Primarul comunei, Reșit Taner, anunță locuitorii că UAT Tuzla a primit din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Constanța decizia etapei de încadrare pentru implementarea proiectului ,,Înființare rețea distribuție gaze naturale în comuna Tuzla, județul Constanța”.
UAT Tuzla, titulară a proiectului menționat, propus a fi amplasat în intravilanul și extravilanul comunei, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
„Nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul de înființare a rețelei de distribuție a gazelor naturale”, spun cei de la APM Constanța.
Obiectivul proiectului constă în realizarea unei investiții durabile care va fi integrată în infrastructura existentă și corelată cu investițiile viitoare. „În vederea alegerii soluției de alimentare cu gaze naturale s-a avut în vedere aspectul economic astfel încât cheltuielile totale legate de înființarea distribuției de gaze naturale să fie cât mai mici, respectând normativele în vigoare”, spune primarul Reșit Taner.
Înființarea distribuției de gaze naturale în comuna Tuzla presupune realizarea unui sistem de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din zonă.
În urma realizării studiului de fezabilitate au rezultat două soluții de alimentare cu gaze naturale. Prima soluție ar fi racordarea la conducta de transport de gaze naturale înaltă presiune Pecineaga-Techirghiol, sau, cea de-a doua soluție, racordarea în SRM Fetești (la ieșirea din SR Fetești – nod 2000). Ambele variante urmează a fi analizate pentru a se alegea soluția optimă.
Reșit Taner adaugă faptul că studiul de fezabilitate „a luat în considerare dezvoltarea ulterioară a localității Tuzla, ținând cont de contextul economic actual și preconizat dar și de necesitatea alegerii unei soluții fezabile.”
În prezent locuitorii comunei Tuzla precum şi instituțiile publice şi agenții economici consumă, pentru încălzirea locuințelor, prepararea apei calde menajere şi a hranei, drept combustibili: lemne, peleţi, cărbuni, curent electric, combustibil lichid uşor, păcură, motorină, butelii cu GPL.
„În vederea creșterii gradului de confort al locuitorilor şi pentru dezvoltarea economică a localității noastre este necesară şi oportună investiția privind înființarea distribuției de gaze naturale”, conchide primarul.
