Menu

Pumnul si pulanul- argumentele forte ale politistului constantean

Sectia 5 Politie a devenit exponentul nr.1 al promiscuitatii IPJ

An de an, Constanta pare sa devina un oras din ce în ce mai periculos si mai nesigur. În ciuda faptului ca efectivele de politisti s-au marit în contextul crearii unui mediu social mai sigur si mai relaxat în care infractionalitatea sa cunoasca o evolutie descendenta, situatia actuala nu pare deloc sa confirme utilitatea atâtor oameni conectati la plata din bugetul de stat.
La ora actuala în Inspectoratul Judetean de Politie Constanta bate o boare, timida înca, de schimbare a vechii mentalitati „Garcesti”, dar singurii care par sa înteleaga ceva din acest lucru sunt doar cadrele tinere, necontaminate înca de vechile apucaturi ale combinatorilor cu vechime în câmpul muncii politienesti. (foto: sectia 5 Politia Constanta)

Un articol de DORU COPOT
An de an, Constanta pare sa devina un oras din ce în ce mai periculos si mai nesigur. În ciuda faptului ca efectivele de politisti s-au marit în contextul crearii unui mediu social mai sigur si mai relaxat în care infractionalitatea sa cunoasca o evolutie descendenta, situatia actuala nu pare deloc sa confirme utilitatea atâtor oameni conectati la plata din bugetul de stat. De fapt, elementul comun al întregului sistem politienesc constantean este reprezentat de mentalitatea veche si inadaptata la conditiile actuale, la cerintele si pretentiile unui stat civilizat, european. În pofida faptului ca efectivele politiei au fost largite prin atragerea multor tineri, eficienta a ramas la cote minime din cauza mentalitatii depasite a celor care, mai vechi în meserie, au preluat functii de conducere si de raspundere în majoritatea compartimentelor. Nu este cazul sa generalizam, deoarece exista, într-adevar, si politisti care îsi merita locul si acest statut, dar sunt atât de putini încât în ciuda bunei pregatiri profesionale ale acestora, par asimilati multimii de politisti care nu au ce sa mai caute în sistem. La ora actuala în Inspectoratul Judetean de Politie Constanta bate o boare, timida înca, de schimbare a vechii mentalitati „Garcesti”, dar singurii care par sa înteleaga ceva din acest lucru sunt doar cadrele tinere, necontaminate înca de vechile apucaturi ale combinatorilor cu vechime în câmpul muncii politienesti.

Sectia 5 – în topul militienilor batausi

În cursul acestui an, si nu numai, de numele Sectiei 5 de Politie au fost legate cele mai multe incidente în care politistii au rupt în bataie diferite persoane. Oficial sunt cunoscute cazurile care au iscat vâlva, persoanele batute reclamând faptul ca au fost maltratate de politisti. Neoficial, exista zeci de cetateni care sustin ca au fost victime ale violentei celor de la Sectia 5, dar nu au avut curajul sa reclame, fiind supuse la presiuni din partea agresorilor. Unul din cazurile concrete este cel al fratilor Ciprian si Mihaita Neagu din Constanta. Cei doi au fost batuti cu bestialitate în noaptea de 3 mai a.c. în incinta Sectiei 5 de Politie de catre mai multi politisti. Certificatele medico-legale obtinute ulterior au fost folosite pentru a da în judecata pe unul din agresori. Procesul poate dura ani de zile, daca nu cumva procurorii vor da binecunoscutul NUP politistilor reclamati. Între timp, batausii „petrec” mai departe cotonogind orice pe unde apuca. Un alt caz s-a petrecut în data de 5 octombrie a.c., când un tânar de 20 de ani, pe nume Marcel Raducan a fost batut bine de o patrula a Sectiei 5 Politie. Inclusiv reclamatia acestuia a ramas în coada de peste. Mai recent, pe un post de televiziune a aparut o alta victima a celora de la Sectia 5, care povestea ce tratament violent a suportat din partea politistilor sectiei amintite în urma unei declaratii date presei legate de moartea omului de afaceri Petrica Iordache. Chiar daca individul care a luat bataie este cunoscut ca infractor în zona Abator, nimic nu scuza atitudinea celor de la Sectia 5. În comparatie cu celelalte sectii de politie din orasul Constanta, chiar si fata de Sectia 4 din cartierul Palas unde gradul de infractionalitate depaseste cu mult cartierele CET, Abator si Poarta 6 (aflate în jurisdictia Sectiei 5), nu s-au înregistrat atâtea abuzuri ale politistilor.

Cum se îmbina placutul cu...utilul

În contextul în care Sectia 5 are ca jurisdictie cartierele CET, Abator si Poarta 6, zone în care, comparativ cu restul Constantei, se practica la scara mare contrabanda de toate felurile, eficienta politistilor este nula. Se cunoaste foarte bine faptul ca pe la Poarta 5 si Poarta 6 a Portului Constanta se traficheaza „la greu” tigari, bautura, felurite marfuri de contrabanda. Cartierele Abator si Poarta 6 sunt antrepozite ale contrabandistilor, iar Piata Abator este locul de „desfacere” la vedere a marfii în vederea comercializarii. Oricine din Constanta stie ca daca vrei sa obtii un carton de tigari, o sticla de whisky, un parfum etc, îl poti cumpara de la bisnitarii de la Abator. Totul e la vedere, esti abordat direct în mijlocul strazii de bisnitarii care-ti propun o afacere. Ei bine, aici politia nu intra. Chiar se pare ca protejeaza bazarul si pe negustorii sai. Gurile rele spun ca taxa tacerii platita de bisnitari este foarte consistenta si de aceea politistii trec cu vederea si chiar anunta din timp eventualele razii. Pentru a-si mai justifica prezenta si existenta în zona politistii, mai prind din când în când câte vreun fraier, nou în bransa veche a bisnitarilor de Abator. Si asta e o metoda prin care bisnitarii din zona mai scapa de noii veniti în bransa, considerati un potential pericol pentru afacerile din zona.

Chestorul Bârgoz - între ciocan si nicovala

Vizavi de situatia de fata, reporterii nostri l-au contactat pe chestorul sef Mircea Vasile Bârgoz, seful Ispectoratului Judetean de Politie Constanta. Întâlnirea cu Bârgoz a fost pusa sub auspiciile unor mari rezerve legate de situatia celor de la Sectia 5, seful politistilor evitând sa acorde o declaratie în prezenta reportofonului. Vadit jenat de subiectul adus în discutie de jurnalisti, Bârgoz si-a folosit din plin talentul diplomatic si a evitat cât s-a putut sa dea un verdict clar asupra situatiei puse în discutie. În schimb, a fost destul de transant în momentul în care s-a declarat total împotriva folosirii fortei si violentei de catre politisti fara ca acestia sa aiba motive întemeiate pe litera Legii. „Îi bati cu hârtia, nu cu pumnul si picioarele”, a spus chestorul sef Vasile Bârgoz referindu-se la situatiile în care politistii au de-a face cu tâlhari, hoti, violatori sau alt gen de infractori. Privitor la situatia de la Abator, chestorul a spus ca, dupa informatiile sale, acolo si-ar face veacul doar „micii dealeri”, dar „exista o preocupare vizavi de controlul acestui fenomen”. În acest context, se pare ca se va înfiinta în zona amintita un post fix de politie cu misiunea de a contracara fenomenul „pietei negre” si a contrabandei cu bunuri de orice fel. Legat de relatia sa cu subalternii din IPJ, mai precis cu sefii de servicii si compartimente, Bârgoz a spus ca este multumit de colaborarea cu majoritatea politistilor din subordine, dar ca „mai exista destui care cred ca în politie mai merge ca înainte si trag caruta în jos”. Probabil ca s-a referit la politistii despre care exista informatii ca ar fi corupti, acest lucru fiind de fapt exponentul principal al ineficientei politiei la nivelul întregii tari.

Codul lui Blaga - o utopie

În Articolul 9 al Codului de etica si deontologie al politistului, privind utilizarea fortei, sunt prevazute urmatoarele: „(1) Politistul executa actiuni în forta ca masura exceptionala, în stricta conformitate cu prevederile legale si numai în situatii de absoluta necesitate, pentru îndeplinirea unui obiectiv legitim; (2) Actiunile în forta desfasurate de politie trebuie subordonate principiilor necesitatii, gradualitatii si proportionalitatii; (5) În executarea actiunilor în forta politistul va avea în permanenta în vedere respectarea demnitatii umane”. În ceea ce privste conduita generala, în Articolul 12 sunt stipulate urmatoarele: „Politistul raspunde la orice solicitare privind exercitarea profesiei, evita comportamentul care ar putea afecta încrederea populatiei, este disciplinat si apara prestigiul institutiei si profesiei, exercitând toate prerogativele si îndatoririle specifice functiei publice pe care o detine”. Despre comportamentul politistului se vorbeste în Articolul 13: (1) Politistul trebuie sa se comporte civilizat si sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, adoptând o atitudine politicoasa si ferma. (2) Politistul trebuie sa dovedeasca stapânire de sine, capacitate de comunicare, abilitati de gestionare a situatiilor conflictuale, dezvoltându-si prin sistemul de formare continua puterea de întelegere a problemelor sociale, culturale si educationale specifice colectivitatii în care îsi exercita profesia, precum si, dupa caz, capacitatile manageriale. Cât despre respectarea demnitatii umane, Articolul 18 aminteste: (1) Politistului îi este interzis sa aplice, sa încurajeze si sa tolereze, în nici o împrejurare, acte de tortura, tratamente si pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice ori psihice. (2) În cazul în care politistul ia cunostinta, prin orice mijloace, despre savârsirea de catre alt politist a faptelor prevazute la alin. (1), ia masurile care se impun, dupa caz, pentru determinarea încetarii acestui comportament si pentru informarea superiorilor cu privire la situatia sesizata.
Din pacate aceste lucruri de mai sus nu mai reprezinta aproape nimic pentru multi dintre politistii aflati sub comanda actualului ministru de interne Cristian David-Troaca si probabil ca aceasta atitudine generalizata va atrage dupa sine, mai devreme sau mai târziu, reactii si partea strainatatii. Ar fi pacat, mai ales pentru acei politisti, putini la numar, care totusi îsi onoreaza statutul si misiunea în slujba cetateanului.

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate