Menu

Administraţia de Meteorologie a încălcat legislaţia şi i-a păcălit pe europeni că la noi e doar cod portocaliu

Meteorologii români au scos din pălărie Cod Roşu, pentru 2 centimetri de zăpadă!

Ziua de 26 ianuarie 2014 va rămâne în anale ca un moment istoric – cel în care, în România, a fost decretat pentru prima dată Cod Roşu de viscol. Cu acea ocazie, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a explicat care au fost criteriile pe bază căreia a fost luată această decizie. Trei zile mai târziu, ANM a recidivat, dând Cod Roşu pentru şase judeţe, în condiţiile unei furtuni de zăpadă mult mai mici, atât ca durată, cât şi prin efectele sale. Verificând afirmaţiile directorului Sandu, am descoperit că, în ambele ocazii, Codul Roşu a fost scos din pălărie, fără fundamentare ştiinţifică. Declaraţiile sale sunt contrazise – culmea! – chiar de măsurătorile şi cifrele comunicate de ANM. De asemenea, cel puţin în cazul atenţionării din 29 ianuarie, aceasta s-a dat cu încălcarea flagrantă a legislaţiei. Dar poate cel mai rău este faptul că aceste Coduri Roşii emise de ANM ne aruncă 25 de ani înapoi, pe vremea lui Ceauşescu – atunci când în ţară se comunica un lucru, iar pe plan extern, altceva. Atât în 26, cât şi în 29 ianuarie, ANM a impus Cod Roşu în România, dar la nivel european, pe site-ul meteoalarm, a comunicat Cod Portocaliu...

Notă: Fotografia din dreapta sus, însoțită de simbolul T , este trucată. Restul fotografiilor nu sunt trucate și demonstrează cât de ușor se fabrică un Cod Roșu.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Telenovela digurilor din Deltă continuă cu un scenariu prost

Surse din Ministerul Mediului afirmă că oameni cu greutate au construit ilegal pe diguri

Statul Român nu reuşeşte să răspundă la o întrebare simplă: Cine este proprietarul de drept al digurilor de apărare din Delta Dunării?
Acestea sunt, de ani buni, mărul discordiei între diverse instituţii şi baronii Deltei (aşa cum au fost numiţi de presă investitorii „strategici” din zonă), care au privatizat foste societăţi de stat ce aveau în patrimoniu şi diguri.
În ultimii ani, diverşi reprezentanţi ai Guvernului au propus soluţii pentru ca statul să primească digurile înapoi, mergând până la ideea ca acestea să fie răscumpărate de la diversele firme ce le deţin în prezent.
În tot acest timp, inundaţiile au prăpădit sute de gospodării, căci afaceriştii care se declară proprietari de diguri au refuzat să accepte intervenţia autorităţilor.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Citeşte mai departe ...

Ministerul Mediului blocheaza 200 milioane de euro din motive ridicole

Implementarea proiectelor pentru protejarea mediului au fost împiedicate de interesele MMDD

În 2007, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), în calitate de Autoritate de Management, a lansat o sesiune de selecţie a proiectelor din domeniul protecţiei naturii, în vederea acordării de asistenţă financiară nerambursabilă, în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu).

 

Un articol de Andreea PAVEL

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate