Fără categorie

Cercetarea în domeniul TIC: proiectele finanţate de Uniunea Europeană contribuie la localizarea zonelor poluate

Bruxelles, 14 octombrie 2010

Mulțumită unui proiect de cercetare denumit INTAMAP, finanțat de Uniunea Europeană, toți cei interesați pot avea acum la dispoziție hărți în timp real ale poluării atmosferei, solului și apei. Proiectul INTAMAP dezvoltă software cu specificații deschise pentru realizarea unor hărți de contur care indică nu numai locul anume unde se află zone poluate, dar și sursa poluării și direcția în care se îndreaptă. Pe baza unor astfel de informații, autoritățile publice pot lua mai repede măsuri adecvate în vederea depistării sursei de poluare, iar persoanele particulare pot evita zonele respective. La proiect au lucrat cercetători din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Țările de Jos și Regatul Unit, iar finanțarea Uniunii Europene s-a ridicat la 1,8 milioane EUR. Utilizarea cercetărilor din domeniul TIC în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din Europa constituie un element deosebit de important al Agendei digitale pentru Europa, adoptată de Comisie î…

Bruxelles, 14 octombrie 2010

Mulțumită unui proiect de cercetare denumit INTAMAP, finanțat de Uniunea Europeană, toți cei interesați pot avea acum la dispoziție hărți în timp real ale poluării atmosferei, solului și apei. Proiectul INTAMAP dezvoltă software cu specificații deschise pentru realizarea unor hărți de contur care indică nu numai locul anume unde se află zone poluate, dar și sursa poluării și direcția în care se îndreaptă. Pe baza unor astfel de informații, autoritățile publice pot lua mai repede măsuri adecvate în vederea depistării sursei de poluare, iar persoanele particulare pot evita zonele respective. La proiect au lucrat cercetători din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Țările de Jos și Regatul Unit, iar finanțarea Uniunii Europene s-a ridicat la 1,8 milioane EUR. Utilizarea cercetărilor din domeniul TIC în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din Europa constituie un element deosebit de important al Agendei digitale pentru Europa, adoptată de Comisie în luna mai 2010 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Agenda digitală, a declarat: „Proiectul INTAMAP este un bun exemplu pentru modul în care cercetarea poate contribui la ameliorarea calității vieții de zi cu zi în Europa. Hărțile în timp real ale poluării pot constitui un instrument extrem de important cu ajutorul căruia autoritățile publice să poată depista sursele de poluare și să găsească cea mai bună cale de rezolvare a acestei probleme. De asemenea, aceste hărți pot ajuta persoanele particulare să evite fenomene care apar din cauza poluării, cum este smogul.”

Până în prezent, în cazul unei deversări de țiței în apele europene, măsurătorile puteau indica zona anume afectată de poluare, dar adesea amploarea poluării nu putea fi estimată cu precizie și nici nu se putea depista sursa acesteia. În lipsa informațiilor respective, era dificil ca autoritățile publice să acționeze cu rapiditate pentru a combate poluarea în mod eficace.

De exemplu, deciziile asupra momentului în care să se treacă la o evacuare de urgență se bazau pe informațiile culese de la un număr relativ mic de stații de monitorizare care, din cauza costurilor implicate, acoperă numai o mică parte dintre punctele de poluare. Deoarece informațiile cu privire la nivelurile de poluare nu circulă între stații, factorii de decizie nu au imaginea completă a amplorii problemei produse de poluare.

În cadrul proiectului INTAMAP, cercetătorii au dezvoltat software care folosește măsurători efectuate în puncte bine determinate pentru a crea online o hartă de contur care arată concentrațiile factorilor de poluare actualizate în timp real. Prin utilizarea așa-numitelor metode de „interpolare”, această hartă arată ce se întâmplă între punctele de măsurare și prin urmare oferă o imagine mai precisă.

Având în vedere că uneori această operațiune necesită o perioadă îndelungată de prelucrare a datelor, softul INTAMAP se raportează la timpul disponibil și stabilește dacă ar trebui folosite cele mai precise tehnici de interpolare în vederea obținerii unei hărți foarte detaliate sau dacă este nevoie de o evaluare mai rapidă, mai puțin elaborată, în vederea calculării unei imagini aproximative.

Nucleul proiectului, un software cu sursă deschisă, stabilește legătura cu lumea exterioară prin intermediul serviciilor de internet. De exemplu, sistemul acceptă date primare publicate pe internet utilizând standardele deschise elaborate de Consorțiul geospațial deschis (OGC – Open Geospatial Consortium). După prelucrarea datelor, serviciile de internet care sunt, de asemenea, conforme standardelor OGC pot crea automat hărți, le pot afișa pe internet și le pot actualiza atunci când este nevoie.

Aplicații

Nivelurile particulelor provenind din aerul poluat al zonelor urbane sau industriale pot varia, de exemplu, de la un punct la altul pe distanțe mici, așa încât o persoană care merge cu bicicleta la serviciu se poate baza pe INTAMAP pentru a calcula expunerea medie la factorii de poluare și pentru a compara diferite trasee. În prezent, Autoritatea pentru protecția față de radiații din Germania (Bundesamt für Strahlenschutz) utilizează sistemul INTAMAP pentru a vizualiza din oră în oră situații ale radiațiilor nucleare de tip gamma furnizate de Platforma europeană de schimb de date radiologice (EURDEP – European Radiological Data Exchange Platform).

Context

INTAMAP a fost finanțat în cadrul celui de al șaselea program-cadru de cercetare al Uniunii Europene. Dezvoltarea instrumentului INTAMAP a fost asigurată, pe o perioadă de trei ani, de nouă centre de cercetare din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Țările de Jos și Regatul Unit.

Site-ul internet al INTAMAP: http://www.intamap.org/index.php

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top