Fără categorie

Europa aprobă 500 de milioane de euro pentru ajutoare alimentare destinate persoanelor nevoiaşe în 2011

Comitetul de gestionare a organizării comune a pieţței unice a votat planurile privind ajutoarele alimentare prezentate de statele membre în cadrul Programului de ajutorare a persoanelor nevoiaşe pentru 2011. Anul viitor, 20 de state membre vor aplica acest program, Republica Cehă participând pentru prima oară. Conceput iniţial pentru distribuirea stocurilor excedentare de produse agricole („stocuri de intervenţție”) către persoanele nevoiaşe, programul a fost modificat la mijlocul anilor ’90 astfel încât, în anumite situații, stocurile de intervenţie să poată fi completate cu achiziţii de pe piață. Anul acesta însă, stocurile de intervenţie existente (cereale, lapte praf, cantități limitate de unt) pot satisface în cea mai mare parte necesarul prevăzut în programul pentru 2011, nemaifiind astfel nevoie să se recurgă decât în mică măsură la achiziţiile de pe piaţă. S-a alocat un buget de 500 de milioane de euro, la fel ca în cazul programelor pentru 2009 și 2010. Programul pentru 2011 …

Comitetul de gestionare a organizării comune a pieţței unice a votat planurile privind ajutoarele alimentare prezentate de statele membre în cadrul Programului de ajutorare a persoanelor nevoiaşe pentru 2011. Anul viitor, 20 de state membre vor aplica acest program, Republica Cehă participând pentru prima oară. Conceput iniţial pentru distribuirea stocurilor excedentare de produse agricole („stocuri de intervenţție”) către persoanele nevoiaşe, programul a fost modificat la mijlocul anilor ’90 astfel încât, în anumite situații, stocurile de intervenţie să poată fi completate cu achiziţii de pe piață. Anul acesta însă, stocurile de intervenţie existente (cereale, lapte praf, cantități limitate de unt) pot satisface în cea mai mare parte necesarul prevăzut în programul pentru 2011, nemaifiind astfel nevoie să se recurgă decât în mică măsură la achiziţiile de pe piaţă. S-a alocat un buget de 500 de milioane de euro, la fel ca în cazul programelor pentru 2009 și 2010. Programul pentru 2011 nu este legat de recenta propunere modificată care vizează îmbunătățirea viitoare a programului [a se vedea IP/10/1141]. Planul pentru 2011 va fi adoptat de Comisie în viitorul apropiat.

Dacian Cioloș, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat referitor la program: „Programul de ajutorare a persoanelor nevoiaşe este încă o dovadă a faptului că politica agricolă comună nu‑i vizează doar pe agricultori, ci pe toţi cetăţenii UE. Anul trecut, aproximativ 13 milioane de persoane au beneficiat de diversele programe naţionale.”

Context

În timpul iernii neobișnuit de reci dintre anii 1986-1987, a fost inițiat în regim de urgență un plan de distribuire gratuită de alimente persoanelor celor mai defavorizate din Comunitate, stocuri excedentare de produse agricole fiind donate asociațiilor caritabile din statele membre pentru ca acestea să le distribuie persoanelor care aveau nevoie de ele. Ulterior, această măsură a dobândit caracter permanent și se bazează pe stocurile de intervenţie. Programul permite statelor membre să deblocheze stocurile publice excedentare de produse alimentare pentru ca acestea să poată fi folosite ca ajutoare alimentare. Procesul de reformă a politicii agricole comune (PAC), inițiat la începutul anilor ’90, care viza reducerea drastică a stocurilor de intervenție comunitare, a contribuit totuși la autorizarea efectuării de achiziţii de pe piață în anumite condiții. Anul acesta însă, stocurile de intervenţie sunt suficiente pentru a satisface în mare parte necesarul prevăzut în plan, nefiind nevoie să se recurgă decât în mică măsură la achizițiile de pe piață. Cu toate acestea, reducerea durabilă a stocurilor de intervenţie a avut ca rezultat elaborarea unor propuneri de reformare a programului de ajutorare, cu scopul de a adapta programul la evoluţiile PAC, astfel încât acesta să poată ajuta cu mai multă eficienţă persoanele cele mai defavorizate.

Participarea statelor membre la program este voluntară, iar Comisia adoptă un nou plan în fiecare an. Ajutoarele sunt oferite de obicei mai multor categorii de persoane sărace, în special familiilor aflate în dificultate, persoanelor în vârstă lipsite de mijloace suficiente de trai, persoanelor fără adăpost, persoanelor cu handicap, copiilor aflați în pericol, lucrătorilor săraci, lucrătorilor migranți şi solicitanților de azil. În acest scop, statele membre colaborează cu organizațiile de caritate și/sau cu serviciile sociale locale.

Statele membre care doresc să ia parte la program trebuie să informeze Comisia la începutul fiecărui an și să îi comunice apoi produsele şi cantităţile de care au nevoie. Ele trebuie să transmită Comisiei și un raport referitor la punerea în practică a programului.

Deși nivelul de trai în UE este, în medie, unul dintre cele mai ridicate din lume, există persoane care nu sunt capabile să își asigure o hrană adecvată. Conform celor mai recente estimări, în medie 17 % din populația Uniunii Europene trăieşte sub pragul sărăciei sau la limita acestuia şi se confruntă, aşadar, cu sărăcia alimentară, care nu le permite, de exemplu, să ia, o dată la două zile, o masă echilibrată.

Pentru informaţii suplimentare:

Documente şi informaţii suplimentare privind programul de distribuire de alimente persoanelor celor mai defavorizate se găsesc la adresa:

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/freefood/index_en.htm

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top