Menu

Deputatul PSD, Radu Anișoara, oferă lămuriri privind Ordonanța de Urgență care reglementează unele măsuri în domeniul sănătății

Deputatul PSD de Tulcea, Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a ținut să facă unele precizări referitoare la Ordonanţa de urgenţă nr. 8 din 22 februarie 2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății:

„Prin O.U.G. nr. 8/2018 se introduce o derogarela OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate astfel încât, până la 30 iunie 2018, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate care la data de 1 ianuarie 2018 îndeplinesc stagiul minim de cotizare de o lună pot să beneficieze de indemnizație pentru concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru prevenirea înbolnăviri și recuperarea capacității de muncă, pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav.
Cât privește calculul CAS-ului pentru indemnizații de asigurări sociale de sănătate, Ordonanța stabilește următoarele:
*Pentru persoanele care în intervalul 1 ianuarie 2018-30 iunie 2018 se află sau intră în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, de la 1 ianuarie a.c., dacă din aplicarea cotei CAS asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate rezultă un cuantum al contribuției mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% aplicat la 35% din salariul mediu brut pe economie/2017 (3.131 lei), corespunzatoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel, pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical.
*Pentru persoanele care, în intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 se află sau intră în concediu medical pentru maternitate ori pentru îngrijirea copilului bolnav,, dacă din aplicarea cotei CAS asupra indemnizațiilor de asigurări sociale de sănatate rezultă un cuantum al contribuției mai mare decat nivelul aferent sumei reprezentand 10,5% (aplicat la 35% din 3.131 lei), corespunzatoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decat acest nivel pentru toată perioada cuprinsă în certificatele de concediu medical inițiale, acordate în perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv, precum și pentru perioada cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale initiale, în perioada anterioară datei de 1 octombrie 2018.
Potrivit Ordonanței, în cazul plăților de indemnizații efectuate înainte de intrarea sa în vigoare, pentru care contribuția de asigurări sociale este mai mare decât nivelul de 115 lei (reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei), angajatorul trebuie să depună declarații rectificative și să plătească diferențele până la 31 martie 2018” .

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate