Menu

Senatorul Vergil Chițac, despre neputința primarului Decebal Făgădău în fața contractelor de deszăpezire cu Polaris M Holding Recomandat

Iarna 2017/2018 a fost pentru constănțeni una ușoară, cu numai câteva zile de zăpadă, însă, la fel ca și iarna trecută, orașul a fost aproape paralizat odată cu căderea zăpezii. Desigur, este o tradiție ca zăpada să vină la Constanța cu un veritabil cod galben de gunoaie neridicate de firma de salubrizare.

Senatorul Vergil Chițac solicită public Primăriei Municipiului Constanța să-i pună la dispoziție facturile plătite firmelor Polaris M Holding și MM Reciclyng pentru acțiunea de deszăpezire din urmă cu câteva săptămâni. Cele două firme (MM Reciclyng are în acționariat pe Polaris M Holding cu 50% din acțiuni) sunt de ani buni responsabile cu deszăpezirea și salubrizarea orașului. Patronii Polaris, familia Martin, trece printr-o perioadă în care problemele cu legea se țin lanț.

„În mare parte, în cele trei zile de viscol, cu greu arterele principale au fost degajate de zăpadă. Mașinile parcate pe aceste artere au fost blocate de zăpadă degajată de pe carosabil de mașinile de gunoi dotate ad-hoc cu lame. Despre situația troienelor de pe străzile secundare un singur cuvânt este de ajuns pentru a descrie situația: dezastru! - Arterele principale au fost degajate cu greu prin deplasarea zăpezii în părțile laterale și blocarea mașinilor parcate pe ele”, descrie senatorul Chițac situația.

El reamintește că în spatele acestei „deszăpeziri” stă intangibilul și celebrul contract dintre Primăria Constanța și Polaris M Holding SRL. „Este cunoscut faptul că firma de salubrizare are ca obligații contractuale doar deszăpezire arterelor principale ale orașului. În contract există un tabel cu străzile și bulevardele pe care Polaris intervine. Metoda generală aplicată pentru deszăpezire este bazată doar pe mașini de colectat gunoiul cu lame și sărărițe, utilaje cu cupe și camioane folosite la degajarea mormanelor de zăpada adunate după deszăpezire”, spune senatorul.

Faptul că se acționează cu aceleași utilaje și pentru deszăpezire și pentru ridicarea gunoiului duce, de fapt, la un blocaj, mașinile fiind insuficiente pentru a acoperi cele două servicii prevăzute în contract. În plus, datorită acestui fapt, Polaris nu s-a angajat la deszăpezirea străzilor din cartiere care scapă de zăpadă doar atunci când vremea se încălzește.

Cel de-al doilea contract ce vizează deszăpezirea este cel dintre Primăria Constanța și MM Reciclyng SRL. La articolul 2.1 se stabilește ca MM Reciclyng să acționeze pentru: ”Combaterea manuală a poleiului și îndepărtarea zăpezii de pe platforma de gunoi, ori de câte ori este cazul, în anotimpul rece, la ordinul scris al concedentului (Primăria Constanța). „Platformele de colectare a gunoiului pe timpul viscolului s-au umplut de zăpadă și gunoiul a ajuns să se stivuiască în grămezi pe lângă tomberoane. Sunt curios dacă Primăria Constanța a cerut MM Reciclyng să deszăpezească platformele și să evite răspândirea gunoaielor prin zăpadă. În teren nu s-a văzut acest lucru! În plus gunoiul nu a mai putut fi colectat din cartiere pentru că mașinile de gunoi nu au mai putut intra pe aleile dintre blocuri sau pe străduțe”, declară Vergil Chițac.

Totodată, senatorul atrage atenția că acest contract a fost semnat pe 24.09.2007, cu o durată de 10 ani și cu o valoare totală de 47.939.220 lei, suma ce nu poate fi depășită. „Nu există niciun act adițional de prelungire a duratei sale pe site-ul primăriei. Să fie expirat acest contract? Până acum domnul Decebal Făgădău nu a făcut nimic cu privire la contractele cu Polaris, nici chiar la sugestia procurorilor. Mai adaug totuși că până în 2017 eu nu am văzut vreo vidanjă să colecteze levigatul (lichidul scurs din deșeuri) de la platformele de gunoi și nici deratizarea platformelor. Mai ales că în contract se specifică că operațiunea s-a făcut de două ori pe săptămână! Personal cred că acest contract a fost prelungit, dar funcționarii din primărie au uitat să pună adiționalul pe site”, conchide senatorul Vergil Chițac.

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate