Menu

VIDEO: Am deslușit misterul prafului saharian atras de magnet! Recomandat

Praful saharian prezent în sudul și estul României în mai multe episoade a stârnit un val de controverse în mediul on line. Facebook s-a umplut de clipuri cu acest fenomen, iar unii dintre utilizatori au demonstrat că praful este… atras de magnet. Acest lucru i-a făcut pe unii să se îndoiască de originea acestui praf.

Deși autoritățile spun că acest fenomen nu reprezintă un pericol pentru sănătatea populației, au fost și medici care au afirmat contrariul. 

„Acest nisip odată inhalat şi pătruns în căile respiratorii poate provoca afecţiuni respiratorii sau poate agrava afecţiunile respiratorii preexistente. De asemenea, pot apărea alergii, mai ales crize ale astmului bronşic. De aceea este bine ca persoanele care se cunosc cu afecţiuni respiratorii, fie că vorbim de bronşite sau astm bronşic, să îşi ia măsuri de precauţie, să se protejeze cu o mască pentru a evita inhalarea particulelor de nisip“, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi, citat de ziarul Adevărul.

Am încercat să aflăm mai multe despre acest fenomen de la reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Constanța:

“În ultima perioadă nu am făcut analize pentru depistarea metalelor grele, pentru că aparatul este defect. În 2010 am făcut astfel de analize și am s-a găsit o cantitate mai mare de fier față de valorile din alte zile, în care nu a fost praf saharian. Problema e că nu există limită cu care să ne comparăm. Legea 104 pentru calitatea aerului prevede limite doar pentru alți indicatori, pe care noi îi monitorizăm de fapt la stațiile de monitorizare. Deci chiar dacă vreau să fac o comparație, nu am cu ce. Și nu cred că este atât de periculos. Adică ar fi periculoasă granulația, la o adică, pentru afecțiunile pulmonare. Dar la măsurătorile respective, granulația nu a depășit limita admisibilă. Cât despre ce spuneți dumneavoastră, că acest praf este atras de magnet, eu nu am văzut acest lucru, iar analizele pe care noi le facem nu are nicio legătură cu asta. Noi lucrăm după Legea calității aerului și comparăm toate măsurătorile pe care le facem cu acele valori”.

Am discutat și cu Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, care ne-a explicat originea fenomenului. Puteți asculta punctul său de vedere în filmul de mai jos.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU și Ștefan Doru COPOȚ

 

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate