Politic

Senatorul Ștefan Mihu: „Mecanismul de Cooperare și Verificare și-a dovedit ineficacitatea și lipsa de relevanță”

În ședința Senatului din data de 10 octombrie a.c. senatorul PSD de Constanța, Ștefan Mihu a prezentat o declarație politică privind prezența și prestația Premierului României la Strasbourg la data de 4 octombrie 2018.

„Prestația Premierului României, la Strasbourg, la 4 octombrie 2018, marchează o veritabilă premieră în relațiile țării noastre cu Uniunea Europeană. 
Și asta pentru că evenimentul se înscrie printre puținele, din păcate, în care un reprezentat la cel mai înalt nivel al statului român se comportă, așa cum este de altfel normal și perfect legitim de așteptat să o facă orice exponent de nivel al țării noastre în relațiile cu partenerii străini, adică cu demnitate, cu patriotism, cu forță și elocință, spunând clar ce așteaptă și cum cere România să fie tratată de către oficialii Uniunii Europene ! Și aceasta nu ca un elev prins de « profesori » și certat pentru temele nefăcute, ci ca un partener demn și suveran, aflat pe picior de deplină egalitate cu celelalte state membre ale UE !”

Senatorul constănțean mai face referire în declarația sa și la MCV, mecanism care și-a dovedit ineficacitatea și lipsa de relevanță:

„Remarcăm că, tot în premieră, un reprezentant de nivel al României, critică UE chiar în fieful acesteia, punând în discuție, în mod oficial și la modul cel mai serios și încă într-o « incintă » a UE, dacă putem numi așa sediul din Strasbourg al Parlamentului European, eficacitatea și, în ultimă instanță, pertinența și relevanța faimosului Mecanism de Cooperare și Verificare. Și când spunem acest lucru, ne referim la faptul că MCV-ul, de care « beneficiază » doar țara noastră și vecinii bulgari, nu a fost capabilă să depisteze o serie de anomalii serioase în funcționarea sistemului nostru judiciar, cu referire expresa la mult discutatele și nu mai puțin criticatele, cel puțin pe plan intern, protocoale între SRI și instituțiile sistemului nostru judiciar ! Cu atât mai mult cu cât, întreaga concepție politică, morală și, nu în ultimul rând, juridică care a stat la baza articulării MCV este total depășită în conținut și în formă, încălcând în mod flagrant, principii și norme juridice fundamentale care stau la baza funcționării Uniunii Europene.

Pentru a nu aminti faptul că, însuși președintele Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Junker – avertizat în ceea ce privește lacunele și deficiențele grave ale MCV – se angaja în urmă cu ceva timp să ridice acest mecanism anacronic cu care a fost « cadorisită » țara noastră la admiterea în UE, până la finele mandatului său, moment care este destul de aproape.

La aceste considerente aș adăuga și faptul că este cel puțin nepotrivit ca o țară care deține președinția Consiliului UE să fie « înzestrată » cu MCV, adică cu o asemenea « pleașcă » din partea Uniunii Europene ! Salutăm, în acest sens, solicitarea perfect legitimă a Premierului român ca un mecanism de supraveghere pe aspecte legate de funcționarea sistemului judiciar să fie instituit la nivelul întregii Uniuni și asupra tuturor statelor membre!”

În încheierea declarației sale politice, senatorul Mihu subliniază importanța Ministerului Afacerilor Externe și a misiunilor diplomatice în prezentarea cât mai documentată și relevantă a noului pachet legislativ pe Justiție:

“Apreciem că Ministerul Afacerilor Externe și mai ales misiunile noastre diplomatice și consulare din spațiul european, ar trebui să facă mult mai mult – dincolo de informările de rutină adresate atât unor instituții ale UE, precum Consiliul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, cât și membrilor Parlamentului European, pe care suntem siguri că oricum le realizează prin « bombardarea », în sensul bun al cuvântului, insistentă, documentată și la obiect asupra tuturor aspectelor legate de intrarea în vigoare a noului pachet legislativ pe Justiție, evitându-se astfel situații jenante în care unii europarlamentari erau total neinformați sau poate doar informați tendențios asupra realităților juridice din țara noastră!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top