Menu

Mediul sub lupă

Nebunia continuă - ANM raportează la Bruxelles că în București e cod galben!

Alba-Neagra cu codurile meteo. ANM pune la muncă jumate de țară anunțând ger de crapă pietrele și dând cod portocaliu. În același timp, tot ANM anunță pe site-ul oficial al avertizărilor meteo la nivel european, că în București și în restul țării e doar cod galben de frig. Avertizările meteo ies din zona științifică, și intră în domeniul literaturii S.F. Conform regulamentului site-ului european al avertizărilor meteo, ANM este singura responsabilă de încărcarea datelor. Deci ANM a comunicat oficial europenilor Cod Galben de ger, în același timp în care îi furniza Gabrielei Firea un Cod Portocaliu de ger, numai bun pentru închiderea școlilor și alte măsuri excepționale.

Citeşte mai departe ...

Şcolile din mai multe judeţe - închise, deşi e cod verde!

În timp ce în România ANM a instituit cod galben și portocaliu de frig, vânt puternic și ninsoare, la nivel european, același ANM raportează Cod Verde (vreme normală) pentru aproape tot teritoriul țării. Administrația Națională de Meteorologie a comis-o din nou – cu cifre scoase din pălărie și contrazise de propriile prognoze, a instituit cod portocaliu de vânt zăpadă și ger pentru aproape toată țara. Ca să nu se facă de râs că s-au speriat de ceea ce trece drept vreme normală de iarnă, același ANM raportează la nivel european Cod Verde... (foto: Cod Verde, 26 feb, ora 13.00, sursa-ANM)

Citeşte mai departe ...

Breaking news: Un ciclon dispărut în 2015 va lovi România în noiembrie 2017!

În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştiri apocaliptice despre unul, două, sau trei cicloane care vor lovi România - o justificare perfectă pentru autorităţile care vor fi, cel mai probabil, surprinse din nou de venirea iernii. În realitate, niciunul din cele trei cicloane nu va ajunge deasupra ţării noastre. Iar unele canale de ştiri s-au întrecut în a ilustra articolele despre ciclonul Olaf cu fotografii ale... uraganului Olaf, format și disipat în Oceanul Pacific, în octombrie 2015.

Citeşte mai departe ...

Furtunile din America distrug miturile din România

Nord-estul SUA a fost lovit de un viscol puternic, în 14-15 martie 2017. Obişnuită cu Codurile Roşii, dezastre şi drame de tot felul, presa din România a preluat din zbor ştirea, dându-i proporţii cataclismice. De cealaltă parte a alianţei noastre trans-atlantice, nu s-a panicat nimeni. Autorităţile au trimis utilajele pe străzi ca să pre-trateze drumurile în aşteptarea zăpezii, iar oamenii simpli şi jurnaliştii au tras o porţie bună de râs de pe urma bâlbelor meteo. Ştirea cea mai tare – care a scăpat presei din România – a fost aceea că majoritatea drumurilor din SUA nu au fost închise.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

VIDEO - Van Oord şi Apele Române repară faleza şi lărgesc plajele, dar calcă în picioare patrimoniul României

De mai bine de şase luni, la Constanţa se desfăşoară cel mai amplu proiect de infrastructură din ultimii 25 de ani. La comanda Apelor Române, olandezii de la Van Oord au descins pe plajele Municipiului, pentru a realiza ample lucrări de apărare împotriva eroziunii. Operaţiunile se desfăşoară cu încălcarea tutoror normelor privind patrimoniul cultural al României – fără cercetări arheologice şi fără avize, în zone declarate ca situri arheologice.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Fostul uragan Gonzalo ameninţă cu inundaţii sudul României

Pe 15 octombrie 2014, Uraganul Gonzalo a fost ridicat la Categoria 4 – cea mai puternică furtună tropicală din Atlantic, în ultimii 3 ani. După ce a devastat Insulele Bermude, Gonzalo a fost retrogradat la stadiul de ciclon extratropical, dar asta nu a însemnat că el şi-a pierdut potenţialul destructiv. Furtuna a traversat apoi Atlanticul şi a devastat coastele Angliei şi ale Germaniei, aducând furtuni, viscole şi vânt puternic peste întreaga Europă centrală şi de vest. Vine acum rândul peninsulei balcanice, care se va confrunta cu pericolul inundaţiilor, zone extinse – din Serbia şi sud-vestul României şi până în Grecia, fiind prognozate a „încasa” peste 100 de litri pe metru pătrat de ploaie, în 24 de ore.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Norul de praf saharian – o dezinformare englezească, cu efecte colaterale în România

Una din știrile-bombă ale săptămânii vizează norul de praf din Shara care, după ce ar fi făcut ravagii în vestul Europei și în special în Anglia, urmează să ajungă deasupra plaiurilor mioritice. Subiectul, care a făcut deja senzație la Londra, a fost preluat cu drag de presa din România, avidă de senzațional. Din păcate, la ora la care norul respectiv (sau ce va mai fi rămas din el) va ajunge deasupra țării noastre, totul s-a dovedit a fi doar un balon de săpun. Investigațiile presei britanice au scos la iveală faptul că oficialii guvernului s-au grăbit să dea vina pe praful saharian, pentru a explica nivelurile crescute ale poluării aerului. Mai mult, specialiștii au emis păreri contradictorii, unii spunând că nu e nicio problemă, alții – că e dezastru. Panica indusă de guvernul britanic a dus la creșterea semnificativă a apelurilor la 112, dar totul s-a dovedit a fi o sperietură inutilă. La finalul invaziei prafului saharian, numărul internărilor pentru probleme respiratorii a rămas la un nivel normal.
Acum, că lucrurile s-au lămurit în Anglia, efectul secundar lovește în România – românii sunt intoxicați, nu cu praf, ci cu o știre care s-a dovedit a fi falsă.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Primele prognoze pentru iarna 2013-2014 distrug mitul “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”

România va alterna perioadele de vreme blândă cu invaziile de aer siberian.

În urmă cu o lună, ziarul DEZVĂLUIRI publica o anchetă despre intoxicarea media pe tema “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”, prognozată – chipurile – a fi iarna 2013-2014. Ulterior, dezinformarea s-a propagat (ce-i drept, mai timid) și în presa europeană, provocând dezaprobarea lumii științifice, dar și a publicului posesor de bloguri pe teme meteo. Revenim acum asupra subiectului, cu ocazia publicării primelor prognoze sezoniere, pentru următoarele 3-4 luni. Oarecum previzibil, acestea diferă radical de zvonurile penibile răspândite pe scară largă în presa românească în urmă cu ceva timp. Astfel, pentru majoritatea continentului european se prognozează o iarnă normală, pe alocuri caldă. Frig va fi – unde va asteptați? – în Rusia, iar majoritatea specialiștilor înclină spre varainta în care decembrie va fi luna cea mai “periculoasă” la capitolele furtuni și aer rece.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Studenţii de la ERASMUS încalcă legislaţia aeronautică şi poluează Rezervaţia marină 2 Mai – Vama Veche

Comentariul reprezentantului „Let’s do it, Romania!”: Pot să fure, sau să îşi bată copiii, nu e treaba noastră!

Duminică, 28 aprile 2013, organizaţia studenţească ERASMUS România a organizat o lansare de lampioane chinezeşti, pe plaja din Vama Veche. Baloanele de hârtie au fost lansate la ora 10 seara, când vântul dinspre vest le-a purtat direct în Rezervaţia Marină 2 Mai – Vama Veche, zonă de strictă protecţie unică în România. Pe lângă luarea în batjocură a normelor de mediu, studenţii de la ERASMUS au mai bifat astfel încă o încălcare flagrantă a legii: Conform datelor primite de la Autoritatea Aeronautică Română (AACR), organizatorii evenimentului nu aveau autorizaţie, iar lansarea lampioanelor a constiuit încălcarea legislaţiei din domeniul aviației.Culmea ironiei este că, în aceeaşi zi, studenţii de la ERASMUS au desfăşurat o acţiune de ecologizare a plajei din Vama Veche. Astfel, pe ziuă, ei s-au dat ecologişti, strângând gunoie pe țărm, iar noaptea au poluat în compensaţie, nu plaja (care ar fi fost oricum curăţată de Primărie sau de Apele Române), ci apele rezervaţiei.Contactat telefonic, reprezentantul „Lets do it, Romania!”, asociat cu ERASMUS la operaţiunea de igienizare a plajei, a avut o reacţie bizară. Nu numai că nu a dezaprobat poluarea rezervaţiei, dar a şi încercat să le găsească scuze organizatorilor. În final, el a făcut o declaraţie-şoc: „Cei care se alătură Let’s do it Romania pot să fure, sau să îşi bată copiii, important e că vor să participe la această acţiune!”. No comment.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Chevron are voie să exploreze, în niciun caz să exploateze gazele de șist!

S-a dat startul prospecțiunilor în Sudul Dobrogei

La mijocul acestei săptămâni, Agenția de Protecție a Mediului Constanța a emis autorizații de studii seismice pentru blocurile Costinești și Vama Veche, activități care vor fi efectuate de către Chevron România. Autorizațiile emise permit celor de la Chevron efectuarea unor explozii controlate la o adâncime de 10 -15 metri. Decizia APMC vine la doar câteva săptămâni după ampla acțiune întreprinsă de ONG-uri ecologiste din județul Constanța, organizații care au protestat împotriva fracturării hidraulice și a exploatării gazelor de șist. Potrivit ONG-urilor, exploatarea gazelor de șist va avea un impact devastator asupra mediului și asupra dezvoltării economice din sudul Dobrogei. Acum, Chevron se apără și spune că în prezent se derulează doar o simplă etapă de explorare (prospectare), care ar putea dura chiar și cinci ani, și care nu va afecta în niciun fel mediul.

Un articol de Cristian CEALERA

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate