Menu

Senatorul Ștefan Mihu a trimis o interpelare Ministrului Educației Naționale, Valentin Popa

În cadrul ședinței Senatului care a avut loc în ziua de 3 septembrie a.c. senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a trimis o interpelare adresată lui Valentin Popa, Ministrul Educației Naționale. Mai jos vă prezentăm integral interpelarea senatorului constănțean.

 

„Ministerul Educației Naționale a stabilit data de 10 septembrie 2018, ca moment de începere a anului de învățământ 2018/2019. Din punct de vedere al structurii, noul an școlar va cuprinde 2 semestre (deși structura anterioară de 3 trimestre a întrunit aprecierea majorității părinților consultați în cadrul dezbaterii publice în domeniu lansate de MEN, cu consultarea a 38.000 de cadre didactice, părinți și elevi) și va avea 34 de săptămâni, o vacanță de iarnă de 3 săptămâni, o vacanță de Paști de două
săptămâni (în perioada aprilie – mai 2019), precum și una intersemestrială.

Remarc însă cu surprindere diminuarea constantă, în ultimii ani, a perioadei totale destinată cursurilor, fapt care ne situează pe o poziție codașă în UE, din punct de vedere al perioadei medii de instruire atât în învățământul primar, cât și cel secundar (de la 36, la 35, iar acum, la doar 34 de săptămâni). În paralel, constat dilatarea vacanțelor din timpul anului școlar concomitent cu diminuarea vacanței de vară, cu consecințe îndoielnice în ceea ce privește interesele turismului românesc care are în mod traditional o componentă estivală semnificativă.

În acest sens, consider că dacă perioada de începere a cursurilor s-a dovedit a fi în ultimii ani destul de flexibilă, s-ar fi impus mai curând mai multa flexibilitate și în ceea ce privește interesele agenților economici din turism care, în ultimă instanță, coincid cu cele ale economiei naționale.

Astfel dilatarea vacanțelor din timpul anului școlar, concomitent cu diminuarea
vacanței de vară aduce deservicii turismului ce se desfășoară pe litoralul românesc al Mării Negre, precum și celui montan sau din alte zone ale țării. Pe cale de consecință, având în vedere vremea deosebit de caldă din ultimii ani, propun responsabililor de resort din MEN să ia în considerare o decalare a perioadei de începere a cursurilor, evident, cu recuperarea lor ulterioară pe durata vacanței de iarnă, astfel încât să se dea posibilitate familiilor cu copii de vârstă școlară la o prelungire a sezonului estival, fie și cu câteva zile.
În acest sens, având în vedere noile condiții climaterice, apreciez că se impune luarea în discuție a unei vacanțe de vară în perioada 15 iunie – 30 septembrie.
Pe de altă parte, tot în categoria minusurilor, menționez inițiativele încă anemice ale autorităților de resort legate de optimizarea spațiilor de învățământ, inclusiv funcționarea fără avize SANEPID și ISU a sute de școli!

Nu în ultimul rând, cred că secretele unui învățământ performant rezidă nu doar din consultări publice, de genul celei inițiate de MEN, ci mai curand din efortul conjugat al specialiștilor din MEN și al profesorilor din școli și universități legate de regândirea conținutului întregului proces de învățământ. Astfel, sistemul de învățământ din țara noastră ar trebui să aloce o atenție sporită și o pondere tot mai relevantă în pregătirea viitorilor elevi și studenți, formării efective a acestora pentru
o viitoare carieră în producție, proiectare sau cercetare, cu încurajarea gândirii creatoare, dirijată spre inovație și cercetare, în detrimentului atitudinii pasive de simplă memorare și reproducere a unor texte, altfel relativ depășite și usor de identificat de către elevi și studenți în cărțile și manualele școlare și universitare.

Față de cele de mai sus, vă rog stimate domnule ministru să-mi prezentați strategia și măsurile concrete avute în vedere de Ministerul Educației Naționale în vederea remedierii aspectelor semnalate.”

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate