Menu

Senatorul Ștefan Mihu- interpelare adresată Ministerului Agriculturii, Autorității pentru Protecția Consumatorului și ANSVSA, cu privire la importurile de alimente

În ședința Senatului din 14.05.2018 senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a adresat o întrebare domnului Petre Daea, Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Întrebarea a privit subiectul referitor la restricțiile sporite privind importul de alimente cu grad semnificativ de risc pentru sănătatea populației. Intervenția i-a privit și pe Marius Pîrvu, președintele Autorității pentru Protecția Consumatorului precum și pe Geronimo Răducu Brănescu, Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

“Recent, mass-media a făcut dezvăluiri îngrijorătoare referitoare la importul - din țări situate în afara spațiului european – unor cantități importante de cireșe prezentând un grad ridicat de risc pentru sănătatea populației. Aflăm astfel cu stupoare că sănătatea populației este zilnic pusă în pericol prin consumul unor produse de import, în special al celor aduse din Turcia, precum și a unor legume la care s-au depășit limitele admise pentru conținutul de pesticide, respectiv pentru dovlecei, rodii, castraveți, ardei, tomate, etc, produse aflate încă pe rafturile magazinelor, spre comercializare.
În plus, oricare dintre noi a putut constata insuficiența informațiilor oferite de etichetele produselor. Și eu merg la cumpărături și, nu de puține ori, sunt foarte dezamăgit de informațiile mult prea evazive « oferite » de etichetele produselor.
În acest context senatorul constănțean a solicitat autorităților naționale, cu competențe în domeniu, proiecte de acte normative și măsuri pentru protejarea populației în ceea ce privește calitatea produselor alimentare comercializate.
Dacă vorbim despre mărfuri în general și despre produse alimentare, în special, provenind din țări non-UE, oare nu există obligația formală a producatorilor din țările respective de a se conforma exigențelor pieței unice europene, inclusiv în materie de etichetare ?
Mă întreb și vă întreb, în același timp, stimați colegi, oare nu există, în mod implicit, și obligația / responsabilitatea autorităților naționale de resort să controleze gradul de satisfacere a exigențelor pe deplin îndreptățite ale populației, atât în ceea ce privește calitatea, în sine, a produselor alimentare comercializate, cât și a modului lor de etichetare?
Aș dori să vă reamintesc, domnule Președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, că Autoritatea pe care o conduceți - chiar dacă la momentul respectiv nu erați președintele acesteia - a mai primit o sesizare din partea noastră în urmă cu circa 6 luni, reacția ANSVSA fiind, din păcate, strict formală și doar pe hârtie.
Aș dori să vă reamintesc și că atât ANSVSA, cât și ANPC, au ca obiect al activității lor proiectele de acte normative menite să protejeze populația și pe consumatori în ceea ce privește etichetarea, conservarea, depozitarea și, în general, calitatea de a fi apte pentru comercializare a produselor alimentare !
ANPC și ANSVSA sunt chemate, în primul rând, să ia masurile cele mai drastice pentru protejarea intereselor consumatorilor, nu doar să dea răspunsuri formale, pe hârtie “ , a mai declarat senatorul Ștefan Mihu.

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate