Menu

Energie si dolari (12)

RAJA Constanța va folosi sateliți și tehnologie israeliană pentru a contracara pierderile de apă

RAJA Constanţa a găzduit ieri întâlnirea unei delegaţii de oameni de afaceri israelieni, condusă de ambasadorul statului Israel la Bucureşti, Tamar Samash, cu reprezentanţi ai companiilor din serviciile de apă-canalizare din România. Întâlnirea a avut ca scop inițierea unor colaborări ale firmelor de profil israeliene cu companiile româneşti. RAJA Constanța, prin directorul general Felix Stroe, a semnat două acorduri care vizează sectorul de apă şi canalizare din şapte judeţe.
Acordul semnat cu compania Ha`Gihon din Israel, RAJA va aplica un sistem de management, care în opinia isrelienilor ar fi cel mai performant la nivel mondial. Sistemul vizează managementul pierderilor de apă, care în prezent este de 30%, dar se dorește atingerea unui maxim de 10%, aşa cum este în Israel.
Al doi-lea acord, încheiat cu compania Utilis, presupune implementarea unui sistem de detecţie a pierderilor de apă, dar și identificare a surselor de apă. Acestea pot fi detectate prin satelit grație unui soft special. Investiţia este de 30.000 euro, reprezentând accesul la sateliţi.

Citeşte mai departe ...

Reprezentanţii Primăriei Crucea se roagă să fie vreme bună, pentru demararea lucrărilor la parcul eolian

Investitorii în parcul eolian din comuna Crucea sunt aproape de a finaliza procesul de obţinere a certificatelor şi a documentaţiei necesare pentru demararea lucrărilor. Firmele care investesc în această localitate sunt Elcomex, Generation Dacia Eolica şi Monsson. Vremea este un alt obstacol ce a întârziat începutul construcţii.

Un articol de Andreea PAVEL

Citeşte mai departe ...

Eolienele, Don Quijote şi descentralizarea

Săptămâna a debutat cu o ştire de senzaţie – conflict armat la Cogealac! După ce apele s-au liniştit, s-a aflat că armele erau neletale, iar conflictul, în sine, unul motivat de bani, taxe şi împărţirea atribuţiilor. Cum în ecuaţie intrau şi niscai eoliene – echivalentele moderne ale morilor de vânt – comparaţia cu Don Quijote a fost gata. Pentru puţinii jurnalişti care cunoşteau culisele conflictului de la Cogealac (majoritatea din presa locală), evenimentele de luni nu au fost neaşteptate. Pentru restul, însă, ele au născut o serie de întrebări: Sătenii se opun progresului? A reînviat fenomenul „Nu ne vindem ţara”? Investiţiile strategice sunt oprite de orgoliile locale? Etc.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Natura 2000 opreşte morile de vânt

Săcele, Mihai Viteazu şi Istria, trei comune care ar putea „respira” din nou, datorită eolienelor

Nu puţine sunt primăriile ai căror edili se află pe muchia prăpastiei din cauza datoriilor la energie electrică, apă sau în ce priveşte plata salariilor angajaţilor. Mai în glumă, mai în serios, şefii administraţiilor locale din Constanţa se gândesc serios să pună ”lacătul pe uşă”, chiar dacă doar demonstrativ, din cauza lipsei oricărei surse de venit. În acest context, pare că singura salvare a unora dintre ei este reprezentată de investitorii în energie eoliană. Trei primării reprezentative în acest sens, care vor reuşi să facă faţă cu brio cheltuielilor şi perioadei de criză în care se află, sunt cele din comunele constănţene Săcele, Istria şi Mihai Viteazu.

Un articol de Andreea PAVEL

Citeşte mai departe ...

Energia neconvenţională, prioritate pentru APC


Încă din anul 2006, când am fost „adoptaţi” de Uniunea Europeană, România are o ţintă clar fixată în domeniul energiei neconvenţionale. În consonanţă cu tendinţa din Occident, ţara noastră trebuie să recupereze rămânerea în urmă, şi din punctul de vedere al ponderii acestui tip de energie (solară, eoliană, geotermală, valuri şi maree, biogaz etc) introdusă în sistemul naţional de distribuţie. În Portul Constanţa, preocupările pentru valorificarea potenţialului energetic, altul decât cel clasic, bazat pe surse nepoluante şi neconsumatoare de materii prime din ce în ce mai  scumpe (combustibili), au fost, nota bene, chiar anterioare evenimentului din 2006.
Un articol de Paul PÂRVU
Ştefan Doru COPOŢ

Citeşte mai departe ...

Afaceristul bucureştean Daniel Gămălie – marele sforar al proiectelor energetice dobrogene

În ultimii cinci ani, Dobrogea a devinit o adevărată Mecca a dezvoltatorilor de proiecte energetice din România, datorită Centralei Nucleare de la Cernavodă, reţelelor de transport al curentului electric (naţionale şi internaţionale) şi datorită parcurilor eoliene care au apărut la tot pasul. Paradoxal, acest lucru nu a adus bogăţie constănţenilor şi tulcenilor, banii fiind sifonaţi către alte locaţii, de către personaje controversate, care nu au nimic de-a face cu zona Dobrogei. Dintre aceste personaje, cel mai interesant este Daniel Gămălie. Acest afacerist bucureştean a reuşit, în doar câţiva ani, să apară în mai toate afacerile cu curent electric din zona Dobrogei. Abil ca un şarpe, Gămălie s-a insinuate în lista marilor beneficiari ai contractelor de întreţinere a reţelelor de electricitate. Primele mari proiecte eoliene au fost demarcate în Dobrogea sub atenta supraveghere a omniprezentului Gămălie, care continuă să joace un rol important în această piaţă aflată în plină dezvoltare. Ceea ce surprinde cel mai tare la acest personaj este că, deşi numele său apare într-o sumedenie de afaceri, despre el se ştie foarte puţin. Gămălie a făcut mari eforturi pentru a-şi ascunde urmele şi pentru a poza într-un constănţean get-beget, iar puţinii oameni care îndrăznesc să vorbească despre el sunt afacerişti locali, daţi la o parte de acest personaj controversat.

Un articol de Ştefan KOSTOFF

Citeşte mai departe ...

Gigantul energetic CEZ refuză să plătească impozit pentru eoliene

Cel mai mare parc eolian din Europa se învecinează cu sărăcia românească din comuna Fântânele

 

Cel mai mare parc eolian din Europa se află în centrul unui nou scandal. Compania cehă CEZ refuză să plătească impozitul pe clădiri pentru turbinele eoliene construite în comuna constănţeană Fântânele. Reprezentanţii CEZ spun că în România este un vid legislativ în ceea ce priveşte energia eoliană, iar Codul fiscal nu îi obligă să plătească acest impozit. În plus, compania CEZ ar fi obţinut o adresă de la Ministerul de Finanţe în care se spune clar că turbinele eoliene nu sunt clădiri, deci pentru ele nu se plăteşte impozit.
Primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, are însă altă părere: o construcţie înaltă de 100 de metri, care susţine o nacelă de 80 de tone, cu o fundaţie solidă, este clădire şi trebuie impozitată. Popescu dă exemplul unor investiţii similiare, la Peştera, Saligny, Mihai Viteazu, unde dezvoltatorii au plătit deja impozite.
De aceeaşi părere este şi Prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care consideră că CEZ trebuie să-şi plătească impozitele.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Andreea PAVEL

 

Citeşte mai departe ...

Primăria Fântânele a inaugurat o piaţă modernă, finanţată de CEZ

Pe 5 iulie, în localitatea constănţeană Fântânele, a fost inaugurată o piaţă agroalimentară, realizată cu suportul integral al companiei de eoliene CEZ Romania. Momentul a fost marcat de un eveniment artistic de inspiraţie medievală, noua Piaţă din Fântânele fiind invadată atât de localnici, cât şi de cavaleri, prinţese şi trubaduri, care prin dans, cântec şi joc au dat culoare momentului. Şi pentru că a fost o inaugurare în ritmuri de Ev Mediu, bineînţeles că nu putea lipsi nici un ospăţ ca pe vremuri, de care s-au bucurat toţi cei prezenţi.

Un articol de Cristian CEALERA

Citeşte mai departe ...

Alstom lanseaza turbina eoliana ECO 122 - 2.7 MW pentru zone cu vant slab

Bucureşti - 10 octombrie 2011 - Cel mai mare rotor din segmentul turbinelor de 2 MW - 3 MW valorifica cu aproximativ 25% mai mult potentialul eolian.

Alstom anunta lansarea turbinei eoliene onshore ECO 122 – 2.7 MW care combina puterea crescuta cu un factor de capacitate mai mare pentru a creste gradul de valorificare a energiei eoliene in regiuni cu vant de intensitate mica din intreaga lume.

Randamentul crescut al turbinei ECO 122 si gradul mare de valorificare impun noi standarde pentru zonele cu vant slab. La o viteza a vantului de 7,5 m/s turbina livreaza un factor de capacitate neta a fermei eoliene de pana la 42%, echivalentul a 3600 de ore de functionare la capacitate maxima pe an. Diametrul de 122 m al rotorului sau si suprafata acoperita de 11700 m2 – cea mai mare pe segmentul de turbine de 2 MW - 3 MW maximizeaza productia de energie si randamentul investitiei, creand noi oportunitati de afaceri pentru clientii din z...

Citeşte mai departe ...

Energia Eoliană în România 2011 - Anul Dezvoltării Parcurilor de Energie în România

Bucureşti - 05 octombrie 2011 - Anul trecut au fost instalaţi 448 MW de energie în România, cea mai mare capacitate din fostele ţări socialiste, cu excepţia Poloniei. Pentru 2011 este prognozat să fie instalaţi încă 700 MW. Organizatorul German de târg şi conferinţe - REECO, cu o experienţă de peste 12 ani în acest domeniu, organizează ce-a de-a IV-a ediţie a RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE la Sala Palatului din Bucureşti, între 09-11 noiembrie 2011. La evenimentul din acest an este planificat un punct de întâlnire pentru energie eoliană cu expozanţi bine cunoscuţi, participanţi şi vorbitori la conferinţă!

După 2010, un an în care energia eoliană a început să se răspândească, 2011 este un an în care parcurile de energie încep să se dezvolte. La nivel Central şi Sud-Est European, România ocupă în acest sens mai mult ca sigur, primul loc în clasamentul ţărilor cu cea mai mare capacitate instalată în acest an. Asociaţia Română de Energ...

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate