Fără categorie

38% dintre europeni consideră combaterea sărăciei principala provocare pentru relaţiile UE-Africa, conform sondajului Eurobarometru

Un sondaj special Eurobarometru privind relațiile UE-Africa, publicat înaintea reuniunii la nivel înalt UE-Africa din Libia din 29/30 noiembrie, indică faptul că cetățenii europeni sunt în mare măsură de acord cu temele principale ale cooperării dintre cei doi parteneri. Pentru europeni, prioritățile principale ale cooperării sunt sărăcia (38%), pacea și securitatea (34%) și drepturile omului (33%). Aceste priorități corespund obiectivului fundamental al politicii de dezvoltare a UE – eradicarea sărăciei, prevăzut în Tratatul de la Lisabona și reflectat în recenta carte verde a Comisiei privind „Politica de dezvoltare a UE în sprijinul creșterii favorabile incluziunii și al dezvoltării durabile”.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului și combaterea sărăciei constituie, în continuare, punctul central al parteneriatului Europa – Africa. Este încurajator pentru mine să constat că aceasta reprezintă o pri…

Un sondaj special Eurobarometru privind relațiile UE-Africa, publicat înaintea reuniunii la nivel înalt UE-Africa din Libia din 29/30 noiembrie, indică faptul că cetățenii europeni sunt în mare măsură de acord cu temele principale ale cooperării dintre cei doi parteneri. Pentru europeni, prioritățile principale ale cooperării sunt sărăcia (38%), pacea și securitatea (34%) și drepturile omului (33%). Aceste priorități corespund obiectivului fundamental al politicii de dezvoltare a UE – eradicarea sărăciei, prevăzut în Tratatul de la Lisabona și reflectat în recenta carte verde a Comisiei privind „Politica de dezvoltare a UE în sprijinul creșterii favorabile incluziunii și al dezvoltării durabile”.

Comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat: „Atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului și combaterea sărăciei constituie, în continuare, punctul central al parteneriatului Europa – Africa. Este încurajator pentru mine să constat că aceasta reprezintă o prioritate și în viziunea cetățenilor Europei. La începutul lunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri privind căi de consolidare a relațiile noastre, prin acțiuni sporite și concentrându-ne asupra creșterii economice favorabile incluziunii și durabile, pe termen lung. Reuniunea la nivel înalt de la Tripoli va reprezenta o ocazie excelentă pentru a discuta modalitățile de îmbunătățire a cooperării noastre în acest sens.”

Sondajul Eurobarometru „UE și Africa – Acționând în vederea unui parteneriat mai strâns” analizează modul în care europenii percep relațiile dintre cele două continente. 34% dintre europeni consideră că Africa va deveni un partener mai important pentru Europa în următorii zece ani, în timp ce 42% consideră că relațiile vor rămâne aceleași. Rezultatele diferă semnificativ de la o țară UE la alta. În Suedia, Austria, Luxemburg, Germania, Slovenia și Portugalia, majoritatea respondenților consideră că importanța Africii ca partener va crește. Lipsa de informații constituie, în continuare, o problemă în întreaga Europă întrucât aproape 15 % din respondenți nu au o opinie clară despre relațiile UE – Africa. De la reuniunea la nivel înalt UE – Africa din 2007, prioritatea relațiilor s-a schimbat: de la o abordare simplă donator – beneficiar, către un parteneriat real, în cadrul căruia problemele sunt soluționate împreună, fapt care reflectă interesul ambelor părți.

Se pot observa tendințe diferite în UE15 și UE12. În aceasta din urmă sărăcia și foametea au fost cu precădere menționate primele, în timp ce, în cazul primeia, s-a acordat o importanță mai mare democrației și bunei guvernanțe pentru cooperarea UE-Africa.

Mai mult, europenii nu văd în migrație un domeniu de importanță majoră în ciuda prezenței într-o mare măsură în media a chestiunilor privind imigrația ilegală, în special în Europa de Sud. Deși respondenții din Spania (11%) și Malta (18%) acordă, într-adevăr, o importanță semnificativ mai mare acestei chestiuni decât media cetățenilor europeni (6%), în continuare, migrația este văzută, în medie, ca o problemă mai puțin importantă decât sărăcia și drepturile omului.

Percepțiile pozitive ale europenilor cu privire la Africa sunt legate de frumusețile naturale ale continentului (28%) și de viața sălbatică (24%). 41% dintre europeni asociază Africa cu alte aspecte pozitive precum artele, piețele animate, inovațiile tehnologice și succesele din domeniul sportului. Printre aceste imagini tradiționale ale Africii, unul din zece europeni au menționat imaginile pozitive ale continentului legate de tehnologie și economie, care reflectă progresele în domeniile-cheie vizate de parteneriatul UE-Africa.

Comisia Europeană încurajează la nivel politic aceste percepții alternative, care sunt din ce în ce mai puternice, la cele tradiționale în comunicarea sa referitoare la consolidarea relațiilor Africa – UE (publicată la 10 noiembrie): în cadrul acesteia se insistă asupra unei cooperări UE-Africa ce acordă prioritate unui mediu favorabil investițiilor, comerțului și creării de locuri de muncă. Aceste chestiuni vor fi abordate în continuare la cea de a 3-a reuniune la nivel înalt UE-Africa de la Tripoli, în cadrul temei generale a acesteia „Investiții, creștere economică și crearea de locuri de muncă”. Reuniunea la nivel înalt va urmări un nivel nou, mai ambițios, al cooperării dintre cele două continente și va promova creșterea economică și ocuparea forței de muncă pe ambele continente, în beneficiul reciproc al popoarelor Europei și Africii.

Context

În 2007, 80 de șefi de state și de guverne din Europa și Africa au lansat Parteneriatul strategic comun Africa – UE prin care să se urmărească împreună interesele comune și obiectivele strategice, pe lângă prioritățile tradiționale ale politicii de dezvoltare. Parteneriatul UE-Africa reprezintă singurul parteneriat strategic dintre două continente, încheiat de UE. Materializarea acestuia la nivel operațional este asigurată de opt parteneriate tematice: pace și securitate, guvernanță democratică și drepturile omului, comerț, integrare regională și infrastructură, obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM), energie, schimbări climatice, migrație, mobilitate și ocuparea forței de muncă, știință, societatea informațională și spațiu.

Pentru mai multe informații, a se consulta:

Textul integral al sondajului special Eurobarometru disponibil la:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm#353

Pentru informații privind sondajul special Eurobarometru, a se consulta MEMO/10/609

IP/10/1495 și MEMO/10/566 referitor la Comunicarea privind consolidarea relațiilor UE-Africa.

IP/10/1494 și MEMO/10/565 privind cartea verde: „Politica de dezvoltare a UE în sprijinul creșterii favorabile incluziunii și al dezvoltării durabile; sporirea impactului politicii de dezvoltare a UE”

Site-ul comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Site-ul DG Dezvoltare: http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm

Site-ul EuropeAid (AidCo): http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Site-ul internet Parteneriatul Africa -UE:

http://www.africa-eu-partnership.org/

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top