Menu
Prev Next

Mediul sub lupă

Breaking news: Un ciclon dispărut în 2015 va lovi România în noiembrie 2017!

În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştiri apocaliptice despre unul, două, sau trei cicloane care vor lovi România - o justificare perfectă pentru autorităţile care vor fi, cel mai probabil, surprinse din nou de venirea iernii. În realitate, niciunul din cele trei cicloane nu va ajunge deasupra ţării noastre. Iar unele canale de ştiri s-au întrecut în a ilustra articolele despre ciclonul Olaf cu fotografii ale... uraganului Olaf, format și disipat în Oceanul Pacific, în octombrie 2015.

Citeşte mai departe ...

Furtunile din America distrug miturile din România

Nord-estul SUA a fost lovit de un viscol puternic, în 14-15 martie 2017. Obişnuită cu Codurile Roşii, dezastre şi drame de tot felul, presa din România a preluat din zbor ştirea, dându-i proporţii cataclismice. De cealaltă parte a alianţei noastre trans-atlantice, nu s-a panicat nimeni. Autorităţile au trimis utilajele pe străzi ca să pre-trateze drumurile în aşteptarea zăpezii, iar oamenii simpli şi jurnaliştii au tras o porţie bună de râs de pe urma bâlbelor meteo. Ştirea cea mai tare – care a scăpat presei din România – a fost aceea că majoritatea drumurilor din SUA nu au fost închise.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

VIDEO - Van Oord şi Apele Române repară faleza şi lărgesc plajele, dar calcă în picioare patrimoniul României

De mai bine de şase luni, la Constanţa se desfăşoară cel mai amplu proiect de infrastructură din ultimii 25 de ani. La comanda Apelor Române, olandezii de la Van Oord au descins pe plajele Municipiului, pentru a realiza ample lucrări de apărare împotriva eroziunii. Operaţiunile se desfăşoară cu încălcarea tutoror normelor privind patrimoniul cultural al României – fără cercetări arheologice şi fără avize, în zone declarate ca situri arheologice.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Fostul uragan Gonzalo ameninţă cu inundaţii sudul României

Pe 15 octombrie 2014, Uraganul Gonzalo a fost ridicat la Categoria 4 – cea mai puternică furtună tropicală din Atlantic, în ultimii 3 ani. După ce a devastat Insulele Bermude, Gonzalo a fost retrogradat la stadiul de ciclon extratropical, dar asta nu a însemnat că el şi-a pierdut potenţialul destructiv. Furtuna a traversat apoi Atlanticul şi a devastat coastele Angliei şi ale Germaniei, aducând furtuni, viscole şi vânt puternic peste întreaga Europă centrală şi de vest. Vine acum rândul peninsulei balcanice, care se va confrunta cu pericolul inundaţiilor, zone extinse – din Serbia şi sud-vestul României şi până în Grecia, fiind prognozate a „încasa” peste 100 de litri pe metru pătrat de ploaie, în 24 de ore.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Norul de praf saharian – o dezinformare englezească, cu efecte colaterale în România

Una din știrile-bombă ale săptămânii vizează norul de praf din Shara care, după ce ar fi făcut ravagii în vestul Europei și în special în Anglia, urmează să ajungă deasupra plaiurilor mioritice. Subiectul, care a făcut deja senzație la Londra, a fost preluat cu drag de presa din România, avidă de senzațional. Din păcate, la ora la care norul respectiv (sau ce va mai fi rămas din el) va ajunge deasupra țării noastre, totul s-a dovedit a fi doar un balon de săpun. Investigațiile presei britanice au scos la iveală faptul că oficialii guvernului s-au grăbit să dea vina pe praful saharian, pentru a explica nivelurile crescute ale poluării aerului. Mai mult, specialiștii au emis păreri contradictorii, unii spunând că nu e nicio problemă, alții – că e dezastru. Panica indusă de guvernul britanic a dus la creșterea semnificativă a apelurilor la 112, dar totul s-a dovedit a fi o sperietură inutilă. La finalul invaziei prafului saharian, numărul internărilor pentru probleme respiratorii a rămas la un nivel normal.
Acum, că lucrurile s-au lămurit în Anglia, efectul secundar lovește în România – românii sunt intoxicați, nu cu praf, ci cu o știre care s-a dovedit a fi falsă.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Primele prognoze pentru iarna 2013-2014 distrug mitul “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”

România va alterna perioadele de vreme blândă cu invaziile de aer siberian.

În urmă cu o lună, ziarul DEZVĂLUIRI publica o anchetă despre intoxicarea media pe tema “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”, prognozată – chipurile – a fi iarna 2013-2014. Ulterior, dezinformarea s-a propagat (ce-i drept, mai timid) și în presa europeană, provocând dezaprobarea lumii științifice, dar și a publicului posesor de bloguri pe teme meteo. Revenim acum asupra subiectului, cu ocazia publicării primelor prognoze sezoniere, pentru următoarele 3-4 luni. Oarecum previzibil, acestea diferă radical de zvonurile penibile răspândite pe scară largă în presa românească în urmă cu ceva timp. Astfel, pentru majoritatea continentului european se prognozează o iarnă normală, pe alocuri caldă. Frig va fi – unde va asteptați? – în Rusia, iar majoritatea specialiștilor înclină spre varainta în care decembrie va fi luna cea mai “periculoasă” la capitolele furtuni și aer rece.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Studenţii de la ERASMUS încalcă legislaţia aeronautică şi poluează Rezervaţia marină 2 Mai – Vama Veche

Comentariul reprezentantului „Let’s do it, Romania!”: Pot să fure, sau să îşi bată copiii, nu e treaba noastră!

Duminică, 28 aprile 2013, organizaţia studenţească ERASMUS România a organizat o lansare de lampioane chinezeşti, pe plaja din Vama Veche. Baloanele de hârtie au fost lansate la ora 10 seara, când vântul dinspre vest le-a purtat direct în Rezervaţia Marină 2 Mai – Vama Veche, zonă de strictă protecţie unică în România. Pe lângă luarea în batjocură a normelor de mediu, studenţii de la ERASMUS au mai bifat astfel încă o încălcare flagrantă a legii: Conform datelor primite de la Autoritatea Aeronautică Română (AACR), organizatorii evenimentului nu aveau autorizaţie, iar lansarea lampioanelor a constiuit încălcarea legislaţiei din domeniul aviației.Culmea ironiei este că, în aceeaşi zi, studenţii de la ERASMUS au desfăşurat o acţiune de ecologizare a plajei din Vama Veche. Astfel, pe ziuă, ei s-au dat ecologişti, strângând gunoie pe țărm, iar noaptea au poluat în compensaţie, nu plaja (care ar fi fost oricum curăţată de Primărie sau de Apele Române), ci apele rezervaţiei.Contactat telefonic, reprezentantul „Lets do it, Romania!”, asociat cu ERASMUS la operaţiunea de igienizare a plajei, a avut o reacţie bizară. Nu numai că nu a dezaprobat poluarea rezervaţiei, dar a şi încercat să le găsească scuze organizatorilor. În final, el a făcut o declaraţie-şoc: „Cei care se alătură Let’s do it Romania pot să fure, sau să îşi bată copiii, important e că vor să participe la această acţiune!”. No comment.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Chevron are voie să exploreze, în niciun caz să exploateze gazele de șist!

S-a dat startul prospecțiunilor în Sudul Dobrogei

La mijocul acestei săptămâni, Agenția de Protecție a Mediului Constanța a emis autorizații de studii seismice pentru blocurile Costinești și Vama Veche, activități care vor fi efectuate de către Chevron România. Autorizațiile emise permit celor de la Chevron efectuarea unor explozii controlate la o adâncime de 10 -15 metri. Decizia APMC vine la doar câteva săptămâni după ampla acțiune întreprinsă de ONG-uri ecologiste din județul Constanța, organizații care au protestat împotriva fracturării hidraulice și a exploatării gazelor de șist. Potrivit ONG-urilor, exploatarea gazelor de șist va avea un impact devastator asupra mediului și asupra dezvoltării economice din sudul Dobrogei. Acum, Chevron se apără și spune că în prezent se derulează doar o simplă etapă de explorare (prospectare), care ar putea dura chiar și cinci ani, și care nu va afecta în niciun fel mediul.

Un articol de Cristian CEALERA

Citeşte mai departe ...

ONG-urile constănţene cer oprirea exploatării gazelor de şist

Coaliţia Dobrogea Verde a depus o scrisoare de protest tuturor instituţiilor statului

Cinci dintre cele mai importante ONG-uri ecologiste (ONG Mare Nostrum, Centrul pentru Resurse Civice, Comisariatul pentru Societatea Civilă, Grupul pentru Jurnalism Cultură şi Comunicare şi Costineştiul Verde) s-au coalizat zilele trecute, într-o nouă acţiune, pentru a protesta împotriva intenţiei de exploatare a gazelor de şist. Sub titulatura comună de Dobrogea Verde, cele cinci organizaţii au depus o scrisoare de protest tuturor instituţiilor statului, de la Preşedinţia României, Parlament, Prim Ministru, până la cele din cadrul aparatului de administraţie publică locală şi tuturor celorlalte instituţii şi organizaţii interesate în acest caz. Dobrogea Verde solicită oprirea imediată  a oricăror operaţiuni privind prospectarea, explorarea şi exploatarea gazelor de şist şi cere declanşarea unor dezbateri ample, pentru a conştientiza populaţia cu privire la riscurile pe care le ridică această activitate poluantă.

Un articol de Cristian CEALERA

 

Citeşte mai departe ...

Bulibășeală istorică - Școlile închise din cauza unui cod portocaliu inexistent

Cine a dat-o în bară: Autoritățile, sau meteorologii?

Marți, 26 martie, școlile din 9 județe și Municipiul București au fost închise. Măsura a ținut acasă circa 500.000 de elevi, și a fost dispusă din cauza condițiilor meteo nefavorabile prognozate – ninsoare abundentă și viscol. Care condiții meteo nu s-au mai produs, motiv pentru care codul portocaliu a fost anulat. Era prea târziu, însă, pentru ca decizia de suspendare a cursurilor să fie retrasă, așa că sutele de mii de elevi au primit o vacanță inutilă și va trebui să compenseze venind la școală într-o sâmbătă. Toată bulibășeala s-a produs pentru că autoritățile au dispus suspendarea cursurilor, în premieră, înainte ca evenimentele prognozate să se producă. Nu este prima oară, în această iarnă, când Guvernul și cei din subordine dispun măsuri excesive, în așteptarea unor fenomene prognozate. Așadar, ce s-a întâmplat – au greșit meteorologii, sau autoritățile habar-n-au să interpreteze codurile de avertizare?

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate