Am stat de vorbă cu Silviu Iulian Coșa, fost prefect al județului Constanța și candidat la funcția de senator din partea Partidului Național Liberal, despre parcursul său politic, despre rolul pe care l-a avut în administrația județeană și planurile sale pentru viitor. Coșa a subliniat importanța programelor naționale de investiții precum Anghel Saligny, pentru dezvoltarea infrastructurii în mediul rural și pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor din Constanța și a vorbit despre rolul pe care apartenenței la Uniunea Europeană l-a jucat în dezvoltarea României.
„PNL susține dezvoltarea rurală prin programe naționale de investiții, cum este Anghel Saligny. Au fost realizate proiecte pentru străzi, rețele de alimentare cu gaz, apă potabilă și canalizare”, a explicat acesta, oferind exemplul comunei Mihail Kogălniceanu, unde 17 clădiri urmează să fie reabilitate termic cu fonduri obținute prin acest program.
Potrivit lui Coșa, fondurile accesate prin programele naționale de investiții și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost esențiale pentru dezvoltarea județului Constanța. „Programul Anghel Saligny a susținut nu doar comunele conduse de primari liberali, ci și pe cele conduse de alte partide”, a subliniat fostul prefect, explicând că scopul acestor investiții este de a reduce decalajele dintre urban și rural. Printre proiectele susținute prin aceste fonduri se numără reabilitarea clădirilor, dezvoltarea infrastructurii de transport și achiziția de microbuze electrice.
Coșa a explicat că, deși toate comunitățile locale au beneficiat de aceste programe, succesul accesării fondurilor depinde de implicarea primarilor. „Există primari care s-au zbătut foarte mult să prindă orice finanțare disponibilă, fie guvernamentală, fie europeană”, a spus acesta. Totuși, nu toți primarii au avut aceeași determinare. Coșa a oferit exemplul comunei Dobromir, care nu a accesat niciun program de finanțare în ultimii patru ani. „Deosebirile dintre localități provin din modul în care fiecare primar înțelege să facă ceva pentru comunitatea sa”, a adăugat acesta.
Silviu Iulian Coșa, activitatea ca prefect
În calitate de prefect, Silviu Iulian Coșa a avut o responsabilitate majoră în gestionarea situațiilor de urgență, precum inundațiile, incendiile și pandemia de COVID-19. El a explicat că munca unui prefect presupune nu doar intervenții directe, ci și prevenirea acestor situații. „Prefectul trebuie să fie primul care se ocupă de orice situație de urgență, fie că vorbim de viscole, inundații sau incendii”, a declarat Coșa, subliniind că una dintre principalele sale atribuții a fost să coordoneze Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
„Am aprobat planuri de intervenție pentru toate scenariile posibile, de la inundații și viscole, până la siguranța școlară”, a explicat fostul prefect. Activitatea sa nu s-a limitat la gestionarea crizelor, ci a inclus și monitorizarea legalității actelor administrative emise de autoritățile locale. „În cei patru ani de mandat, autoritățile locale din județul Constanța au emis peste 140.000 de acte administrative, toate fiind analizate de instituția prefectului”, a subliniat el.
Coșa a recunoscut că rolul de prefect poate fi unul copleșitor, mai ales în perioadele de criză. „La început, munca activitățile legate de pandemie ocupau 90% din timpul meu de muncă și 75% din timpul meu total”, a spus acesta. Totuși, după ce pandemia a fost adusă sub control, viața politică și administrativă a revenit la normalitate, iar prefectul a reușit să își concentreze atenția și asupra altor aspecte importante pentru județ.
Dezvoltarea depinde de multe ori și de calitățile primarului
Unul dintre subiectele abordate de Silviu Iulian Coșa a fost educația civică și politică a electoratului rural. El a recunoscut că în multe comunități din mediul rural există o lipsă de cunoaștere a atribuțiilor instituțiilor publice și a reprezentanților acestora. „În mediul rural, oamenii nu cunosc exact ce atribuții au instituțiile și conducătorii acestora. Dacă ar fi mai informați, nu ar mai exista candidați care să promită construcția de case la prețuri modice, iar oamenii să-i creadă”, a explicat Coșa, referindu-se la lipsa de transparență și la dezinformare în campaniile electorale.
Coșa a afirmat că unul dintre motivele pentru care unele comunități nu se dezvoltă este legat de lipsa de interes a unor primari de a accesa fonduri europene sau guvernamentale. „Există primari care nu sunt interesați să atragă fonduri pentru dezvoltarea comunității lor, preferând să rămână într-o stare de stagnare”, a spus acesta. Cu toate acestea, Coșa și-a exprimat optimismul că mentalitatea alegătorilor din aceste comunități se schimbă treptat. „La Dobromir, oamenii au votat un nou primar liberal, ceea ce deschide alte orizonturi pentru acea comunitate”, a adăugat fostul prefect.
Provocările economice și fiscale în România
Un alt subiect important discutat în interviu a fost cel legat de fiscalitate și de sprijinul acordat antreprenorilor. Coșa a evidențiat faptul că PNL, ca partid de dreapta, își dorește o clasă de mijloc puternică, formată din antreprenori și salariați cu venituri peste medie. „PNL susține antreprenorii și se opune creșterii taxelor și impozitelor, o măsură care ar afecta mediul de afaceri”, a declarat Coșa, referindu-se la inițiativa PNL de a îngheța taxele și impozitele în acest an.
Totodată, el a subliniat importanța reformelor fiscale pentru creșterea echității și pentru asigurarea unui salariu minim care să permită oamenilor să-și asigure un trai decent, fără a împovăra antreprenorii. „Salariul minim trebuie să fie suficient de mare pentru a asigura un nivel de trai decent, dar și să nu împovăreze antreprenorii, care ar fi nevoiți să crească prețurile produselor și serviciilor”, a explicat Coșa.
Referindu-se la datoria publică a României, Coșa a recunoscut că aceasta a crescut în ultimii ani, dar a subliniat că există un plan de reducere a deficitului bugetar până în 2031, ceea ce va permite reducerea datoriei publice la sub 50% din PIB. „Datoria publică nu este o problemă atât de mare în acest moment, iar comparativ cu alte state, suntem într-o situație relativ bună”, a adăugat acesta.
România în Uniunea Europeană: O direcție clară către dezvoltare
În ceea ce privește poziția României în Uniunea Europeană, Silviu Iulian Coșa a respins ideea că România ar fi tratată ca o „țară de mâna a doua”. „Românii trebuie să fie mândri de realizările lor. Am reușit să asigurăm independența energetică și o creștere economică semnificativă în comparație cu alte state europene”, a declarat el.
Coșa a subliniat că viitorul României este unul european și că țara noastră nu are altă opțiune decât să meargă pe calea integrării europene. „Creșterea PIB-ului României în perioada 2011-2020 a fost de peste 4%, în condițiile în care media europeană a fost sub 2%”, a explicat el, subliniind că acest lucru demonstrează potențialul de dezvoltare al României în cadrul Uniunii Europene.
În același timp, fostul prefect consideră că există o percepție greșită în rândul unor cetățeni, care consideră că România este tratată incorect de către Uniunea Europeană. „Această idee provine dintr-o lipsă de comunicare corectă și din folosirea patriotismului negativ în lupta politică”, a explicat Coșa. El a subliniat că este important ca politicienii să comunice corect realizările României și să nu exploateze sentimentele negative pentru a câștiga sprijin electoral.
Obiectivele politice și planurile pentru viitor ale lui Silviu Iulian Coșa
Întrebat despre planurile sale politice, Silviu Iulian Coșa a declarat că obiectivul său principal este câștigarea alegerilor prezidențiale și parlamentare. „În momentul de față, sunt concentrat pe alegerile prezidențiale și parlamentare. După 8 decembrie, voi vedea care sunt alte obiective pe care le pot urmări”, a spus acesta.
Coșa a recunoscut că, de-a lungul carierei sale, a fost ambițios și a urmărit funcții politice și administrative, dar acum își concentrează atenția pe îndeplinirea responsabilităților care îi sunt atribuite. „Am schimbat puțin optica și mi-am propus să-mi fac treaba cât mai bine. În momentul în care este nevoie de mine, sunt acolo”, a declarat el, adăugând că este gata să își asume orice responsabilitate care îi va fi încredințată în viitor.
Mihai Răzvan ROTARU
