Menu

Cartierul „Barăci” din Mangalia, „focarul” lăsat în urma sa de Iorguș Recomandat

Ca mulți alți primari din țară, Zanfir Iorguș a folosit sărăcia unora în folosul personal. Cartierul „Barăci” din Mangalia nu este doar un focar de murdărie, este și o zonă cu infracționalitate sporită, o zonă pe care mangalioții plătitori de taxe și impozite o evită. Sute de oameni trăiesc zilnic în mizerie, din ajutoare sociale sau din ceea ce-și procură pe căi ilegale dar, o dată la patru ani sunt folosiți de cel care i-a campat aici pentru a-i da votul.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Locuitorii „Barăcilor”, mangalioți cu buletine în regulă

Barăcile de pe strada M.I. Dobrogeanu au fost construite în anii `40 și folosite de Ministerul Apărării Naționale ca spații de depozitare. După venirea lui Zanfir Iorguș, în 1996, la conducerea Primăriei Mangalia, a început reamenajarea acestora și compartimentarea lor (1997-2000). Astfel, în barăcile K, N, O, P, S, H au fost mutați oameni evacuați din alte clădiri ale orașului, dar și cei care nu aveau nici un domiciliu. Cei mai mulți dintre aceștia sunt romi.
Deși nu aveau domiciliul în Mangalia, nu aveau nicio intenție de a se integra din punct de vedere social în viața orașului, sute de romi au primit nu numai un loc unde să stea în aceste barăci, dar și oportunitatea de a avea un buletin de Mangalia. Calculul e simplu, toți „majorii” aveau drept de vot, iar câteva sute de votanți, recunoscători că li s-a dat un acoperiș gratis și un act de identitate, nu aveau cum să nu-l răsplătească pe binefăcătorul lor, Zanfir Iorguș.
În timp, alături de proaspeții cetățeni ai Mangaliei s-au adunat și alți romi veniți din diferite zone ale țării care au dobândit și ei calitatea de cetățeni ai municipiului.. Așa s-a ajuns ca în zona barăcilor să fie paradisul infracționalității și a focarului de infecție deoarece sutele de oameni nu aveau decât două grupuri sanitare comune, iar o parte din ei furau pur și simplu curent din vecinătate. S-a născut astfel, un fel de „Bronx” al Mangaliei, unde noaptea nu era bine să te prindă, iar ziua era mai bine să-l eviți.

Barăcile, risc ridicat de prăbușire

Astăzi, la barăci locuiesc, în 90 de încăperi, aproximativ 351persoane, însă numărul lor poate diferi mult de datele oficiale deoarece acolo sunt și persoane care nu fac parte din nicio evidență a instituțiilor statului. Din cele 351 persoane, 138 sunt copii, 87 dintre aceștia frecventând școala mai ales pentru că ea este condiționată de primirea alocațiilor. Dintre persoanele adulte (213), doar 17 au un serviciu. Restul, vă puteți ușor imagina, cu ce se ocupă în fiecare zi.
Deși chiria pe care aceste persoane ar trebui să o achite lunar către Primărie este mai mult modică (pornește de la 8 lei, până la câteva zeci de lei), jumătate dintre locatarii cu acte în regulă refuză sau nu au cu ce să o plătească. Astfel, s-au acumulat datorii de peste 5 miliarde de lei vechi, reprezentând plata chiriilor, a penalităților și a întreținerii. Toate somațiile făcute de reprezentanții municipalității au rămas fără nici un rezultat. Acum s-a ajuns în stadiul somațiilor pentru evacuare. Mai mult decât atât, Primăria le-a oferit datornicilor din acest cartier posibilitatea de a fi scutiți de plata penalităților în cazul în care își plătesc sumele restante datorate pe chirie și întreținere. Nici un răspuns, nici de această dată. Veți spune, poate, că oamenii nu au un serviciu și de aceea nu își pot achita datoriile, dar, conform reprezentanților Primăriei, locuitorii Barăcilor nu vor să frecventeze nici un curs de calificare ( unele cursuri sunt chiar plătite), nu vor să meargă la nici un interviu de angajare, preferând să stea pur și simplu.

La începutul anului 2015 Primăria Mangalia a primit din partea SC Cert Proiect SRL un raport de expertiză tehnică pentru barăcile din strada I.M. Dobrogeanu. Rezultatele acestui raport sunt cât se poate de clare: clădirile sunt încadrate cu risc ridicat de prăbușire la cutremur; imobilele trebuie evacuate urgent, iar clădirile și imobilele adiacente trebuie demolate. Decizia unei eventuale evacuări totale și demolare a zonei nu a fost încă trecută și asumată în vreo ședință de Consiliu Local, deși acest raport a fost adus la cunoștința consilierilor locali și ne întrebăm cine își asumă responsabilitatea producerii unui eventual accident acolo?

Zanfir Iorguș promitea în 2012 locuințe sociale

Deși nu mai avea nicio calitate în Primăria Mangalia, Zanfir Iorguș anunța în anul 2012, cu câteva luni înainte de alegerile locale la care a participat, că a inițiat un program social care vizează categoriile defavorizate. Astfel, după marele „succes” obținut cu barăcile, Iorguș părea că-și dorește din nou să manipuleze în vederea obținerii votului, persoanele defavorizate. 
A început chiar să facă un „recensământ” a celor care au nevoie de o casă. A deschis și birouri de consultanță și asistență socială menite să le ofere niște iluzii pierdute sărmanilor picați în plasa unui candidat disperat să ajungă din nou primar. Oamenii primeau o hârtie cu un număr de înregistrare emisă de cabinetul parlamentarului Zanfir Iorguș. Bineînțeles, după alegerile din 2012, Iorguș a uitat de aceste promisiuni făcute oamenilor … I-a mai vizitat doar pe prietenii lui de la „Barăci” pentru a-i menține în formă pentru scrutinul din 2016. Nu degeaba, în mediul on line, Zanfir Iorguș este numit și Primarul „Barăcilor”.

 

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate