parcursul nostru european – chiar mai mult, am primit asigurări că statele membre ale UE ne vor sprijini ferm pe această cale”, a precizat Vlad FILAT.
Prim-ministrul a comunicat că aceleaşi asigurări le-a primit şi în cadrul întrevederilor bilaterale pe care le-a avut l-a Varşovia cu mai mulţi oficiali europeni, inclusiv: Angela MERKEL, Cancelar Federal German, Jose Manuel BARROSO, Preşedintele Comisiei Europene, Jerzy BUZEK, Preşedintele Parlamentului European, Herman van ROUMPUY, Preşedintele Consiliului European, Stefan FULE, Comisar european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate, Catherine ASHTON, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Enda KENNY, Prim-ministrul Irlandei, Pedro COELHO, Prim-ministru al Portugaliei,Viktor ORBAN, Prim-ministru al Ungariei, Borut PAHOR, Prim-ministru al Sloveniei, Radosław SIKORSKI, ministru al Afacerilor Externe al Poloniei.
Potrivit Premierului, oficialii europeni au apreciat performanţele înregistrate de Republica Moldova şi au dat asigurări privind toată susţinerea lor pentru parcursul european al Moldovei.
„Summit-ul Parteneriatului Estic a fost un eveniment important atît pentru Moldova, cît şi pentru UE şi politica sa de vecinătate. Avem perspective foarte bune de cooperare cu UE – trebuie doar să dăm dovadă de consecvenţă, responsabilitate şi angajament şi vom reuşi să atingem toate obiectivele pe care ni le-am propus”, a concluzionat Prim-ministrul.
