Menu

Energia eoliană - blocată de lipsa studiilor ecologice

După 10 ani de dispute pe scena internaţională, omenirea a conştientizat pe deplin problema încălzirii globale. Unul din paşii făcuţi în direcţia înlocuirii combustibililor poluanţi este dezvoltarea capacităţilor de producţie a energiei eoliene. În România, zona cea mai propice dezvoltării energiei eoliene este Dobrogea, care beneficiază de brizele marine şi de vânturile ce traversează Moldova şi Bărăganul.

Un articol de Razvan PETRE

Cu toate acestea, există şi un impediment major - proximitatea unor arii protejate şi plasarea acestei zone geografice pe una din principalele rute de migraţiune a păsărilor. În special când vine vorba de judeţul Tulcea, a cărui suprafaţă este inclusă, în proporţie de 80% în programul Natura 2000, lucrurile se complică. Din ce în ce mai mulţi investitori se sperie de perspectiva neacordării avizului de mediu pentru amplasarea centralelor eoliene în această zonă, altfel cea mai propice dezvoltării acestui gen de proiect. Cauza acestui blocaj este una tipic românească. Practic, nu există nici la ora actuală un studiu de bază privind impactul centralelor eoliene asupra păsărilor migratoare, iar în lipsa lui, autorităţile de mediu trebuie să procedeze cu maximă prudenţă, rezultatul fiind trenarea aprobării amplasamentelor viabile pentru centrale eoliene.

Tulcea pierde milioane de euro

Judeţul Tulcea pierde investiţii de milioane de euro datorită greutăţii cu care se aprobă planurile de amplasare a centralelor eoliene. Din ce în ce mai multe firme străine şi româneşti ce intenţionau să dezvolte parcuri de generatoare eoliene se orientează către alte judeţe ale României, unde există mai puţine probleme ecologice. Blocajul este cauzat de dificultatea stabilirii impactului pe care amplasarea eolienelor l-ar avea asupra păsărilor călătoare. În aceste condiţii, procedura primirii avizului de mediu este una greoaie. Numai în luna februarie, două firme germane şi una austriacă, ce doreau demararea construirii unor parcuri eoliene, s-au reorientat către judeţul Vaslui.

La sfârşitul săptămânii trecute, Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea, Cadâr Bectaş, a declarat, cu regret, că două firme din Germania şi una din Austria, care doreau să înfiinţeze în judeţ parcuri eoliene în valoare de zeci de milioane de euro, s-au orientat spre judeţul Vaslui. „Investitorii pleacă spre alte zone pentru că procedura la noi este extrem de complexă”, a mai declarat Cadâr Bectaş. Practic, deşi judeţul Tulcea are un vast potenţial neexploatat de producere a energiei eoliene, investitorii sunt speriaţi de eventualele probleme de mediu. O altă sperietoare pentru firmele interesate de dezvoltarea unor capacităţi eoliene este lipsa unei declaraţii publice a autorităţilor de mediu, care să garanteze acordarea avizului pozitiv pentru acest gen de investiţie.

Calea aleasă de APM Tulcea, deşi nu este cea mai potrivită stimulării afacerilor energetice, este totuşi cea mai înţeleaptă. Practic, în lipsa unui studiu fundamentat care să precizeze, cu o marjă mică de eroare, care este impactul instalaţiilor eoliene asupra rutelor de migraţiune ale păsărilor, Agenţia trebuie să trateze fiecare caz în parte şi să abordeze cererile de amplasare de centrale eoliene individual. Un alt obstacol în calea urgentării procesului de acordare a avizului de mediu pentru eoliene este ambiguitatea legislativă. În momentul de faţă nu există o legislaţie care să se adreseze specific acestui domeniu, iar legislaţia în vigoare privind ariile protejate este foarte ambiguă, atunci când vine vorba de delimitarea activităţilor economice cu impact semnificativ asupra mediului. Astfel se explică de ce angajaţii APM Tulcea trebuie să presteze un volum mare de muncă şi să trateze cu maximă seriozitate fiecare solicitare de amplasare a unui parc eolian.

Legea e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire

Pe lângă condiţiile naturale excelente, judeţul Tulcea mai are şi avantajul prezenţei a numeroase staţii meteo şi nu numai, care efectuează măsurători ale forţei, direcţiei, duratei şi intensităţii vântului. În acelaşi timp, însă, peste 80% din suprafaţa judeţului face parte din programul Natura 2000, iar conform legislaţiei de mediu, în siturile naturale de importanţă europeană nu sunt permise activităţi cu un impact semnificativ asupra mediului. Din nefericire, aceste activităţi nu sunt numite sau descrise, iar autorităţile trebuie să facă slalom printre prevederile legale şi să analizeze cu maximă seriozitate orice propunere, pentru a nu da prilejul creării de probleme de mediu.

Deja, în ultimele trei luni, pe adresa APM Tulcea şi a Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC) Tulcea au sosit mai multe sesizări înaintate de asociaţii neguvernamentale de mediu, privind eventualele probleme ridicate de amplasarea unor centrale eoliene. În condiţiile în care aceste obiective nu au un statut clar stabilit prin legislaţie, atât aceste sesizările, cât şi rezolvarea lor, pot fi judecate ca fiind mai mult sau mai puţin subiective. În aceste condiţii, la ISC Tulcea se studiază strict respectarea procedurilor legale în construcţii, iar APM Tulcea are o abordare preventivă, bazată pe studierea temeinică a locaţiilor propuse, înainte de acordarea avizului de mediu pentru centrale eoliene, aşa cum afirmă şi Directorul Cadâr Bectaş: „M-am ferit să acord autorizaţii din cauza numeroaselor discuţii pe tema acestor investiţii”.

RAJA Constanţa îşi trage energie eoliană

Regia Autonoma Judeţeana de Apă (RAJA) Constanta va avea doua parcuri eoliene proprii pentru producerea energiei electrice. Iniţiativa nu vine de pe urma unei preocupări ecologice a conducerii RAJA, ci din cauza necesităţii din ce în ce mai presante ca regia să-şi asigure independenţa energetică. Cele două parcuri eoliene vor fi construite la Poarta Albă şi Topraisar, pe suprafeţe de 14 hectare, respectiv, 27,6 hectare. Proiectul de hotărâre cu privire la preluarea în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa a celor doua terenuri din comunele Topraisar şi Poarta Albă, pentru a fi date în folosinţa RAJA, a fost aprobat în toamna anului trecut. Aşadar, RAJA va superviza amplasarea a şase turbine eoliene la Poarta Albă şi a altor 15, la Topraisar. Cele două parcuri vor produce, împreună, energie electrică estimată la 114.000 MWh, în condiţiile în care consumul anual de energie electrică al RAJA este de 80.000 - 90.000 MWh.

Ultima modificareDuminică, 27 Octombrie 2013 22:37

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate