Fostul şef al ANPC, Horia Constantinescu, candidat perdant la funcţia de primar, a propus recent ca Primăria Constanţa să plătească cheltuielile bisericilor din oraş. Ideea i-a venit după o discuție cu ÎPS Teodosie, un om căruia îi datorează foarte mult, „spiritual și nu numai”, după cum el însuși afirmă.
Constatinescu s-a gândit că această idee ar putea fi transpusă într-un proiect de Hotărâre de Consiliu ce ar putea fi inițiat de consilierii PSD, partid din care el însuși face parte.
I-am luat-o înainte lui Horia Constatinescu și am stat de vorbă cu mai mulți constănțeni aflați în parcul de la Casa de Cultură. I-am întrebat pe aceștia ce cred despre propunerea lui Constatinescu, transparența cheltuielilor Bisericii Ortodoxe, averile preoților și necesitatea impozitării veniturilor acestei instituții.
Primăria Constanţa să plătească cheltuielile bisericilor?
Ideea ca Primăria Constanța să acopere cheltuielile de întreținere a tuturor lăcașelor de cult a fost întâmpinată cu scepticism.
„Primăria ar trebui să investească în spitale și săli de sport pentru elevi. Nu sunt de acord cu această propunere”, a spus cineva.
Majoritate covârșitoare a celor cu care am vorbit spun că fondurile publice ar trebui direcționate către infrastructura publică, în loc de întreținerea bisericilor.
Este săracă Biserica Ortodoxă?
Opiniile despre averea Bisericii Ortodoxe sunt împărțite. Un intervievat a remarcat: „Preoții se îmbogățesc pe seama credincioșilor. Biserica are proprietăți și donații, deci nu este săracă.”. Alții au subliniat că preoții par a avea un stil de viață opulent, nejustificând averile pe care le afișează.
Ar trebui impozitate veniturile Bisericii?
Multe voci au susținut impozitarea veniturilor bisericilor. „Orice venit trebuie impozitat, inclusiv cel al bisericilor. Eu așa sunt cinstit și cred că și bisericile ar trebui să plătească taxe”, a spus cineva. Există un sentiment larg răspândit că bisericile, beneficiind de fonduri publice, ar trebui să fie transparente și să contribuie la bugetul de stat.
Transparența financiară a Bisericii Ortodoxe
Transparența financiară a Bisericii Ortodoxe este un subiect sensibil. Un constănțean a menționat: „Biserica nu a fost niciodată transparentă în cheltuieli și nu cred că va fi vreodată. Este o instituție aparte.”. Mulți cetățeni sunt de părere că, deși Biserica beneficiază de fonduri publice, aceasta nu oferă suficiente informații despre modul în care sunt cheltuiți banii.
Prea multe biserici în Constanța?
Un alt aspect discutat a fost numărul mare de biserici construite în Constanța, în special în parcuri. Un intervievat a observat: „Avem nevoie de spații verzi, nu de biserici în parcuri. Este anormal să nu avem locuri de recreere.”. Cetățenii au subliniat importanța echilibrului între dezvoltarea infrastructurii religioase și cea a spațiilor publice destinate recreerii.
Complicitățile dintre Biserică și politică
Relația dintre Biserică și politică a fost, de asemenea, un punct de discuție. Un constănțean a afirmat: „Biserica aduce voturi partidelor politice. Este o relație bine fundamentată”, sugerând că influența Bisericii în politică ar putea explica de ce veniturile acesteia nu sunt impozitate.
Concluzie: prioritățile primăriei și transparența Bisericii
Ca o concluzie, am putea spune că discuțiile cu cetățenii din Constanța au evidențiat o serie de preocupări legate de finanțarea bisericilor din fonduri publice, averile preoților și transparența financiară a Bisericii Ortodoxe. Mulți constănțeni consideră că fondurile publice ar trebui să fie utilizate pentru îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice, cum ar fi spitalele și sălile de sport pentru elevi, în loc de întreținerea lăcașelor de cult.
De asemenea, există o cerere clară pentru o mai mare transparență financiară a Bisericii și pentru impozitarea veniturilor acesteia. Relația complexă dintre Biserică și politică rămâne un subiect de dezbatere, influențând percepțiile publicului asupra finanțării religiei din fonduri publice. (Sursă foto Facebook – Horia Constantinescu)
Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ
