Menu

„Luna trecută în Parlament” - raportul lunar al senatorului Vergil Chițac Recomandat

Așa cum anunțase cu ceva timp în urmă, senatorul de Constanța, Vergil Chițac, continuă să-și prezinte raportul lunar de activitate în calitatea sa de parlamentar. Sub forma unui periodic, „Luna trecută în parlament”, Chițac surprinde „diferite activități la care particip în Parlament, de la discuția unor proiecte de legi sau a unor ordonanțe de urgență, la audierea unor miniștri sau secretari de stat în comisiile de specialitate sau a unor persoane reprezentând asociații reprezentative din domeniul public/privat. Din tot acest travaliu rezultă decizii, informații, luări de poziție pe subiecte de interes și pe care vreau să vi le împărtășesc.”

Din acest periodic, aflăm că în luna aprilie 2018, senatorul Vergil Chițac a participat la dezbaterea proiectului Legii 158/2018 – Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței exercitării demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
„Propunerea legislativă elimină o discriminare ce există în Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Astfel, în cazul avocaților este incompatibilă cu statutul lor exercitarea oricărei activități cu excepția celor didactice, dar numai în învățământul superior juridic. Această reglementare restrictivă creează un tratament diferit și nejustificat la care sunt supuși avocații fată de executori judecătorești, notari publici, consilieri juridici sau magistrați”, spune senatorul constănţean.

Proiectul de lege a fost adoptat și trimis la Camera Deputaților spre dezbatere, aceasta fiind cameră decizională.
Un alt proiect adoptat de Senat și trimis Camerei Deputaților este cel privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.
„În prezent, amploarea și gravitatea fenomenului (în 2015 statisticile au înregistrat 186 de decese) reclamă măsuri urgente și active. Măsurile vizează:

  • prevenția, educația prin elaborarea și difuzarea de materiale documentare, includerea în programa școlară a subiectelor privind egalitatea între bărbați și femei, adaptate nivelului de înțelegere al elevilor, cunoașterea reală a fenomenului și alocarea unui buget adecvat necesităților
  • acțiunea eficientă: extinderea gamei de servicii oferită victimelor (linii telefonice de urgență, centre pentru victimele violenței sexuale, locuințe protejate), respectarea și monitorizarea respectării ordinului de protecție
  • respectarea prevederilor legale: contravenții și sancțiuni cu privire la nerespectarea obligativității creării și funcționării serviciilor sociale necesare”, adaugă Vergil Chițac.

O altă propunere legislativă, L 106/2018 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a primit aviz negativ de la Senat.
Tot în luna aprilie 2018, senatorul Vergil Chițat a luat cuvântul în cadrul dezbaterii Legii 219/2018 –propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul administrației publice centrale. Propunerea legislativă propune preluarea coordonării industriei naționale de apărare de către Ministerul Apărării Naționale, valorificându-se experiența personalului deja existent și contopirea cu specialiștii ministerului în materia achizițiilor în domeniul apărării, cercetare-dezvoltare-inovare, managementul activităților de testare și evaluare a echipamentelor militare, managementul calității furnizorilor de echipamente militare.

„Industria de apărare este <pe butuci>, așa că avem două opțiuni: fie o desființăm, fie avem o abordare pro-activă și căutăm să facem ceva. Trecerea în coordonarea Ministerului Apărării Naționale este o abordare pro-activă. Sigur că există îngrijorări legate de finanțarea industriei de apărare care, intrând în componența Ministerului Apărării Naționale, poate consuma din bugetul de 2% din PIB alocat pentru acest an. Reprezentantul Ministerului Economiei ne-a asigurat că transferul se va face cu filă de buget. Altfel vor fi afectate toate programele majore de achiziții ale armatei planificate a se derula pe 10 ani, începând de anul trecut. Cred că în contextul PESCO și al Fondului European al Apărării, industria românească de armament trebuie să-și găsească locul în industria europeană de apărare și trecerea în coordonarea Ministerului Apărării este un pas necesar”, spune Vergil Chițac.

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate