Menu

Preotul plagiator de la Universitatea „Ovidius”, în atenția CNATDCU. Rectorul Sorin Rugină e ocupat cu altceva Recomandat

Publicația „Dezvăluiri” scria în aprilie 2017 despre încă un plagiat produs sub cupola Universității „Ovidius” din Constanța. Este vorba despre teza de doctorat cu titlul “Repere Istorice în Dezvoltarea Relațiilor dintre Stat și Biserică la Români”, susținută de preotul Nicolae Rusu, sub îndrumarea preotului Prof. Univ. Dr. Nechita Runcan, în cadrul Școlii Doctorale de Teologie.
Articolul despre plagiatul grosolan al părintelui Rusu îl puteți citi aici: https://www.dezvaluiri.ro/investigatii/ancheta/511817-sa-nu-furi-porunca-incalcata-de-pr-rusu-nicolae-consilierul-mitropolitului-ardealului-hotie-la-teologie-ii

Chiar dacă din aprilie 2017 și până acum publicația noastră a făcut mai multe adrese conducerii Universității „Ovidius” (UOC), rectorului Sorin Rugină și lectorului Gabriel Grigore, președintele Comisiei de Etică a UOC, nimeni nu s-a sesizat cu privire la acest plagiat. De altfel, aceleași două personaje luau poziție oficială în favoarea plagiatului dovedit al fostului conferențiar universitar Bogdan Chiriluță, tot de la Facultatea de Teologie (condamnat la 2,3 ani cu suspendare pentru fraudarea examenelor de dobândire a posturilor universitare).Revenind la părintele Rusu, care a plagiat cu nonșalanță de unde a apucat (inclusiv comunicate de presă ale oamenilor politici), sesizarea cu privire la acest aspect a fost admisă de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Astfel, în perioada următoare instituția va analiza teza de doctorat a părintelui și se va pronunța cu privire la oportunitatea obținerii titlului de doctor în teologie. 

Conform art. 25 (4) din Codul de Etică și Deontologie Profesională a UOC: „Îndrumătorii lucrărilor de licenţă, diplomă, disertaţie şi de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalităţii conţinutului prezentat”. De asemenea, același cod menționează la art. 25 (6): „Rectorul poate anula, cu aprobarea Senatului Universităţii „Ovidius” din Constanţa, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că aceasta a fost obţinută prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor prezentului Cod de etică şi deontologie universitară”.
Așadar, Sorin Rugină, rectorul care la începutul anului universitar stătea lângă președintele României, Klaus Iohannis, și înghițea în sec atunci când acesta vorbea despre problema plagiatelor în mediul universitar, are la îndemână toate pârghiile legale să facă ceva.


De asemenea, îi reamintim rectorului Rugină, dar, mai ales, șefului Comisiei de Etică a UOC, Gabriel Grigore, că art. 42 al. 2 din Codul de Etică și Deontologie profesională le dă dreptul să se autosesizeze, nu doar să invoce lipsa unor sesizări scrise.

„Comisia de etică și deontologie profesională universitară lucrează pe baza sesizărilor sau prin autosesizare şi adoptă hotărâri prin care se stabileşte vinovăţia ori nevinovăţia persoanei sau persoanelor în cauză; în cazurile hotărârilor privind vinovăţia, hotărârile stabilesc şi sancţiunile ce urmează a fi aplicate, conform legii.”
Lipsa oricăror reacții în cazul unor suspiciuni mai mul decât rezonabile de plagiat nu face altceva decât să demonstreze că politica managerială a rectorului Universității „Ovidius” și a echipei sale este de a ascunde gunoiul sub preș.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate