Comisia Europeană

„SMURD-ul privat al medicului Arafat” strânge bani în numele Statului

La apogeul scandalului pe tema Legii Sănătăţii, Traian Băsescu a declarat că, în România există două SMURD: Serviciul public, aflat în subordinea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Fundaţia pentru SMURD – ONG aflat în subordinea medicului Raed Arafat. Cum această declaraţie nu a trezit atenţia presei centrale, ziariştii DEZVĂLUIRI au decis să aprofundeze subiectul.
Astfel, am aflat că Fundaţia pentru SMURD (FpS), condusă de medicul Arafat, strânge sume impresionante de bani, cu scopul de a le investi în dotarea şi perfecţionarea sistemului de urgenţă din România. Pentru aceasta, Fundaţia se foloseşte din plin de denumirea şi de imaginea serviciului public SMURD, ca şi de însemne ale Statului român. Banii obţinuţi astfel sunt direcţionaţi către diverse proiecte destinate SMURD, după cum decide Fundaţia, iar nu Statul. Sau, dacă ne luăm după cifrele puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor,  FpS distribuie doar o parte din bani, sume consistente rămânând în conturile Fundaţiei. Pe baza acestor cifre, dar şi a raportului de activitate pe 2010-2011, FpS ar fi trebuit să dispună, la jumătatea anului trecut, de circa 120 de miliarde de lei vechi – sume colectate în cursul ultimilor cinci ani, dar nedistribuite către proiecte. Această cifră este contestată de către reprezentanţii Fundaţiei.

Un articol de Răzvan PETRE

 

Site-ul SMURD – proprietatea unei fundaţii

O simplă căutare pe internet ne va duce pe pagina SMURD. Pe aceasta tronează, la loc de cinste, sigla SMURD, precum şi stema Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Oarecum ciudat, Inspectoratul este trecut la secţiunea „Colaboratori”. Pentru a lămuri acest lucru, am sunat la IGSU, unde ni s-a spus că site-ul respectiv nu reprezintă punctul de vedere al IGSU sau al SMURD, fiind operat de o Fundaţie. Este vorba despre Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă (SMUCR), care îl are ca preşedinte tot pe Raed Arafat. Pe acelaşi site, ceva mai jos, suntem îndrumaţi cum să direcţionăm bani „pentru SMURD”, printr-un link care duce nu către serviciul public, ci către site-ul Fundaţiei pentru SMURD.
Am întrebat la IGSU dacă este normal ca un site privat să folosească însemnele instituţiei, sau ale Statului, şi dacă Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice (editor al ziarului DEZVĂLUIRI) poate solicita, la rândul ei, donaţii, folosidu-se de aceste însemne. Reprezentanta Inspectoratului ne-a comunicat că vom fi contactaţi în cel mai scurt timp de purtătorul de cuvânt al instituţiei, care ne va răspunde la aceste întrebări.

Cui dăm 2%?

Conform legislaţiei în vigoare, orice persoană din România poate decide să redirecţioneze 2% din impozitele plătite către o organizaţie neguvernamentală aleasă. Fundaţia pentru SMURD derulează de ani buni o amplă campanie media, prin care îndeamnă poporul să îi direcţioneze ei aceşti bani. Titlul campaniei pare scurt şi cuprinzător, dar, în realitate, e incomplet. Vizitatorii sunt invitaţi să redirecţioneze „2% pentru SMURD”. Însă banii nu merg la servicul de urgenţă, ci în contul Fundaţiei pentru SMURD. Care fundaţie are, printre obiective, şi „promovarea altor activităţi apolitice şi fără caracter religios de interes public”. Deci FpS poate decide să iniţieze, să zicem, un program de plantare de arbori pentru reducerea poluării atmosferice – scop nobil, dar care nu are nici în clin nici în mânecă cu SMURD-ul pentru care cetăţeanul a redirecţionat banii.

Un succes de Public Relations

Campania „2% pentru SMURD” este una de mare succes. Încă de la iniţiere, ea a reuşit să se plaseze constant pe primul loc la capitolul sumelor redirecţionate, ajungând acum să aducă FpS zeci de miliarde, anual.
Pe lângă publicitatea masivă, un factor de succes a fost şi alegerea inspirată a numelui Fundaţiei, care conţine – la marginea legalităţii – denumirea sistemului public de urgenţă (este ilegală folosirea în denumirea firmelor şi ONG-urilor a unor termeni, cum ar fi cel de „naţional”, precum şi a denumirilor şi însemnelor Statului). De asemenea, FpS beneficiază şi de site-ul, care afişează, cum arătam mai sus, însemnele IGSU şi ale SMURD. Ar mai fi de notat că sigla Fundaţiei pentru SMURD seamănă izbitor cu cea a serviciului public SMURD şi că simbolul de pe această siglă – toiagul lui Asclepios – este folosit de o serie întreagă de instituţii medicale, printre care şi de Ministerul Sănătăţii.

Sponsorii Fundaţiei – de la E.ON şi Loterie,
la SRI

Pe lângă campania „2% pentru SMURD”, Fundaţia mai beneficiază de diferite sponsorizări, pentru realizarea proiectelor. Lista sponsorilor este lungă, ea cuprinzând persoane private, firme de prestigiu şi instituţii şi societăţi de stat. La loc de cinste sunt companii multinaţionale, din domeniile Cash&Carry, telefonie, energie şi care au donat sute de mii de euro pentru realizarea unor proiecte ale Fundaţiei. Anul trecut, lor li s-a alăturat şi Loteria Română, care a emis „Lozul SMURD” – un loz în plic care foloseşte denumirea şi culorile serviciului public SMURD, contra unei sponsorizări de 200.000 RON, care se va face, bineînţeles, la Fundaţie.
Pe lista sponsorilor se mai regăsesc Bursa de Valori Bucureşti, Fondul Proprietatea şi Institutul pentru tehnologii avansate. Nu vă spune nimic denumirea acestui institut? Nici nu ar trebui să vă spună, pentru că el este o componentă a Serviciului Român de Informaţii…

Milioane de RON aşteaptă să fie folosite

Conform datelor depuse la Ministerul Finanţelor, Fundaţia pentru SMURD se bucură nu numai de succes de public, dar şi financiar. Astfel, încă de la înfiinţare, veniturile anuale ale Fundaţiei au depăşit cheltuielile. Cu zeci de miliarde de lei. Conform datelor publice, la începutul lui 2011, Fundaţia înregistra peste 80 de miliarde de lei pe plus. Şapte luni mai târziu, conform bilanţului prezentat pe site-ul FpS, aceasta mai încasase încă 55 de miliarde, din care nu reuşise să cheltuiască decât circa 24 de miliarde. Totalul, de circa 120 de miliarde, care ar fi trebuit să se regăsească – necheltuite – în conturile Fundaţiei, este contestat de reprezentanţii FpS. Ca dovadă, directorul executiv, Tiberiu Fechete, ne-a remis copiile unor extrase de cont care arată că, în prezent, fundaţia nu dispune decât de circa 55 de miliarde. Totodată, el ne-a asigurat că sumele disponibile sunt angajate pentru diferite proiecte şi că imaginea pe care ne-am făcut-o din datele de pe site-ul Ministerului Finanţelor nu este una corectă. Având în vedere deschiderea excepţională de care a dat dovadă directorul Fundaţiei, promitem să dezvoltăm aceast dialog şi să revenim într-un articol ulterior asupra chestiunilor financiare, pentru a putea lămuri publicul nostru asupra motivului pentru care sumele din rapoartele financiare diferă de cele aflate, concret, în contul Fundaţiei.

Cine decide unde se duc banii Fundaţiei pentru SMURD?

Conform statului Fundaţiei, medicul Arafat nu este singura persoană cu putere de decizie asupra alocării fondurilor. Acest lucru se face de către Consiliul Director, care are o alcătuire foarte pestriţă. Primul este Raed Arafat – preşedinte şi membru fondator – urmat de General locotenent Vladimir Secară – vicepreşedinte şi Inspector General la IGSU. Lista este completată de directorul general al companiei energetice E.ON România, de şeful unei firme de avocatură, de directorul IRS Management. Pe lângă aceştia, mai deţin calitatea de membri în Consiliu Emil Hurezeanu – analist politic, cunoscut ca realizator de emisiuni şi director la Realitatea TV pe vremea când postul era controlat de Sorin Ovidiu Vântu şi Radu Tudor – analist politic şi militar, colaborator al posturilor Antena 1, Antena 3. Deşi nu este citat în ultimul raport, pe listă figura şi numele Mihaelei Rădulescu. Iată aşadar lista completă a specialiştilor care decid care sunt priorităţile Fundaţiei pentru SMURD, precum şi destinaţia următoarei ambulanţe cu care va fi dotat sistemul de urgenţă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top