Fără categorie

Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană – cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene

Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană - cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene
Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană - cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene

În data de 7 octombrie a.c., începând cu ora 10.00 va avea loc la sediul InfoEuropa, Calea Victoriei, nr. 88, sector 1, conferinţa organizată de MAEur cu tema „Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană – cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene”.

În prezent, sistemul de brevetare european se află într-un amplu proces de reformare. Acesta a debutat în anii ’70, a cunoscut un itinerar sinuos, întâmpinând numeroase dificultăţi şi blocaje în cadrul negocierilor. În anul 2007 procesul a fost relansat  prin Comunicarea Comisiei Europene „Îmbunătăţirea sistemului de brevetare în Europa„. Potrivit acestui document, noul sistem de brevetare va fi fundamentat pe doi piloni: crearea unui brevet cu protecţie unitară în UE şi crearea unui sistem jurisdicţional unificat de soluţionare a litigiilor în materia brevetelor. În acest scop, au fost elaborate o propunere de regulament privind brevetul UE şi un proiect de acord privind jurisdicţia în materia brevetelor e…

Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană - cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene

În data de 7 octombrie a.c., începând cu ora 10.00 va avea loc la sediul InfoEuropa, Calea Victoriei, nr. 88, sector 1, conferinţa organizată de MAEur cu tema „Reforma sistemului de brevetare în Uniunea Europeană – cheia deblocării potenţialului inovativ al economiei europene”.

În prezent, sistemul de brevetare european se află într-un amplu proces de reformare. Acesta a debutat în anii ’70, a cunoscut un itinerar sinuos, întâmpinând numeroase dificultăţi şi blocaje în cadrul negocierilor. În anul 2007 procesul a fost relansat  prin Comunicarea Comisiei Europene „Îmbunătăţirea sistemului de brevetare în Europa„. Potrivit acestui document, noul sistem de brevetare va fi fundamentat pe doi piloni: crearea unui brevet cu protecţie unitară în UE şi crearea unui sistem jurisdicţional unificat de soluţionare a litigiilor în materia brevetelor. În acest scop, au fost elaborate o propunere de regulament privind brevetul UE şi un proiect de acord privind jurisdicţia în materia brevetelor europene şi ale UE. 

În ceea ce priveşte brevetul UE negocierile s-au desfăşurat anevoios şi au consemnat decizia Italiei şi Spaniei de refuza regimul lingvistic propus. În consecinţă, pentru a continua finalizarea proiectului brevetului UE, celelalte state membre au consimţit crearea unui mecanism de cooperare consolidată în baza prevederilor TUE şi TFUE. Astfel, în acest moment, la nivelul UE există în dezbatere două regulamente de implementare a cooperării consolidate în materia creării unui brevet european cu protecţie unitară. Mai exact, este vorba de propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de implementare a cooperării consolidate în privinţa instituirii protecţiei unitare a brevetelor şi propunerea de regulament al Consiliului privind regimul lingvistic aplicabil protecţiei unitare a brevetelor.

Cu privire la sistemul jurisdicţional de soluţionare a litigiilor în materia brevetelor, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit prin Avizul nr. 1/2009, că proiectul de acord de instituire a sistemului jurisdicţional nu este compatibil cu acquis-ul UE. Urmare a acestei decizii, Comisia Europeană a prezentat o variantă revizuită de acord ce se află în prezent, în negociere, în cadrul formaţiunilor de lucru ale Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, conferinţa din 7 octombrie a.c. doreşte să reunească factorii implicaţi în această tematică, atât reprezentanţii sectorului public, cât şi pe cei din sectorul privat în vederea dezbaterii aspectelor referitoare la impactul noului titlu de protecţie european asupra inventatorilor, industriei şi mediului de afaceri din România şi, de asemenea, privind rolul României în noua arhitectură jurisdicţională în materia brevetelor.

În acest sens, vă adresăm invitaţia de a participala acest eveniment pentru a vă informa asupra situaţiei existente şi a afla punctul dumneavoastră de vedere privind această problematică, atât de sensibilă la nivel european.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top