Menu

Abuzurile lui Iorguș pot arunca Mangalia în colaps! Afacerea „Curtea Spitalului” poate falimenta orașul! Recomandat

În anul 2004, primarul Zanfir Iorguș și Consiliul Local de la acea vreme, obedient față de edil, decid să înstrăineze peste 20.000 de mp de teren situat pe strada Rozelor, incinta Spitalului Municipal. Numai că, acest teren și clădirea erau revendicate de Societatea Crucea Roșie. Încălcând legea, Iorguș a vândut terenurile, iar acum municipalitatea este la un pas de a pierde procesul cu Crucea Rosie, fiind obligată la retrocedare. În acest caz, cei care au cumpărat de la Iorguș vor cere primăriei despăgubiri a căror valoare ar băga orașul Mangalia în faliment. 

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Peste 20.000 de mp din curtea spitalului, vânduți de Iorguș

Istoria acestui proces începe în anul 2001, când Crucea Roșie transmite primăriei Mangalia, condusă de PSD-istul Zanfir Iorguș, o notificare prin care solicită retrocedarea Spitalului Municipal (teren și clădirea cu 36 de încăperi). În cazul în care această retrocedare nu ar fi fost posibilă, Crucea Roșie era dispusă să primească alt imobil în compensare. Cu toate acestea, comisia care se ocupa de retrocedările pe Legea 10/2001, președinte fiind același Zanfir Iorguș, a hotărât să respingă solicitarea pe motiv că entitatea care solicita (Crucea Roșie) nu este “persoană îndreptățită” să facă o astfel de solicitare.
Iorguș nici măcar nu a vrut să își ia măsuri de siguranță în cazul în care Crucea Roșie ar fi dovedit că face parte din categoria „persoanelor îndreptățite”. Astfel, în noiembrie 2004 s-a dat Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 215/2.11.2004 prin care s-a decis trecerea din domeniul public a Municipiului Mangalia în domeniul privat a mai multor terenuri care mai apoi au fost vândute sau scoase la licitație publică. Unul dintre terenurile menționate în HCL 215 este cel din incinta Spitalului Municipal, strada Rozelor, în suprafață de 23.822,19 mp.
Conform legii 10/2001 Zanfir Iorguș și Consiliul Local Mangalia NU aveau voie să vândă, să concesioneze sau să închirieze un bun imobil aflat în litigiu, sub sancțiunea nulității absolute (art. 21, al.5).
Cu toate acestea, după ce terenul a fost trecut în domeniul privat al Primăriei, Iorguș putea să-l scoată la vânzare prin licitație publică. Și așa a făcut, deși acest teren era revendicat, iar o astfel de acțiune de vânzare era total ilegală. În aceeași zi, 2 noiembrie 2004, Consiliul Local adoptă patru HCL 217,218,219,220prin care aproape tot terenul din curtea spitalului era scos la vânzare prin metoda licitației publice. Terenurile, lotizate, au avut diferite destinații, de la construirea de locuințe permanente, până la construirea de case de vacanță. Prețurile de pornire au fost diferite, în funcție de destinația fiecărui lot. Astfel, pentru locuințe permanente s-a pornit de la o sumă de 81,93 lei + TVA/mp, iar pentru case de vacanță de le 139,29 lei/mp +TVA. Pentru cei care cunosc zona, cu deschidere la Mare, își pot da ușor seama că terenurile au fost râvnite de toată lumea. Aproximativ 60 persoane fizice și juridice au cumpărat loturi în această „Curte a Spitalului” pe care au ridicat case, vile, pensiuni, hoteluri, spații comerciale și alte clădiri.
Așadar, dorința de a „sistematiza zona”, cum explică Iorguș ceea ce a făcut el cu curtea spitalului, s-a transformat nu numai într-o cutie a Pandorei pentru municipalitate, care poate pierde enorm, ci și într-un haos efectiv, acolo amestecându-se locuințele cu morga, cu biserica, cu pensiunile și alte spații comerciale.

Crucea Roșie câștigă în primă instanță dreptul de retrocedare

Văzând că primarul Zanfir Iorguș le neagă calitatea de „persoane îndreptățite” la retrocedare și că terenul a fost vândut la licitație publică, reprezentanții Crucii Roșii și-au căutat dreptatea în instanțe. Ei au solicitat judecătorilor atât recunoașterea calității de „persoană îndreptățită”, cât și retrocedarea terenului și a clădirii spitalului. Astfel, după ce în fața Tribunalului și Curții de Apel Constanța au pierdut procesul de recunoaștere a calității, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit în anul 2006casarea sentinței și retrimiterea dosarului la Tribunalul Constanța care, de această dată, decide că Societatea Crucea Roșie are calitatea de „persoană îndreptățită” să revendice cele două imobile.
Imediat după câștigarea acestui proces, Crucea Roșie continuă demersul în instanță pentru a recupera cei aproximativ 23.000 de mp (curtea) și clădirea Spitalului Municipal. Se deschide astfel dosarul nr. 1000/118/2006 care este astăzi în stadiul de apel la Curtea de Apel Constanța. În primă instanță, Tribunalul a decis că Societatea Crucea Roșie trebuie să primească curtea și clădirea Spitalului Municipal.

Ilegalitățile lui Iorguș au consecințe dezastruoase pentru Mangalia

În toți acești ani în care dosarul de mai sus s-a judecat, Crucea Roșie a cerut în instanță anularea unui contract de vânzare-cumpărare dintre Primăria Mangalia și firma Euro Coram, firmă care a cumpărat un teren în curtea Spitalului pe care a ridicat o clădire nefinalizată în totalitate. Judecătorii au decis că vânzarea terenului revendicat de Crucea Roșie, făcută de primărie la dispoziția lui Zanfir Iorguș este nulă. Societatea care a pierdut procesul, Euro Coram, s-a îndreptat cu acțiune în pretenție împotriva autorității locale din Mangalia și a cerut suma de 90.000 de euro, reprezentând o parte din investiția făcută acolo și din suma dată pe acel teren. În acest proces, avocații actuali ai primăriei au reușit să convingă instanțele să-l cheme în garanție pe care a semnat toate aceste vânzări ilegale de teren, pe Zanfir Iorgus.
Dacă am calcula ce fel de pretenții pot ridica cei 60 de beneficiari ai terenurilor din Curtea Spitalului pe care Iorguș le-a vândut fără un cadru legal, am ajunge la sume colosale. Acolo există acum case, vile, hoteluri, pensiuni, o biserică, spații comerciale, birouri, o morgă și alte construcții. La toate aceste pretenții s-ar adăuga și pierderea terenului și a clădirii, evaluate la peste 3 milioane de euro. Tot acest dezastru e posibil numai și numai celui care timp de trei mandate a batjocorit pur și simplu avutul public al Mangaliei, ajutat de consilieri locali obedienți și complici. Iar acum, Zamfir Iorguș, mai vrea un mandat la Primărie…


 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate