Menu

Razgândacul

Cum ar fi daca Toma, îmbracat în sultan, în mijlocul cadânelor, ar fi spus, dupa adânca chibzuire si ezitarile de rigoare, ca s-ar fi îndragostit de alt harem, pentru ca asa i-au dictat semnalele internationale venite pe canale diplomatice, sau pentru ca vizirii comploteaza împotriva lui? Ridicol – deci amuzant – dar un pic labartat. Toti ne asteptam de la Toma Caragiu la ceva amuzant, chiar si când juca o drama. Dar nu ne putem tine cu mâna de burta, în timp ce ascultam discursul presedintelui, sau al primului-ministru, si asteptând ca la sfârsit sa fie o poanta.
E greu sa te razgândesti. Câteodata, e o dovada de putere. Dar, pentru ca aceasta dovada de putere sa fie dusa pâna la capat, trebuie ca motivele ce au determinat razgândirea sa fie expuse sincer, pâna la ultimul si (mai ales) în ordinea importantei.

Un articol de RÃZVAN PETRE
Razgândirea lui Basescu nu e totuna cu razgândirea lui Tariceanu. În 2005, primul-ministru si-a anuntat demisia, apoi nu si-a mai dat-o. Daca nu ar fi renuntat la decizia initiala, am fi avut alegeri anticipate, un parlament nou si un guvern nou. Alianta ar fi câstigat o majoritate confortabila, sau ar fi putut sa guverneze doar cu sprijinul deputatilor de la minoritati, plus UDMR, la o adica. Parlamentul ar fi functionat lin, o gramada de legi bâlbâite datorita numeroasei opozitii si lipsei de cvorum ar fi trecut fara mari emotii. Dupa anticipate, Alianta ar fi avut presedinti la ambele Camere, majoritate în comisiile parlamentare; multe compromisuri cu UDMR si conservatorii ar fi fost evitate. Pe de alta parte, PNL ar fi pierdut pozitia de lider al Aliantei; Tariceanu nu ar fi prins, probabil, un al doilea mandat ca prim-ministru. Justificarile prezentate pentru decizia de abandonare a demisiei care ar fi provocat anticipatele au fost palide. Prima justificare – ar fi fost afectat procesul de aderare, datorita instabilitatii politice. Care instabilitate s-a acutizat dupa razgândirea lui Tariceanu. Al doilea motiv – inundatiile. De grija carora, tot guvernul (cu exceptia câtorva ministri PD) în frunte cu primul-ministru, a plecat în vacanta, la mare.
Dupa ce a mârâit la Tariceanu doi ani, Traian Basescu se vede, la rându-i, pus de soarta în postura jenanta de a-si retrage cuvântul dat. Naspa! si-o fi soptit, rânjind, Geoana, privind la TV. Daca nu ar fi renuntat la decizia initiala, Basescu ar fi provocat, cel mult, alegeri prezidentiale anticipate, peste 3 luni, si ar fi obtinut un nou mandat de presedinte, mai curat, mai uscat. O victorie de moral, într-o clasa politica extrem de imorala. Cam atât. Riscul era mult mai mare. Lui Basescu i se putea refuza demisia, pe motiv ca nu o putea înainta, suspendat fiind, si de aici o serie de sicane. Risca si sa se trezeasca cu Constitutia, sau cu legea electorala schimbata de asa natura sa nu poata candida. În plus, i s-ar fi reprosat apasat ca pune România într-o lumina proasta la Bruxelles si risca procesul de post-aderare, de dragul orgoliului.
Am vazut, si o sa mai vedem la televizor, zilele astea, un spectacol jalnic. Clovnii tristi care denunta ca deplasata justificarea presedintelui, referitoare la instabilitatea politica si UE, sunt aceiasi care topaiau panicati la TV în decembrie 2004, dându-se de ceasul mortii, de frica faptului ca decizia lui Basescu, de a contesta alegerile, va duce la blocarea aderarii. În plus, acum ca am intrat în UE, si avem si alegeri europene la toamna, scuzele lui Basescu sunt mai apropiate de adevar decât panica adversarilor sai din 2004.
Eu unul l-as fi preferat pe Basescu, cel care recunoaste ca a gresit, ca s-a pripit si a facut o declaratie aiurea, lui Basescu – demagogul preocupat de stabilitatea politica si post-aderare. Aceeasi tema seaca a fost reluata si în discursurile adversarilor sai si în declaratiile parlamentarilor europeni, chiar daca întoarsa pe dos, câteodata. Putina demagogie nu strica atunci când esti politician si când vrei sa-i câstigi pe cei prosti, dar multi. Ce risti? – Ca cei prosti, dar multi, sa fie depasiti numeric de cei destepti, care sunt dezgustati de demagogie.
Mai multe din această categorie: « Accentul pe Muică Teorema lui Basescu »

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate