Marți, 25 Octombrie 2011, 00:01
Federatia Junior Chamber International (JCI) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, alaturi de Asociatia “Institutul pentru Politici Sociale” anunta demararea cercetarii nationale “Identificarea bunelor practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala”, in cadrul proiectului „Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC”.
In perioada octombrie 2011 – februarie 2012, 550 de proiecte de responsabilitate sociala implementate in parteneriat vor fi analizate conform unei grile de criterii atent edificate, menita sa sintetizeze aspectele-cheie ale dezvoltarii de miscari si initiative cu real impact pentru societate. La finalul acestei cercetari, proiectele selectate ca exemple de bune practici vor fi incluse in cadrul unui ghid de promovare …
Marți, 25 Octombrie 2011, 00:01
Federatia Junior Chamber International (JCI) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, alaturi de Asociatia “Institutul pentru Politici Sociale” anunta demararea cercetarii nationale “Identificarea bunelor practici in parteneriatele pentru responsabilitate sociala”, in cadrul proiectului „Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC”.
In perioada octombrie 2011 – februarie 2012, 550 de proiecte de responsabilitate sociala implementate in parteneriat vor fi analizate conform unei grile de criterii atent edificate, menita sa sintetizeze aspectele-cheie ale dezvoltarii de miscari si initiative cu real impact pentru societate. La finalul acestei cercetari, proiectele selectate ca exemple de bune practici vor fi incluse in cadrul unui ghid de promovare a responsabilitatii sociale, ce va fi publicat in peste 1000 de exemplare cu distributie targetata si pus la dispozitie publicului larg in format electronic pe portalul proiectului – www.actionamresponsabil.ro .
Acest ghid va fi punctul de plecare pentru toti cei ce vor dori sa initieze ulterior actiuni de responsabilitate sociala, oferind repere esentiale in ceea ce priveste abordarea diverselor probleme specifice cu care se confrunta societatea romaneasca si actionand ca un instrument coerent de orientare continua spre cea mai buna practica. Mai mult decat atat, va permite celor interesati sa inteleaga cum anume s-au obtinut cele mai bune practici, ce anume plaseaza proiectele proprii in urma celor mai bune practici si cum anume, printr-o imbunatatire permanenta a propriei activitati, se poate reduce acest decalaj.
“Ca indivizi, cei mai multi dintre noi am fost formati in spiritul raportarii la comunitatea din care facem parte. Inca de la varste timpurii, am cautat repere si modele de success care sa ne ghideze si care sa ne inspire in calea noastra spre dezvoltare si succes personal si profesional.
Similar, din perspectiva organizationala, accesul la o colectie de resurse care sa reuneasca chintesenta experientelor practice ale altor actori din societate, cu efect notabil asupra acesteia, ne poate fi de real ajutor in identificarea manierei optime de abordare a problemelor cu care se confrunta societatea in ansamblul sau, in asa fel incat finalitatea sa fie aceea de a genera o schimbare pozitiva in cadrul acesteia si de a reactiva simtul si implicarea civica in randul indivizilor care o definesc.” (Rodica Lupu, Program Development Chairman, JCI Europe, Manager proiect)
Cercetarea reprezinta o oportunitate excelenta pentru ca organizatiile din Romania sa-si promoveze proiectele, deoarece face posibila prezentarea acestora ca modele de succes, in urma unei analize bazate pe indicatori de performanta clar definiti si intr-un context ce asigura transparenta si obiectivitatea demersului. Mai mult decat atat, demersul este unul de amploare, echipa de proiect propunandu-si sa identifice tendintele la nivel national in ceea ce priveste proiectele de responsabilitate sociala desfasurate in parteneriat, atat din punct de vedere al problemelor sociale pe care le abordeaza, cat si din punct de vedere al tipologiei parteneriatelor si al impactului concret pe care il au in randul societatii civile.
Printre beneficiile participarii la cercetare, mentionam: promovarea proiectului si organizatiei la nivel national; prezenta in cadrul unui ghid de referinta in domeniul responsabilitatii sociale, realizat exclusiv pe criterii de performanta si exemplaritate; recunoasterea rezultatelor obtinute si a meritelor echipei de proiect intr-un cadru oficial si reprezentativ; posibilitatea de a atrage parteneri si finantatori pentru proiectele viitoare ale organizatiei; consolidarea relatiilor parteneriale existente si atragerea de noi sustinatori si voluntari, etc.
Pentru a inscrie in cercetare un proiect, organizatiile interesate sunt invitate sa acceseze portalul www.actionamresponsabil.ro, in cadrul caruia vor gasi informatii detaliate cu privire la criteriile de eligibilitate si metodologia de evaluare a proiectelor si de unde vor putea descarca chestionarul de pre-selectie, necesar identificarii proiectelor eligible. Ulterior, pe baza unui formular complex de analiza, se vor colecta informatii detaliate despre proiectele selectate si se va aplica grila de criterii, conform metodologiei de evaluare. Criteriile de evaluare sunt grupate in 15 categorii de indicatori, dintre care primele 8 grupe se refera la evaluarea proiectului in sine, iar ultimele 7 grupe – la evaluarea relatiei parteneriale.
Informatii complete despre etapele cercetarii, modalitatea de anuntare si promovare a proiectelor selectate si diseminarea ghidului vor fi publicate pe parcursul desfasurarii cercetarii, in cadrul portalului www.actionamresponsabil.ro.
Proiectul „Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC” beneficiaza de finantare nerambursabila din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Persoana de contact:
Ruxandra Fediuc
Expert Comunicare
“Actionam responsabil! – Reteaua sociala RSC”
Tel/Fax: 021.310.64.44, 021.310.64.45
Mobil: 0762.248.175
E-mail: [email protected]
Despre proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”
Proiectul „Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC” este destinat promovarii dialogului social si solutionarii provocarilor cu care diferite organizatii se confrunta in implementarea initiativelor de responsabilitate sociala. Pana in prezent, echipa a creat deja o retea de peste 200 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, acestia comunicand in permanenta informatii, stiri si rapoarte de RSC prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro .
In primele unsprezece luni de proiect, au avut loc 7 conferinte regionale si 2 conferinte nationale, acestea reunind peste 700 de participanti, reprezentanti din corporatii, IMM-uri, patronate, asociatii si diverse organizatii ale societatii civile. Cele 8 centre regionale asigura in mod constant asistenta directa organizatiilor si persoanelor interesate, la sediile din orasele: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Craiova, Ploiesti. De asemenea, in luna august 2011, a avut loc pe litoral o prima serie de workshop-uri pe tema „Parteneriate sustenabile si bune practici in responsabilitatea sociala”, care au oferit cadrul perfect pentru ca cei 160 de participanti sa dezbata provocarile cu care se confrunta in implementarea proiectelor sociale si sa creioneze initiative comune de RSC, evenimentul atingandu-si astfel scopul de a asigura transferul de know-how si de a permite participantilor sa interactioneze si sa se antreneze in schimburi de opinii si de experienta in timp real.
Impreuna cu partenerii nostri – membrii Retelei Sociale RSC, ne propunem sa crestem nivelul de constientizare in sensul responsabilitatii sociale si sa reactivam raspunderea la nivel individual, astfel incat sa generam schimbari vizibile de mentalitate si conduita. Astfel, pana la sfarsitul proiectului (octombrie 2013), urmeaza sa mai aiba loc o a doua serie de workshop-uri si alte 4 conferinte nationale, dar si un concurs national de proiecte de RSC, un program de asistenta si unul de cursuri de formare adresate membrilor retelei, menite sa aiba ca finalitate crearea un corp de experti in domeniul RSC. In tot acest timp, organizatiile interesate sa participe la dialogul social sunt invitate sa se inscrie in retea si sa foloseasca platforma de socializare din cadrul portalului www.actionamresponsabil.ro. In tot acest timp, organizatiile interesate sa participe activ la dialogul social sunt invitate sa se inscrie in retea, accesand platforma de socializare din cadrul portalului.
Despre initiatorii proiectului:
Junior Chamber International (JCI) Romania este o organizatie de tineri lideri, antreprenori si profesionisti afiliata retelei mondiale Junior Chamber International, care numara mai mult de 200.000 de membri in peste 120 de tari. Organizatia activeaza in Romania din 2002, timp in care reprezentarea sa regionala s-a extins in 16 orase, prin intermediul celor aproximativ 200 de membri ce activeaza in arii precum: business, comunitate, dezvoltare personala si internationalism.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului asigura o platforma de suport vitala proiectului, gratie infrastructurii, expertizei si resurselor umane antrenate in acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finantare europeana cuprinde initiative cu o componenta de responsabilitate sociala, precum “Cartea Dunarii Albastre” si “Academia Oracle”.
Asociatia „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creata pentru a raspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate in ceea ce priveste dreptul acestora de a participa activ in societate si a accesului la resurse de orice natura. Printre proiectele sociale cu finantare europeana derulate de Asociatie in anul 2010 se regasesc: „Centrele de Incluziune Sociala – oportunitate pentru facilitarea participarii pe piata muncii a grupurilor vulnerabile” si „Reteaua Autoritatilor Competente pentru Calificarile Profesionale din Romania (IMI PQ NET Romania)”.
Autor: Actionam Responsabil! – Reteaua Sociala RSC
Sursa: www.stiri.com.ro
Aboneaza-te la ultimele stiri prin e-mail.
Stiri asemanatoare:
Comentarii
Nu exista nici un comentariu la aceasta stire !
Adauga un comentariu
