Satul Urluia, comuna Adamclisi, trece printr-o completă transformare a infrastructurii: toate străzile sunt în curs de asfaltare grație unor fonduri guvernamentale accesate de administrația locală. Ion Dumitru, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Adamclisi, a declarat pentru „Dezvăluiri” că asfaltarea străzilor din această localitate se face prin intermediul a două proiecte finanțate prin Programul „Anghel Saligny” care împreună însumează modernizarea a 4,5 kilometri de drumuri comunale.
„În viziunea noastră, urbanizarea comunei este un țel pe care ni l-am propus în urmă cu șapte ani când, împreună cu doamna primar Șerbănescu (primarul Dorina Cicilia Șerbănescu a decedat în noiembrie 2021 n.red.), ne-am apucat de mai multe proiecte privind urbanizarea comunei Adamclisi în ideea ca această comună trebuie să-și ocupe locul meritat, fiind singura cu un potențial istoric extraordinar. Este unică prin faptul că aici beneficiem de un complex arheologic de renume mondial. Împăratul Traian nu a construit, în perioada sa, decât două monumente: cel de la Adamclisi și Columna lui Traian”, explică edilul Ion Dumitru.
Pentru administrația din Adamclisi, urbanizarea este un deziderat primordial, iar în acest deziderat se include și proiectul de asfaltare a străzilor din satul Urluia.
„În acest moment, lucrarea este executată în proporție de 60-70%. S-a turnat primul strat de asfalt și se lucrează la rigolele betonate și accesele la proprietăți. Este un proiect ambițios ținând cont că în urmă cu trei ani am încheiat și alte contracte de asfaltare în satele Adamclisi și Zorile. Mai rămâne doar o singură localitate în atenția noastră: Abrudul”, explică Ion Dumitru.
Edilul a explicat faptul că la nivelul primăriei Adamclisi a reușit să contureze o echipă de implementare a proiectelor, o echipă specializată în proiecte europene. Astfel, comuna are în diferite stadii de implementare nu mai puțin de 12 proiecte accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„O să vedeți rezultatul acestor asfaltări peste un an: populația o să înceapă să-și amenajeze casele, curțile, gardurile. Așa a fost și în celelalte sate. Bineînțeles, ne dorim să atragem și investitori având infrastructură, apă, șosea… Așa crește puterea economică a localității și numărul de locuitori”, spune Ion Dumitru.
El își dorește ca toate aceste eforturi să ducă și la creșterea ofertei pe piața forței de muncă, astfel încât oamenii din zonă să aibă posibilitatea de a se angaja. În acest moment, pe raza UAT Adamclisi sunt două mari firme cultivatoare de viță de vie care atrag o parte din forța de muncă locală.
