Menu

Nu eşti ortodox, nu ai voie la Teologie, deşi facultăţile aparţin Ministerului Educaţiei!

Statul plăteşte, iar Biserica dictează regulile. Discriminatorii.

Protocolul semnat între Ministerul Educaţiei şi BOR (care nu a fost făcut public până acum) ridică mari semne de întrebare legate de relaţia dintre Biserică şi stat, în general. În particular, se pune întrebarea în ce măsură Biserica are dreptul de a-şi subordona învăţământul religios de stat din România.
În dezbaterile din ultimele zile a fost pusă în discuţie problema orelor de religie din învăţământul preuniversitar, unde BOR are drept de veto asupra profesorilor. Însă şi învăţământul confesional universitar de stat este patronat de aceleaşi „legi” ale Bisericii. Practic, statul plăteşte, iar Biserica dictează regulile. Reguli discriminatorii, care exclud persoanele de altă religie, de parcă Biserica ar fi un cult iniţiatic, unde secretele se transmit doar între adepţi.

Certificat de botez, binecuvântarea episcopului şi recomandare de la duhovnic

Orice persoană care doreşte să se înscrie la o facultate de teologie, trebuie să depună la dosarul de admitere următoarele documente: Certificat de botez (ortodox), Recomandare de la preotul duhovnic (care să ateste calităţile morale ale candidatului, precum şi faptul că frecventează slujbele acelei biserici) şi Înalta binecuvântare a episcopului locului.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Citeşte mai departe ...

Preotul Rădulescu, stăpân peste Peștera Dâmbovicioarei!

Reprezentanții primăriei spun că părintele nu plătește taxe pentru tarabele amenajate pe drumul public și la intrarea în grotă.

Aflată pe locul doi în țară la numărul de vizitatori, Peștera Dâmbovicioara aduce bani frumoși autorităților locale și afaceriștilor din zonă. Dacă taxa de acces în Cheile Dâmbovicioarei (impusă de Primărie) poate fi considerată ilegală pentru îngrădește libera circulație, cel mai important investitor în turism are binecuvântare de sus, căci este chiar preotul comunei, Gheorghe Rădulescu. Contează mai puțin faptul că popa a „confiscat” drumul public, unde își așează tarabe de suveniruri sau că viitorul său ginere vinde popcorn chiar în buza peșterii, fără vreo autorizație de la Primărie.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Citeşte mai departe ...

Realizările „Preotului Navetist” de la Plopu: casă parohială în ruină, biserică nouă cu vicii de construcție

Bani publici cheltuiți fără cap, în comuna Murighiol

Mai mulți enoriași din satul Plopu, comuna Murighiol, își acuză preotul de proastă gestionare a bunurilor bisericii și comportament inadecvat. Oamenii spun că preotul Liviu Trofin e greu de găsit, căci face naveta din Tulcea, deși ei au plătit pentru construirea unei case parohiale care e lăsată în paragină și că biserica nouă (construită din bani publici) are serioase vicii de construcție.Casa parohială, construită în urmă cu doar câțiva ani cu efortul cetățenilor, a fost făcută degeaba, căci preotul nu a locuit niciodată în ea. Construcția de dimensiuni apreciabile arată ca după război: tavanul dărâmat, pereți pălin de igrasie, geamuri sparte, mizerie de nedescris.“Nu înțelegem de ce am muncit să construim această casă, dacă popa nu vrea să stea în ea. De ce s-au cheltuit atâția bani? Nu e normal că el să facă naveta de la Tulcea. Noi vrem un preot care să fie lângă noi, să facă parte cu adevărat din comunitate”.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0788059775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București și distribuit prin chioșcurile Telegraf și Cuget Liber.

Politica de confidențialitate