Menu

Vergil Chițac: „Dacă nu ne place cum trăim în Constanța este și o vină colectivă, pentru că am ales să nu ne implicăm” Recomandat

Senatorul Vergil Chițac a organizat, alături de consilierul local Romeo Rezeanu și deputatul independent Romeo Borza (în calitate de invitat) un eveniment de prezentare a Asociației „Constanța Altfel”. În sală au fost prezenți mai mulți membri și susținători ai organizației.
„În ultimii 20 de ani cei care au condus orașul acesta au întreținut din banii statului, și nu din propriul buzunar, o clientelă politică asistată social care le-a perpetuat alegerea și realegerea în funcții publice”, a arătat Chițac unul dintre motivele pentru care cetățenii aleg să nu se implice.

În plus, spune senatorul, mulți dintre oameni nu știu ce vor, până nu le arăți. Din acest motiv a ajuns ca el să nu mai creadă foarte mult în sondajele de opinie care prezintă diferite așteptări ale populației.
Prin intermediul Asociației civice „Constanța Altfel”, spune Vergil Chițac, „vrem să-i obligăm pe cei care conduc orașul să facă lucrurile pentru care au fost votați. Civism înseamnă să-ți pese și de ceilalți. Vrem să-i obligăm să le pese, iar pe concitadinii noștri să îi convingem să se implice.”
Senatorul a mărturisit că în ultima perioadă are o ofertă la care reflectează foarte mult. Este o ofertă venită din partea soției care-i cere să se retragă din politică, să rămână acasă. „Nu mă consider nici dizident, pentru că nu mă mai interesează deloc PNL, nu mă consider nici fripturist, pentru că în ciuda ofertelor politice pe care le-am avut, le-am declinat și nu mă interesează funcțiile. Recunosc că am o ofertă în ultimul timp din partea soției mele la care reflectez foarte, foarte serios. Ea mi-a propus să stau acasă. Nu pot să vă ascund și nu pot să fiu ipocrit să spun că, dacă în urma activității noastre vom simți o emulație, trebuie să ne asumăm și lucrul acesta, dar nu neapărat cu mine ca vector. O să vedeți mulți oameni de valoare în asociație, care pot fi o soluție. Nimeni nu a reușit să facă ceva singur.”
Vergil Chițac le cere constănțenilor să iasă din letargie, să-i tragă de mânecă pe cei pe care i-au ales, așa cum va face și asociația „Constanța Altfel”. De asemenea, asociația va apela și la memorii sau procese împotriva deciziilor aberante luate de municipalitate.  El a menționat și lipsa de comunicare din partea Primăriei Constanța, care nu răspunde sau răspunde fără înțeles la solicitări legale. „Îi determinăm ducându-i în instanță. Aici o să-i determinăm să facă ce au promis și aici o să le anulăm deciziile abuzive.”

„Vom rămâne să respirăm un aer poluat, fără spații verzi”

Și Romeo Rezeanu, consilier local independent, a subliniat că „Noi vrem să facem în așa fel încât Constanța să revină unul dintre primele 5 orașe ale României. Nu este ușor, știți bine ce a lăsat în urmă republica Mazăre.”
Totodată, Rezeanu a vorbit de câteva dintre principalele probleme ale orașului. În primul rând este lipsa spațiilor verzi. „De 2 ani de zile sunt membru în comisia de urbanism a orașului. N-am vrut să trec un PUZ al unui lider PNL local. Am fost dat afară din PNL, am revenit ca independent. Nu tranzacționez cu principiile și mă pun în locul cetățenilor. De ce alianța Făgădău-Palaz acționează împotriva oamenilor? Făgădău nu conduce Primăria, sunt presiuni venite de mai sus, de la partid. În cazul lui Palaz, el nu are caracter. În campanie sancționa clădirile ridicate aberant, iar acum, datorită consilierilor PMP, trec toate PUZ-urile aberante. Acesta este omul.”
Pericolul, în opinia consilierului local, este ca din cauza acestor decizii Constanța să rămână un oraș poluat, fără spații verzi. „Ei fac toate astea din lașitate, din lipsa caracterului și din dorința de a se îmbogăți. Toată proiecția lor de viitor nu este în România și exemple există. Noi vom rămâne să respirăm un aer poluat, fără spații verzi etc. Acestea sunt motivele organizării acestei asociații. Trebuie să le arătăm constănțenilor că există speranță, că nu toți intelectualii suntem lași, nu toți vrem să plecăm din țară. Vrem să creăm cetățenilor speranța că există alternativă, că au cu cine să voteze.”
Romeo Rezeanu a menționat câteva dintre proiectele în care s-a implicat în calitate de consilier local. Aici se include și problema a cinci biserici din oraș, ridicate fără autorizații de construcție. „Am făcut o comisie în cadrul Consiliului Local, am mers la fiecare dintre acestea și am găsit soluții pentru toate. Am convenit cu domnul Mihai Petre, consilierul personal al primarului, să ducem la capăt aceste soluții. Nu au vrut niciodată să prindă lucrurile acestea într-o hotărâre. Și cu toate astea veneau cu câte o soluție individuală, nu de grup, pentru că, peste ceea ce am hotărât noi, venea arhiepiscopul actual și spunea lăsați-i pe ăia că sunt nebuni, vă spun eu cum să faceți.”
O altă problemă în care s-a implicat este cea a terenurilor de sport din curțile școlilor. „Am luat decizia să inspectez toate curțile școlilor, toate terenurile de sport și am constatat multe nereguli. Le-m spus viceprimarilor să facem curățenie, să amenajăm terenurile, să eliminăm câinii vagabonzi. Nu vor, pentru că a venit inițiativa din partea mea.”

„Constanța are nevoie de o platformă civică”

La eveniment a fost prezent și deputatul independent Remus Borza care a făcut o critică destul de dură intelectualilor din România, care nu doresc să se implice în viața comunităților. „Lipsa de implicare a dus la această stare. În această stare de blazare a intelectualității este și o doză de lașitate. Chiar poporul român s-a complăcut într-o astfel de filozofie de viață… Constanța, ca de altfel orice mare oraș, are nevoie de o platformă civică menită să reunească intelectualitatea, reprezentanții mediului economic, academic, media etc. E nevoie de intelectuali în viața publică. Din păcate, după 90 intelectualitatea românească a făcut un pas înapoi, s-a resemnat.””.
Remus Cristy Baisan, președintele Partidului România Modernă și Demnă, a salutat proiectul prezentat de senatorul Chițac. „Alte orașe au pornit proiecte similare în formă civică sau politice, prin intermediul unor partide locale. Sunt mișcări care au pornit din civism, conduse de oameni serioși care pot duce la rezultate. Trebuie să duceți o luptă inegală cu o clasă politică plătită din bugetul de stat. Aici la malul mării, în cel mai bogat județ al țării, lupta va fi foarte dificilă”, le-a spus Baisan reprezentanților „Constanța Altfel”.

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate