Fără categorie

Gherghina Vrămuleţ, primarul comunei tulcene Mahmudia:

„Nu e uşor să rezolvi problemele oamenilor. Şi primarii plâng câteodată…“

DEZVĂLUIRI: Din partea cărui partid candidaţi? Ce traseu politic aţi avut până în prezent?
Gherghina Vrămuleţ: În primul mandat (1992-1996) am candidat independent. Ulterior, în perioada 1996-2000, am candidat din partea PSD. Aceştia m-au trădat şi la alegerile din 2000 au venit cu un alt candidat. Am revenit la primărie în 2004. Atunci, PSD s-a rugat de mine să revin la partid şi să candidez din partea lor, dar nu am acceptat sub nici o formă, după cele întâmplate în 2000. Astfel am ales PNL în 2004, în 2008 la fel. În 2012 voi candida de asemenea tot din partea PNL. Deci, candidez pentru al cincilea mandat şi ultimul (al treilea din partea PNL).

Au consemnat Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

„Primarii sunt presaţi de schimbarea puterii“

DZV: Ce părere aveţi de primarii care îşi schimbă partidul înainte de alegeri?
G.V.: Nu e corect să treacă la alte partide şi e normal şi moral ca fiecare primar să rămână la partidul de unde a candidat prima oară. Pe de altă parte, lumea trebuie să înţeleagă că dacă un primar face asta, la mijloc nu este vorba decât de încercarea de a rămâne în tabăra care se află la putere, pentru ca primăria respectivă să primească în continuare fondurile necesare derulării proiectelor penru dezvoltarea localităţii. Primarii sunt presaţi de schimbarea puterii şi dacă aleg să îşi schimbe partidul, o fac pentru binele cetăţenilor. Şi primarii plâng câteodată.

DZV: Care va fi mesajul cu care veţi veni în faţa alegătorilor, în iunie 2012? Ce slogan se va potrivi campaniei pe care o veţi face?
G.V.: Sloganul potrivit pentru mine este „Experienţa acumulată, garanţia reuşitei!“. Le transmit localnicilor din Mahmudia să fie alături de mine în continuare, să mă înţeleagă şi să mă sprijine, dar de asemenea să înjrijească şi să păstreze ceea ce fac pentru ei. Îmi doresc să avem parte de o campanie electorală curată, fără mizerii şi minciuni.

DZV: Care sunt proiectele pe care le-aţi realizat în ultimul mandat?
G.V.: În perioada 2008-2012 am finalizat proiecte începute în mandatul 2004-2008 şi am întreţinut toate obiectivele realizate. Astfel, am finalizat lucrările de reabilitare la Grupul Şcolar Vasile Bacalu şi la grădiniţa din Mahmudia, lucrări care au o valoare de 13 miliarde de lei vechi. Am continuat lucrările la obiectivul „Canalizare menajeră în sistem centralizat în comuna Mahmudia“, prin OUG nr. 7, pe care o vom finaliza în luna iunie, prin punerea în funcţiune a unei staţii moderne de epurare. M-am orientat în acest mandat către crearea unor direcţii prin care forţa de muncă disponibilizată de la SC Min Est SA Mahmudia (exploatarea minieră), să fie cuprinsă în alte activităţi, una dintre acestea fiind turismul. O urmare a acestui fapt este apariţia mai multor pensiuni în zona noastră, drept pentru care, am considerat că, pe lângă infrastructura necesară, trebuie create mai multe posibilităţi de a vizita Delta Dunării şi că trebuie să dezvoltăm activităţile de petrecere a timpului liber al turiştilor. Astfel, am depus un proiect la POR Brăila, pentru realizarea unui Parc Acvatic. Proiectul a fost admis pentru finanţare, cu fonduri europene, în valoare de 7,6 milioane de lei noi. Un alt proiect care va scurta drumul către Deltă şi va avea ca efect renaturarea unei suărafeţe de 924 hectare, a fost depus la POS Mediu Galaţi şi se numeşte „Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia, în cadrul incintei agricole Carasuhat, din Delta Dunării“, în valoare de 12.711.624 lei noi. De asemenea, există un proiect privind reabilitarea luminatului public din localitate, care a fost depus la Ministerul Economiei, în vederea finanţării. Un alt proiect pentru reabilitarea zonei de faleză, în valoare de 28.761.911 lei noi, urmează să fie depus la Agenţia de Mediu. O mare parte din proiectele enumerate va putea fi realizată în perioada 2012-2016. Îmi doresc ca localnicii mei să înţeleagă faptul că astfel de proiecte nu pot fi realizate peste noapte, deoarece parcursul de elaborare şi depunere a proiectelor este de durată.

Oamenii trebuie să ştie că realizarea unei investiţii nu depinde numai de mine“

DZV: Ce proiecte nu aţi putut să realizaţi şi ce credeţi că v-ar putea reproşa localnicii?
G.V.: Tot în mandatul 2008-2012 am propus realizarea unui dispensar şi astfaltarea a 10 kilometri de drumuri în interiorul comunei, dar din păcate aceste proiecte au rămas nerealizate. Una dintre principalele probleme este faptul că nu există proiecte finanţate de instituţiile abilitate în domeniul sănătăţii, iar din bugetul propriu, sub nici o formă nu ne putem permite să construim un dispensar. Consiliul Judeţean Tulcea ne-a ajutat mult cu alte proiecte, dar sunt multe primării în judeţ şi nu le poate ajuta pe toate, de fiecare dată. De asemenea mi-aş fi dorit să construiesc o cantină socială pentru persoanele cu venituri reduse şi să găsesc soluţii pentru cazurile sociale din Mahmudia. Nu în ultimul rând, am vrut să implementez sistemul de canalizare în toată localitatea. Acestea ar fi lucrurile pe care localnicii mi le-ar putea reproşa, însă fac apel din nou la ei şi îi rog să înţeleagă că dacă ar depinde doar de mine, mâine aş face toate aceste lucruri. Însă, aşa cum spuneam, procesul de aprobare al proiectelor depinde de foarte mulţi factori, de cele mai multe ori, politici. Le promit însă că unele dintre priorităţile mele pentru mandatul 2012-2016 vor fi cele enumerate mai sus.

DZV: Care sunt priorităţile pentru mandatul 2012-2016?
G.V.: Pe lângă cele enumerate mai sus (canalizare, dispensar, cazuri sociale, etc), îmi mai doresc să reabilitez faleza, să construiesc sală de sport pentru şcoală şi să asfaltez drumurile din localitate.

„Experienţa este
punctul meu forte“

DZV: Care sunt avantajele şi calităţile pe care le aveţi în comparaţie cu contracandidaţii dumneavoastră?
G.V.: Experienţa este punctul meu forte şi cu asta am spus tot. Eu cunosc cel mai bine proiectele pe care le avem şi de aceea trebuie să le continui. Pe de altă parte tot eu cunosc cel mai bine problemele localnicilor, pe care mă străduiesc zilnic să le rezolv. Oricum, le doresc contracandidaţilor mei mult succes şi sănătate, fiind conştientă că este o competiţie pe care fiecare vrea să o câştige. Vreau să îi avertizez însă că nu este deloc uşor să fi primar. Sunt zile în care nu îţi mai vezi capul de treburi. Pe de altă parte contracandidaţii mei nu trebuie să uite că uşa primarului trebuie să fie în permanenţă deschisă, pentru că una dintre responsabilităţile primarului este să asculte atât oamenii care l-au ales, cât şi oamenii care nu l-au ales.

DZV: Ce este mai important pentru electorat: candidatul sau partidul din care face parte?
G.V.: Chiar dacă în mediul rural este votat omul, contează foarte mult şi partidul din care el face parte şi mai contează şi dacă partidul este la putere sau în opoziţie. De asemenea relaţiile cu Consiliul Judeţean sunt foarte importante, pentru că este cureaua de transmisie între Primărie şi Guvern.

„Primarii pot pierde voturi din cauza partidelor“

DZV: Poate pierde un primar voturi din cauza partidului din care face parte?
G.V.: Da. Cu siguranţă poate pierde voturi, dar de asemenea poate şi câştiga voturi.

DZV: Vă avantajează alegerea primarului dintr-un singur tur?
G.V.: Nu ştiu. Este o experienţă nouă, care creează totuşi emoţii, pentru că în primul tur poţi pierde şi din cauza unui singur vot. Vom vedea după alegeri ce se va întâmpla.

DZV: Care este modelul dumneavoastră din politica românească? Pe cine admiraţi?
G.V.: Îmi plac femeile care se pot lupta cu bărbaţii, de la egal la egal, femeile puternice şi ambiţioase, bătăioase. Astfel de femeie ar fi Norica Nicolai, Ramona Mănescu şi Andreea Paula Vass. Ca bărbaţi, Ponta şi Crin îmi lasă impresia că fac o altfel de politică, mai decentă şi mai serioasă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top