Menu

EXCLUSIV: Teodosie, la un pas de pușcărie? Procurorii DNA cer arest la domiciliu! Recomandat

Împotriva lui Teodosie, ierarhul inculpat al Arhiepiscopiei Tomisului, a început urmărirea penală în data de 17 octombrie 2016, tot atunci împotriva lui luându-se și măsura controlului judiciar, măsură menținută și prelungită succesiv de judecătorii Curții de Apel Constanța și cei ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. De asemenea, procurorii au pus sechestru pe conturile Arhiepiscopiei Tomisului pentru suma care face obiectul cercetării penale - 1.356.973 lei. Deși Arhiepiscopia Tomisului ”nădăjduia” trimiterea dosarului înapoi la procurori, în clipa de față Curtea de Apel Constanța a respins toate excepțiile invocate de către avocații prelatului.

Așa cum publicația DEZVĂLUIRI a scris încă de la începutul acestui scandal, existau indicii că Teodosie încalcă controlul judiciar, demonstrând că pentru el legile nu prea contează

(http://www.dezvaluiri.ro/exclusiv/511571-exclusiv-inculpatul-teodosie-incalca-masura-controlului-judiciar).

Se pare că la aceeași concluzie au ajuns și procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța care au cerut instanței luarea măsurii arestului la domiciliu împotriva inculpatului. Concret, Teodosie trebuia, conform controlului judiciar, ”să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși, să nu se apropie de ceilalți suspecți/inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia”. Cel puțin una dintre aceste prevederi a fost încălcată de episcop sfidând astfel o măsură aprobată de instanța de judecată.

De altfel, și asupra prezenței săptămânale la sediul IPJ Constanța pentru a semna condica planează multe semne de întrebare. În acest caz, poliția preferă să secretizeze orice fel de informații legate de Teodosie, prevalându-se (cel puțin exagerat, dacă nu abuziv) de legea 544/2001, deși articolele respective nu privesc speța în sine.
Astfel, Teodosie mai scrie o filă neagră în istoria BOR, beneficiind de pasivitatea sau complicitatea Sinodului și a Patriarhului Daniel. În cazul în care judecătorul Cristian Deliorga – Curtea de Apel Constanța - va confirma în zilele următoare măsura arestului la domiciliu, PF Daniel în dubla sa calitate, de patriarh și de mitropolit al Munteniei și Dobrogei, va fi nevoit să desemneze un episcop care să-l înlocuiască pe Teodosie. Ierarhul inculpat, pe perioada arestului la domiciliu, nu-și va putea îndeplini sarcinile sale arhierești (slujiri, sfințiri, hirotonii etc). Cel care-l va înlocui, va găsi la Constanța o arhiepiscopie aflată în plină degringoladă: conturi blocate, preoți mulți (prea mulți) umiliți și fără nicio sursă de venit, un aparat administrativ (Permanența Centrului) corupt în profunzime, organizat asemănător unei grupări mafiote, o facultate de teologie cu iz penal, un seminar teologic cu o promovabilitate dezastruoasă la Bacalaureat, profesori de teologie slab pregătiți și plagiatori etc.
Concret, DNA l-a trimis în judecată pe inculpatul Teodosie Petrescu pentru  folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți inculpați au folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene pentru Ferma Nazarcea. Conform Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, Teodosie riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani. 


Călin Gavrilaș

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate