Fără categorie

PRECIZARE

PRECIZARE

Cu privire la protestul crescătorilor de bovine şi taurine organizat de Federaţia AGROSTAR în perioada 16-18 noiembrie 2011 în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la care au participat membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), Biroul de Presă al MADR este mandatat să facă următoarele precizări:

În cursul anului 2011, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, şi specialiştii în zootehnie din cadrul MADR au avut numeroase întâlniri cu asociaţiile crescătorilor de bovine şi taurine, pentru a găsi împreună mijloacele optime pentru dezvoltarea sectorului zootehnic şi creşterea eficienţei fermelor. La toate aceste întâlniri domnul Claudiu Frânc a fost prezent în calitate de reprezentant al FCBR.

De asemenea, reamintim că pe lângă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale funcţionează, în baza Legii nr. 62/2011, o…

PRECIZARE

Cu privire la protestul crescătorilor de bovine şi taurine organizat de Federaţia AGROSTAR în perioada 16-18 noiembrie 2011 în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la care au participat membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) şi ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), Biroul de Presă al MADR este mandatat să facă următoarele precizări:

În cursul anului 2011, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, şi specialiştii în zootehnie din cadrul MADR au avut numeroase întâlniri cu asociaţiile crescătorilor de bovine şi taurine, pentru a găsi împreună mijloacele optime pentru dezvoltarea sectorului zootehnic şi creşterea eficienţei fermelor. La toate aceste întâlniri domnul Claudiu Frânc a fost prezent în calitate de reprezentant al FCBR.

De asemenea, reamintim că pe lângă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale funcţionează, în baza Legii nr. 62/2011, o Comisie de Dialog Social. Activitatea Comisiei de Dialog Social are caracter consultativ şi vizează asigurarea unei relaţii de parteneriat social între administraţie, patronate şi sindicate, precum şi o informare reciprocă, permanentă asupra problemelor care sunt de domeniul de interes al administraţiei sau al partenerilor sociali, în vederea asigurării stabilităţii sociale.

Totodată, pentru eficientizarea activităţii de dialog social şi dezbaterea unor probleme cu caracter specific, pe lângă Comisia de Dialog  s-au constituit şapte subcomisii tehnice de dialog social (grupuri de lucru) pe sectoare de activitate, după cum urmează:

1.         Producţie vegetală
2.         Zootehnie
3.         Industrie alimentară
4.         Dezvoltare rurală
5.         Piscicultură
6.         Îmbunătăţiri funciare şi fond funciar
7.         Autorităţi şi instituţii publice, legislaţie şi economie agrară.

În cursul anului 2011 au fost organizate 11 şedinţe ale Comisiei de Dialog Social a MADR. Domnul Ion Silviu, reprezentantul Blocului Naţional Sindical (BNS) la care este afiliată AGROSTAR, federaţie ce reprezintă interesele AGCTR şi pe cele ale FCBR, a participat doar la şase şedinţe dintre acestea. Precizăm că la ultimele trei întâlniri organizate în acest sens, reprezentantul BNS a absentat, nereprezentând interesele AGROSTAR, respectiv AGCTR şi FCBR.

Organizarea protestului din perioada 16-18 noiembrie 2011 denotă o necunoaştere din partea domnului preşedinte Frânc a Legii dialogului social şi a faptului că la nivelul MADR se poartă un dialog instituţionalizat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Toate actele normative care stabilesc acordarea formelor de sprijin în domeniul creşterii bovinelor au fost elaborate prin consultarea reprezentanţilor asociaţiilor crescătorilor din domeniu. Reamintim că acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare (CNDP) a fost un subiect analizat pe tot parcursul anului şi nu s-a luat niciodată în calcul nivelul sprijinului acordat în anul 2009, respectiv 571 de lei/cap, ca termen de referinţă. De asemenea, facem precizarea că ministrul Valeriu Tabără nu a evitat niciodată dialogul cu reprezentanţii crescătorilor de bovine şi taurine, aşa cum s-a dovedit şi la întâlnirea organizată joi, 10 noiembrie 2011, la sediul MADR.

Nu înţelegem de unde a apărut suma de 337 milioane de euro vehiculată de preşedintele FCBR ca fiind admisă de Uniunea Europeană pentru CNDP bovine. Comisia Europeană a aprobat, prin Decizia nr. 6831 din 29 septembrie 2011, un plafon maxim de 245.569 mii euro. Acesta este un plafon maxim, valoarea CNDP stabilindu-se de fiecare stat membru în limita bugetului naţional aprobat.

În contextul crizei economice la nivel mondial şi european, obiectivul stabilit împreună cu reprezentanţii crescătorilor a fost ca suma alocată pentru acordarea  CNDP la bovine să fie mai mare decât cea acordată în anul 2010, în funcţie de numărul de animale eligibile şi de bugetul aprobat.

Reamintim că Plăţile Naţionale Directe Complementare nu reprezintă singura formă de sprijin de care beneficiază crescătorii de bovine. Aceştia mai primesc sprijin financiar pentru producţia de lapte din zonele defavorizate, sprijin financiar pentru primele de asigurare a animalelor, reducerea accizei la motorină, sprijin financiar sub formă de servicii pentru colectarea cadavrelor de animale şi sprijin pentru ameliorarea raselor de animale. De asemenea, crescătorii de bovine pot accesa măsurile PNDR, în special Măsura 121 privind modernizarea fermelor. De asemenea, fermierii beneficiază de plata directă pe suprafaţă, prin care se diminuează costurile pentru obţinerea furajelor. Evident, toate aceste forme de sprijin presupun un efort financiar şi din partea fermierului, spre deosebire de CNDP, unde singura condiţie este ca fermierul să facă dovada că a avut animalele în exploataţie la data de 31 ianuarie 2008.

Cu toate că, începând cu anul 2011 se acordă ajutor de stat pentru serviciile de ameliorare (100 la sută din costurile eligibile pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic şi 70 la sută pentru cele de determinare a calităţii genetice a efectivelor de animale), servicii care în toate ţările Uniunii Europene sunt efectuate de asociaţiile crescătorilor de bovine, FCBR nu s-a implicat în efectuarea acestor servicii pentru proprii membri şi până în prezent nu a solicitat acreditarea pentru conducerea programelor de ameliorare. Prin această neimplicare, crescătorii de bovine, membri ai Federaţiei, sunt lipsiţi de o sursă de venit care ar putea fi realizată din vânzarea animalelor de reproducţie şi din valorificarea potenţialului genetic realizat prin lucrările de ameliorare. Din aceste motive, o parte a asociaţiilor judeţene ale crescătorilor afiliate la FCBR au înscris crescătorii în programul de ameliorare ale altor asociaţii acreditate.

Nu cunoaştem nicio acţiune concretă întreprinsă în anul 2011 de către FCBR condusă de domnul Frânc pentru constituirea unui sistem integrat care să faciliteze crescătorilor de taurine accesul la inputuri ieftine şi să asigure valorificarea superioară a producţiei de lapte şi carne taurine, aşa cum se întâmplă în toate ţările Uniunii Europene.

De asemenea, domnul Claudiu Frânc nu a participat nici la expoziţia internaţională INDAGRA, unde MADR a asigurat spaţii gratuite pentru asociaţiile crescătorilor de animale, iar la simpozionul dedicat „Zilei Zootehniei”, unde asociaţiile de crescători din România au prezentat realizările din acest an, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România a excelat prin absenţă. Conducerea MADR, care a onorat toate solicitările de dialog ale domnului preşedinte al FCBR, aştepta, totuşi, ca fermierul Claudiu Frânc să-şi prezinte realizările în faţa preşedinţilor asociaţiilor judeţene şi a crescătorilor prezenţi la expoziţie.

Facem precizarea că ministrul agriculturii nu a fost de acord cu taxarea pe care liderii federaţiilor au încercat artificial să o impună fermierilor cu ocazia depunerii cererilor pentru CNDP pe anul 2011, motiv pentru care a suspendat-o printr-un nou ordin de ministru, venind astfel în ajutorul fermierilor.

Ministrul agriculturii a susţinut la toate reuniunile Consiliilor de Miniştri interesele producătorilor şi procesatorilor de lapte, inclusiv rezolvarea problemelor lanţului de distribuţie către consumatori. Reamintim domnului Frânc că problema legată de suspendarea cotei de lapte nu este doar problema MADR ci şi a crescătorilor de bovine. Prin demersurile MADR şi ANSVSA, s-a reuşit prelungirea fazei de tranziţie pentru valorificarea  producţiei de lapte cu vânzare directă pentru încă un an, tocmai pentru a da posibilitatea fermierilor să-şi modernizeze capacităţile de producţie şi fermele. În acelaşi timp, MADR face demersurile pentru crearea posibilităţii de susţinere a dezvoltării în diverse zone ale ţării a unor unităţi de prelucrare a laptelui de capacitate mică care să vină în sprijinul crescătorilor de vaci de lapte.

Apreciem că acţiunea desfăşurată în faţa sediului MADR în perioada 16 -18 noiembrie 2011 bifează o acţiune programată politic de către AGROSTAR.

În final, precizăm că ministrul agriculturii îşi reafirmă, fără nicio rezervă, disponibilitatea de a continua, alături de colaboratorii săi din MADR, seria întâlnirilor cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale, în special cu preşedinţii asociaţiilor judeţene de crescători pentru găsirea şi a altor soluţii, pe lângă acordarea CNDP, care să ducă la îmbunătăţirea activităţii în sectorul de creştere a bovinelor.

Data publicarii: 18-11-2011

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top