COMUNICATE

VIDEO: Teodosie s-a apucat de afaceri ilegale cu morți

După ce a pus la punct o afacere privată la Costinești cu bunurile și serviciile Bisericii , Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a gândit un nou business care poate aduce profit, dar nu în conturile instituției, ci prin alte buzunare. Afacerea cu „servicii funerare” a unei episcopii nu ar fi o noutate, ea există și prin alte părți ale țării, dar la Constanța a fost făcută în „stilul Teodosie”.

Afacerile cu moartea sunt ușor de speculat de către preoți, deoarece ei sunt cei care iau contact cu muribunzii și cu familiile acestora. Oricât ar suna de cinic, oamenii Domnului au văzut în asta o sursă importantă de profit, mai ales de când Arhiepiscopul Teodosie are probleme cu DNA, care i-a pus sechestru pe conturi.
Lumina Servicii Funerare SRL
În luna aprilie 2016, Permanența Centrului Eparhial emite decizia 1.363/21 aprilie 2016, prin care decide înființarea unei firme de servicii funerare, denumită „Lumina Servicii Funerare”. Aceasta se înregistrează la Registrul Comerțului începând cu data de 25.05.2016, având sediul social în strada Arhiepiscopiei nr. 23 (Palatul Arhiepiscopal), iar punct de lucru în strada Trandafirului nr. 42-parter.
În noul SRL făcut de preoți, Arhiepiscopia Tomisului figurează ca asociat unic, iar administrator este numit preotul Pârlică Paul de la biserica Sfântul Andrei din Constanța.
Conform datelor ANAF, firma nu are vreo activitate oficială intensă în anul 2016, an în care de abia începeau problemele cu DNA-ul pentru Arhiepiscopie. Cert este că în luna aprilie 2018, Teodosie trimite o adresă către toate parohiile din județul Constanța prin care-i anunță că a înființat o firmă de servicii funerare iar „preotul Pârlică Paul, în calitate de administrator al acestei societăți, poate afișa, în acord cu preotul paroh, un banner… prin care să se facă cunoscute activitățile funerare complete ce le desfășoară această societate.” Adresa este semnată „din încredințarea IPS Teodosie” de Cosma Mitu, vicarul administrativ, și preotul Gheorghe Nadoleanu, consilier programe dezvoltare, inculpat alături de Teodosie în dosarul „Nazarcea.”
Așadar, firma de servicii funerare trebuie promovată cu bannere puse pe la biserici astfel încât să vină clienți cât mai mulți. Zis și făcut, primele bannere apărând la unele lăcașuri de cult din orașul Constanța. Doar că pe ele nu apare nicio firmă, doar niște numere de telefon.

“Suveica” celor două firme cu același obiect de activitate

Dacă sunăm la numerele de telefon de pe bannerele afișate pe bisericile din Constanța, ar trebui să vorbim cu reprezentanți ai firmei Arhiepiscopiei, că așa scrie în adresa trimisă tuturor preoților. Însă, la telefon nu răspunde vreun angajat al firmei, nici preotul Paul Pârlică (administratorul), ci nevasta acestuia, Gabriela-Florentina Pârlică, ce este administratorul unei firme private ce are domeniul de activitate… tot servicii funerare și sediul tot în strada Trandafirului 42 (unde este și punctul de lucru al firmei Arhiepiscopiei)!
Așadar, în mai puțin de 30 de zile, în anul 2016, se înființează două firme de servicii funerare, una a Arhiepiscopiei, iar alta privată, în care sunt implicați tot oameni cu legături clare cu Arhiepiscopia Tomisului. Mai mult, în urmă cu o lună, Teodosie decide să pună bannere pe bisericile din Constanța pentru a face reclamă firmei sale de servicii funerare, dar, surpriză, contactele de pe acele bannere duc exact la firma privată, condusă de nevasta preotului care administrează afacere lui Teodosie.
Deci, dacă un credincios apelează la „serviciul bisericii”, banii se duc direct în buzunarul unor privați și, probabil, nu se opresc tocmai acolo. Ce are de câștigat instituția Arhiepiscopia Tomisului din toată această afacere? Nimic.

Cine este în spatele SC Forever Serviciu Funerar SRL

SC Forever Serviciu Funerar SRL a fost înființată la numai 8 zile (29 aprilie 2016) de la decizia Arhiepiscopiei de a-și face și ei o firmă cu același domeniu de activitate. Gabriela-Florentina Pârlică este administrator dar și asociat cu 50% în această societate, celelalte 50% din părțile sociale revenindu-i lui George Ciprian Ifime.
Gabriela-Florentina Părlică (34 de ani) este soția preotului Paul Pârlică, desemnat de Arhiepiscopie ca administrator al SC Lumina Servicii Funerare SRL. Totodată, preoteasa este și persoana care răspunde la telefonul afișat pe bannerele postate pe la biserici.
George Ciprian Iftime este fiul preotului Ioan Iftime de la biserica Sfântul Ilie din Constanța. George Ciprian este un presonaj care, deși are numai 34 de ani, a fost implicat într-o sumedenie de scandaluri. Amintim aici doar de afacerile acestuia cu Simona Blechsmidt, care s-au finalizat cu cesiunea părților sociale ale acesteia și cu încercarea de a obține în instanță un ordin de protecție împotriva lui Iftime.
Numele lui Iftime George Ciprian apare și într-un dosar penal în care este acuzat de complicitate la omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale effectuate sau a veniturilor realizate prev. de disp. 26 Cod penal rap. la art. 9 alin. 1 lit. b în cond. alin. 2 din Legea 241/2005; complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată prev. de disp. art. 26 Cod penal rap. la art. 290 Cod penal în cond. art. 41 alin. 2 Cod penal; spălare de bani în modalitatea dobândirii, deţinerii sau folosirii de bunuri cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni prev. dedisp.art. 23 lit. c din Legea 656/2002.

Preoții, mințiți de Teodosie

Pentru a desluși ițele acestei afaceri marca Teodosie, am sunat mai mulți preoți din Constanța care au deja afișate bannere publicitare pe biserici, pentru a vedea dacă știu că fac reclamă unei firme private, ce nu are legătură cu Arhiepiscopia.
Preotul Iulică Pandele, parohul bisericii Sf. 3 Ierarhi din Constanța este unul dintre slujitorii care au afișat bannerul pe capela mortuară din curtea bisericii. De la el am aflat că firma de servicii funerare promovată pe banner ar „aparține de biserica Sf. Andrei, se ocupă de administrația ei părintele Paul Pârlică. Este firma bisericii, nu este firmă privată. Noi am primit și mesaje de la Arhiepiscopie să permitem să punem bannerele acelea.”
Când i-am spus că este vorba despre o firmă privată, părintele Pandele a declarat: „Nu știu lucrurile acestea. Noi ne-am conformat. Am primit înștiințare din partea Arhiepiscopiei ca toate bisericile să permită să afișeze bannerele.”
De asemenea, preotul nu știe nici dacă acea capelă mortuară din curtea bisericii sale funcționează legal sau nu. „Nu știu aspectul acesta. Eu sunt paroh de câteva luni doar”, a mai spus preotul.
Alți preoți ascultători, precum părintele Ciornea Andrei de la biserica Sf. Ilie, ne-au spus că nu pot să vorbească cu noi și că trebuie să ne adresăm lui Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, purtător de cuvânt care nu ne-a răspuns la telefon.
Așadar, Teodosie pune bannere pe bisericile din Constanța, dar „uită” să le spună preoților că face reclamă la o firmă privată, nu la firma Arhiepiscopiei, așa cum le este transmis printr-o adresă scrisă.

„Ne ocupăm noi de tot”. Doar că ILEGAL

Verificând firma preotesei Pârlică, SC Forever Serviciu Funerar, am văzut că ea funcționează fără niciun aviz DSP, obligatoriu conform legii 102/2014 și HG 741/2016. La fel este și cazul firmei Arhiepiscopiei Tomisului.
Am decis totuși să sunăm la telefonul care apare pe bannerul de pe biserici (dar și pe ușa firme Forever) și să susținem că avem un decedat în familie, care trebuie preluat de la Spitalul Județean, depus la o capelă, apoi dus la Cimitirul Central din Constanța.
Din start, Gabriela Pârlică ne spune că la cimitirul central nu pot să intre cu mașina lor. „Dar putem să-l preluăm de la spital și să-l cazăm în ce zonă doriți dvs. În Tomis 3 dacă vreți, îl cazăm la biserica de la Cireșica, la Sfinții Trei Ierarhi. Dumneavoastră vă duceți cu hainele la spital și noi venim cu sicriul. Atât. Vă costă 150 de lei ca să-l ducem până la capelă. Separat plătiți la biserică. La capelă este 100 sau 150 de lei pe noapte. Vorbim noi cu preotul, doar să ne ziceți. Ne ocupăm noi de tot, avem și capac frigorific și sicriu de la 650 de lei în sus”, ne-a spus doamna Pârlică.
Am revenit după câteva ore, în calitate de reporteri, și am rugat-o pe doamna Pârlică să ne dea niște detalii oficiale legate de serviciile lor și de faptul că își fac reclamă pe biserici. „Nu pot să vă dau nicio informație. Ne întâlnim și vă dăm toate răspunsurile. Nu doresc să vă dau prin telefon răspunsuri, ne întâlnim în față cu soțul și vorbim. Nu avem nimic de ascuns, o să rămâneți uimiți dacă vă zicem”, spune femeia.
De asemenea, administratorul firmei susține că are autorizație DSP, iar când i-am spus că nu apar pe lista oficială a Direcției de Sănătate Publică a invocat aceeași întâlnire în care vom primi explicații. Autorizația DSP este obligatorie pentru firmele de servicii funerare, iar mașinile cu care se transportă persoanele decedate trebuie autorizate special RAR și pot fi deținute doar de firme autorizate de servicii funerare.
Nu în ultimul rând, am întrebat-o pe soția preotului dacă firma are un protocol de colaborare cu bisericile, în sensul că SRL-ul ei poate antama capele mortuare, indiferent de zona orașului. „Ne întâlnim și discutăm că sunt mai multe de vorbit. Oricând doriți, ne sunați să ne vedem că sunt mai multe de vorbit”, a spus Gabriela Pârlică. Doar că în ziua următoare discuției pe care am relatat-o doamna Pârlică nu ne-a mai răspuns nici la apel și nici la SMS.
De asemenea, nici oficialul Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu nu a răspuns încercării noastre de a desluși tainele acestei afaceri cu morții Constanței.

Un articol de Călin GAVRILAȘ, Mihai Răzvan ROTARU și Ștefan Doru COPOȚ

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top