Menu

Sfintii fara acte de la Manastirea 23 August

Fragmente din trupurile a zeci de sfinti se odihnesc în casete de lemn si metal frumos împodobite, în biserica Manastirii Sfântul Nicolae, de lânga comuna 23 August. Staretul Macarie spune ca le-a adus de pe la toate manastirile pe unde s-a perindat si le pastreaza ca odoare de mare pret. Credinciosii cinstesc aceste moaste în mod deosebit, caci Traditia spune ca ele feresc comunitatile omenesti de pericole si ca sunt facatoare de minuni. Una dintre aceste minuni pare a se fi întâmplat anul trecut la Manastirea 23 August, atunci când icoana Maicii Domnului a început sa plânga cu lacrimi de mir. Oful parintelui staret este însa ca Arhiepiscopul Tomisului nu recunoaste aceste moaste, pentru ca ele nu au acte!

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU
În urma cu patru ani, o cruce înaltata pe o constructie provizorie si câteva casute de camping oferite de un om de afaceri din Constanta marcau locul în care se ridica o noua manastire, între tarmul marii si Lacul Tatlageac. În plin câmp, fara curent electric si apa, edificarea manastirii a fost anevoioasa. Staret a fost numit parintele Macarie, dobrogean întors pe plaiurile de origine dupa  o peregrinare de trei ani pe la un schit cocotat în munte, Sihastria Raraului. “Nu ne-a fost usor cu ridicarea manastirii, dar credinciosii ne-au ajutat mult. Nu am avut nici un sponsor mare, ci doar milosteniile credinciosilor, banii strânsi din lumânari si acatiste. În sfârsit avem curent electric, dar apa ramâne o problema. Ne-o mai aduc oamenii în bidoane, când vin la slujbe”, povesteste Parintele Macarie.
Pas cu pas, manastirea prinde forma. Casutele de camping ce slujesc drept chilii au fost asezate pe laturi, o sala de mese si alte dependinte închid un triunghi, în care a fost ridicata biserica. O constructie modesta, din rumegus presat, dar foarte luminoasa, varuita în alb sclipitor. În interior, aceeasi lumina. Sunt icoanele, multe si mari, toate cu ferecaturi de metal. Peste tot, zeci de candelabre argintate si aurite îsi apleaca lumânarile spre credinciosi.

Lacrimi de mir pe obrazul Maicii Domnului

 La loc de cinste se afla icoana Maicii Domnului care în urma cu un an a început sa plânga cu lacrimi de mir. Ea a fost faurita de mesteri iconari din Rusia si este mai veche de 150 de ani. Minunea a fost descoperita de Parintele Macarie, înainte de a începe o slujba. Mii de oameni din satele învecinate s-au grabit sa se închine la icoana facatoare de minuni. Arhiepiscopia Tomisului s-a ferit însa sa dea un verdict în acest caz, considerând ca o astfel de minune se probeaza în timp. Poate din acest motiv, Parintele Macarie nici nu mai vrea sa vorbeasca despre acea întâmplare, spunând ca este un subiect închis. Oricum, din acel moment, multi credinciosi din împrejurimi prefera sa mearga la slujba la manastire decât în bisericile de parohie si considera ca Parintele Macarie este “om cu har”. Cei doi preoti ai manastirii, Macarie si Bretanion, oficiaza Liturghia în fiecare duminica si la sarbatori, iar vinerea, Maslu cu dezlegari. “Adica dezlegari de blesteme, de afurisenii, de dureri de cap”, ne-a lamurit parintele staret.

Moastele a zeci de sfinti ai ortodoxiei; fara acte

 În manastirea cu trei hramuri-Sfântul Nicolae, Sfântul Bretanion si Sfântul Nectarie, Parintele Macarie a adunat zeci de moaste si relicve, aduse de peste tot, chiar si de la Muntele Athos.
În mijlocul bisericii, într-o racla de forma unui sicriu, sunt asezate mai multe moaste si relicve: “Zotic, Atal, Camas, Filip, fesurile Sfintilor Ioan Rusu, Iov, Amfiohie, manusile Sfintilor Teofil cel Nebun pentru Hristos, Dumitra, Luca al Crimeei, Iona al Odesei si mai multe sfintenii, piatra din rugul aprins, epitrahirul lui Ioan Iacob Hozevitul si vestminte de la mai multi sfinti si moaste”.
Aproape de altar, într-o cutiuta cu capac de sticla se afla 18 lacase de forma circulara, ca niste inele de aur, în interiorul carora sunt fragmente de moaste, însotite de etichete explicative, pe care se poate citi: “Sf. Lavrentie Cernigov, Sf. Ignatie Bran Leaninov, Sf. Atanasie Serpohov, Sf. Cneaz Andrei, Sf. Dimitrie al Rostovului, Sf. Cuvios Danil al Pereslavoloi, Sf. din Pustia Chitaevului, Sf. Iona al Kievului, Sf. Antonie de la Iezer, Sf. Chiril al Athosului, Sf. Iov Poleaev, Sf. ucis de persi în Ierusalim, Sf. din Sinai si Irait, Sf. Ucis la Manastirea Iviron, Sfânt necunoscut, Sf. din Pustia Cazantania, Sf. Anfilofie Poceaev, Sf. Cuvios Corneliu al Pereslavului.”
“Primele moaste le-am avut înca de când eram acasa, înainte sa ma calugaresc. Sunt moastele Sfântului Anton de la Iezer. Eu am umblat pe la multe manastiri si am obiceiul sa cer de peste tot fragmente de moaste. Spre exemplu, am fost anul trecut într-un pelerinaj în Rusia. La Manastirea Sfântului Dimitrie al Rostovului, tot grupul din care faceam parte s-a asezat în genunchi si a început sa citeasca Psaltirea Maicii Domnului pentru a-i convinge pe calugarii de acolo sa ne dea un fragment din moastele sfântului. Pâna la urma, s-au lasat înduplecati. Problema este ca Înalt Prea Sfintitul Teodosie a spus ca nu îmi accepta aceste moaste, pentru ca nu am acte la ele”, ne-a istorisit Parintele Macarie. El se disculpa spunându-ne ca nu poate obtine aceste moaste pe cai oficiale. Staretul ne-a povestit cum a reusit sa primeasca un fragment din moastele Sfântului Ignatie Briancianinov, cerându-l de la preotul oficiant al unei manastiri din Rusia, care l-a trimis la Maica Stareta si la Episcopul locului. Stiind ca acestia nu vor fi de acord, si-a continuat rugamintile si a primit moastele în secret.
Opozitia oficialilor Bisericii fata de icoana care a plâns si fata de moastele Parintelui Macarie pare a nu-i influenta în nici un fel pe credinciosii din împrejurimi, care urca mereu dealul spre Manastirea Sfântul Nicolae de la 23 August, pentru a participa la slujbe.

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate