Menu

Fundaţia lui Arafat cere bani pentru SMURD, dar îi distribuie către Pompieri şi MAI Recomandat

Fundaţia pentru SMURD (FpSMURD), având ca unic membru pe Raed Arafat, este una din cele mai cunoscute organizaţii neguvernamentale din România. Prin campania publicitară de răsunet intitulată „2% pentru SMURD” ea a strâns milioane de lei. În realitate, doar o mică parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru faimosul serviciu medical. Pe lista marilor beneficiari ai sumelor decontate de fundaţia medicului Arafat figurează, la loc de cinste, Pompierii şi Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului de Interne (MAI).

Un articol de Răzvan PETRE


Campania de strângere a fondurilor pornea la drum prin 2006-2007, sub un slogan mincinos: „Donează 2% pentru SMURD”. Întregi trusturi mass media şi persoane influente promovau campania (de exemplu – Cătălin Tolontan garanta în 2007 că banii redirecţionaţi ajung sigur la SMURD şi se oferea să promoveze pe blogul său pe toţi aceia care vor populariza campania). În realitate, banii nu erau redirecţionaţi către SMURD, ci către Fundaţia pentru SMURD – membru fondator unic Raed Arafat. Conducerea FpSMURD, din care făceau parte somităţi ale lumii medicale ca Mihaela Rădulescu, Emil Hurezeanu, sau Radu Tudor, decidea apoi destinaţia fondurilor.
Pentru a risipi îndoielile, conducerea fundaţiei publica, în urmă cu patru ani, un aşa-zis „raport de activitate”. Din acesta, însă, reieşea că majoritatea fondurilor ieşeau din fundaţie către alte destinaţii decât serviciul medical de urgenţă.

2% pentru Pompieri

Sub titulaturi generoase de genul „Scurtează distanţa până la Spital – redirecţionează 2% pentru SMURD”, fundaţia medicului Arafat a strâns milioane de lei. Dintre aceştia, o bună parte au luat, însă, drumul către unităţile de pompieri. Cu banii strânşi din generozitatea populaţiei FpSMURD a finanţat construcţia şi dotarea clădirilor ISU de-a lungul şi de-a latul ţării. Au fost echipate centre de pregătire care aveau sau nu aveau legătură cu personalul SMURD. S-au achiziţionat echipamente utilizate strict de pompieri şi care nu fac parte din dotarea echipajelor SMURD. Doar în 2010 şi în prima jumătate a lui 2011, FpSMURD a direcţionat 1.038.160 RON (zece miliarde de lei vechi) către ISU.
Pentru a putea face acest lucru, FpSMURD s-a legat de o chichiţă: Oficial, SMURD funcţionează în structura Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, iar titulatura SMURD include cuvântul „descarcerare” – activitate care însă, protrivit legii, nu poate fi efectuată de paramedici SMURD, ci doar de către echipajele de Pompieri.
Grosul sumelor decontate, chipurile pentru SMURD, a mers pentru construirea şi dotarea unor „centre de formare” mixte SMURD/Pompieri. Spre exemplu, în 2010, fundaţia a finanţat cu 202.272 RON extinderea şi amenajarea sediului ISU Timiş pentru „formare personal ajutor medical de urgenţă şi descarcerare”. Lucrarea, conform datelor din raport şi fotografiilor ataşate, a constat în amenajarea sălilor, construirea şi dotarea grupurilor sanitare şi a cel puţin un dormitor. Din datele SMURD Timiş rezultă că, în momentul de faţă, în judeţ activează 7 echipaje de paramedici – adică un total de 20-40 de subofiţeri. Care, conform informaţiilor disponibile pe internet, au la bază cursul de pregătire SMURD, care durează o lună. Aşadar, cele două miliarde de lei au fost cheltuiţi pentru o lună de pregătire a paramedicilor, după care dotările au rămas moştenire pompierilor. De menţionat – înainte de construirea centrului de formare al ISU, cursurile de paramedici din Timiş se desfăşurau în condiţii foarte bune în sediul facultăţii de medicină.
Acesta nu este un caz izolat. Centre de pregătire similare sau chiar mai mari au fost construite cu sume de 5-10 ori mai mari în Bucureşti, Sibiu, Cluj, Galaţi, Dâmboviţa, Argeş şi alte judeţe. În februarie 2011, se ajunsese la situaţia absurdă ca în sediul Facultăţii de Pompieri din Bucureşti să fie deschis al treilea centru de formare a paramedicilor din Capitală. La un număr de circa 30 de echipaje – adică maxim 90 de paramedici, Bucureştiul avea 3 centre de pregătire – câte unul pentru fiecare 30 de cursanţi! Bineînţeles, centrul de formare din Facultatea de Pompieri a fost finanţat tot de Fundaţia pentru SMURD, numai dotările pentru acesta şi alte câteva centre costând 419.000 RON.
În anul 2011, în România existau, potrivit declaraţiilor lui Raed Arafat, 193 de echipaje SMURD. Deci un număr total de maxim 579 de paramedici (echipajele de prim ajutor au în componenţă 3 paramedici, dar cele de terapie intensiva au doar 2, deci numărul real era mai mic). Cu toate acestea, prin inaugurarea centrului din Facultatea de Pompieri, se ajunsese deja la o capacitate de şcolarizare de 1420 de paramedici pe an. (vezi sursa – click AICI).
Practic, capacitatea de şcolarizare a centrelor de pregătire depăşea de trei ori numărul total de paramedici existenţi! Pentru această situaţie care ţine de domeniul ştiinţifico-fantasticului, există două posibile explicaţii: 1. Fie au fost tocaţi aiurea banii redirecţionaţi de fraierii care ajută SMURD, iar sălile de curs zac nefolosite. 2. Fie – cel mai probabil – ele sunt folosite mai ales pentru instruirea pompierilor. (Click pe foto pentru a mări – Centrul de pregătire a paramedicilor din sediul ISU Sibiu a fost sponsorizat de Fundaţia pentru SMURD cu 62.512 RON „pentru dotarea cu echipamente electronice şi electrocasnice” – în realitate, cum se vede din fotografie, cu filtre de cafea, cuptoare de microunde şi maşină de spălat vasele – echipamente esenţiale pentru instruirea paramedicilor şi salvarea vieţii! Sursa foto - raportul de activitate FpSMURD)

Dai bani la SMURD = Sponsorizezi Ministerul de Interne

Tot din raportul FpSMURD aflăm că în 2010, cel puţin 316.000 RON au fost redirecţionaţi nu către SMURD, ci către unitatea de aviaţie a Ministerului de Interne. Este adevărat, Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I. (IGAv) este, conform legii, operatorul zborurilor medicale SMURD. Însă de la această obligaţie legală şi până la cheltuirea banilor SMURD pentru dotarea şi antrenamentul IGAv este cale lungă. În 2010-2011, fundaţia lui Raed Arafat a achiziţionat trei rezervoare de combustibil şi mai multe monitoare de calculator pentru diferite unităţi ale IGAv. În aceeaşi perioadă, Fundaţia pentru SMURD a finanţat cu circa 78.000 RON antrenamentul piloţilor IGAv la simulatorul de zbor pentru elicopterele de tip EC 135. Care elicoptere sunt atât în dotarea SMURD, cât şi a Poliţiei Române (vezi foto - Click pentru a mări. Sursa – planespotters.net, copyright Alexandru Chirilă), care le foloseşte pentru misiuni diverse. Din raportul de activitate al FpSMURD reiese că instruirea piloţilor români s-a făcut în Germania, în cadrul unei acţiuni Frontex. Ne-am documentat şi am aflat că Frontex este o agenţie europeană care are ca scop securizarea frontierelor. Aşadar, piloţii MAI au învăţat de la nemţi cum să prindă migranţii ilegali, cheltuielile fiind acoperite din fonduri cu destinaţia SMURD.
Deturnarea banilor SMURD către IGAv pare să fi devenit o tradiţie, pentru că în raportul de activitate al IGAv pe 2013 se menţionează o nouă finanţare a Fundaţiei pentru SMURD, care alocă 75.000 de euro pentru instruirea piloţilor MAI, tot în cadrul programului de securizare a frontierelor. De asemenea, din cei 75.000 de euro s-au achiziţionat şi căştile de protecţie ale piloţilor. (vezi foto dedesubt (click pentru a mări foto) şi click AICI pentru sursa – raportul de activitate IGAv).

Geci de lux pentru paramedici

O mică parte din banii încasaţi de Fundaţia pentru SMURD ajunge, totuşi, să fie folosită clar în beneficiul SMURD. Dar şi aceste cheltuieli ridică multe semne de întrebare.
De exemplu, sume consistente sunt cheltuite pentru achiziţionarea de tehnică de calcul – laptopuri, servere, imprimante. Un exemplu în acest sens este serverul SMURD Cluj achiziţionat cu 9.000 RON dar care, aşa cum am aflat de la reprezentanţii salvatorilor clujeni... nu există. (click AICI pentru a citi articolul despre serverele SMURD).
De asemenea, numai în 2010, Fundaţia lui Arafat a finanţat cu peste 1,5 milioane RON circa 100 de ore de zbor cu avionul SMURD, închiriat la vremea aceea de la firma unui palestinian cu cetăţenie israeliană. Un calcul simplu ne arată că se plăteau 15.000 RON, sau circa 3.500 de euro, pentru fiecare oră de zbor. Asta în condiţiile în care tariful unui Air Taxi de lux este undeva între 200 şi 500 de euro pe ora de zbor. Este adevărat că dotarea unui avion sanitar poate costa mai mult decât cea a unui air taxi, fie el şi de lux. Dar la fel de adevărat este că combustibilul ars de toate zborurile SMURD era pus la dispoziţie gratuit de Rompetrol (233 de tone în 2010 şi 206 tone în 2011 – click AICI pentru sursa). Deci Fundaţia pentru SMURD plătea 3.500 de euro pe oră doar pentru uzura aparatului şi salariul pilotului.
Un alt capitol bizar din cheltuielile FpSMURD este cel legat de aşa-zise „achiziţii de echipament de protecţie pentru paramedici”. În 2010-2011, fundaţia lui Arafat decontează 300.000 RON pentru paramedicii din cinci judeţe, adică undeva la 15-30 de milioane de lei vechi de fiecare paramedic. În realitate, însă, membri echipajelor SMURD nu au nevoie de echipament de protecţie, pentru că misiunea lor este aceea de a acorda primul ajutor şi de a transfera pacientul la spital. Ei nu au voie, de exemplu, să administreze vreun tratament, deci nu lucrează nici măcar cu pastile sau seringi. Aşadar, cei 300.000 RON au mers fie pentru dotarea pompierilor care sting incendii (care chiar au nevoie de echipament de protecţie), fie au fost cheltuiţi aiurea pe achiziţionarea de geci şi pantaloni incripţionaţi cu marca SMURD, de la vreo casă de modă de fiţe.

Dormiţi liniştiţi, Fundaţia SMURD lucrează pentru voi!

Luată la bani mărunţi, campania „Redirecţionează 2% pentru SMURD!” se dovedeşte a fi o mare cacealma. Românilor li se spune că 2% din impozitele lor nu vor ajunge la bugetul statului, cel jumulit de grupurile de interese, ci vor salva vieţi. În realitate, însă, o bună parte din aceşti bani sunt filtraţi, prin intermediul Fundaţiei pentru SMURD, tot în beneficiul statului. ISU se dotează cu cazărmi şi echipamente şi îşi repară maşinile (asupra acestui subiect vom reveni pe larg într-un articol viitor) pe banii SMURD. Ministerul de Interne face economie la buget, dotând şi antrenând piloţii pe banii SMURD. Statul român câştigă puncte la capitolele „securizarea frontierelor” şi „intrare în Schengen”, tot pe banii SMURD. Iar fraierii se amăgesc cu gândul că banii redirecţionaţi de ei ajung la serviciul de urgenţă medicală.

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate