Menu

Emisiile poluante ale proiectelor finanţate de RBS le depăşesc pe cele ale Scoţiei

Royal Bank of Scotland este acuzată că finanţează încălzirea globală.

 

Royal Bank of Scotland este ameninţata de studenţi cu un boicot din cauza investiţiilor sale globale de miliarde de dolari în proiecte de exploatare a petrolului şi gazelor naturale, proiecte ce distrug mediul înconjurator.

Pagină realizată de Sebastian RĂDULESCU

 

Strategia RBS, devastatoare pentru planetă ?

Ameninţarea apare în contextul unui nou raport care atacă politica Royal Bank of Scotland de finanţare a conductelor de petrol şi a facilităţilor de producţie care poluează. Royal Bank of Scotland a fost acuzată că aplică o strategie distructivă care poate avea "consecinţe devastatoare pentru planetă".

În replică, Royal Bank of Scotland a încercat să discrediteze raportul şi a sugerat că încă există dezbateri ştiinţifice cu privire la cauzele schimbărilor climatice. Economistul şef al Royal Bank of Scotland, Andrew McLaughlin, a fost de acord să se întâlnească cu autorii raportului.

Royal Bank of Scotland este una dintre cele mai importante companii din Scoţia, un brand global recunoscut de milioane de oameni. Anul trecut banca a anunţat profituri record de peste 9 miliarde de lire sterline.


‘Banca petrolului şi a gazelor naturale’ poluează mai mult decât Scoţia

Dar Royal Bank of Scotland a înfuriat organizaţiile de mediu din cauza investiţiilor sale majore în proecte de exploatare a rezervelor de petrol şi gaze naturale care emană în atmosferă dioxid de carbon, una din principalele cauze ale încălzirii globale. Royal Bank of Scotland se promovează ca fiind "banca petrolului şi a gazelor naturale".

Raportul organizaţiei londoneze de mediu Platform susţine că, începând din anul 2001, Royal Bank of Scotland a furnizat finanţări în valoare de cel puţin cinci miliarde de lire sterline pentru proiecte de exploatare a petrolului şi gazelor naturale şi a sprijinit proiecte conexe în valoare de peste 15 miliarde de lire sterline.

Poluarea cu dioxid de carbon cauzată de aceste proiecte s-a ridicat în anul 2005 la aproape 37 milioane de tone, susţine raportul, mai mult decât emisiile totale de dioxid de carbon estimate ale Scoţiei. Această reprezintă o valoare de o sută de ori mai mare decât decât valoarea pentru care Royal Bank of Scotland îşi asumă responsabilitatea.

Mika Minio-Paluello, autorul principal al raportului, a acuzat Royal Bank of Scotland că "şi-a îngropat capul în nisip". El a solicitat ca banca să-şi limiteze investiţiile în petrol şi gaze naturale şi să sisteze finanţările către cele mai poluante forme de exploatare a petrolului.

"Dacă banca nu doreşte să îsi reducă impactul asupra schimbărilor climatice vom fi obligaţi să cerem studenţilor şi tinerilor să boicoteze RBS şi subsidiara ei, NatWest", a declarat el pentru Sunday Herald.

Bronwen Thomas de la organizaţia ecologistă studenţească People and Planet a spus că schimbările climatice reprezintă o problemă extrem de importantă, aşa cum a reprezentat apartheid-ul în anii '80. "În curând banca petrolului şi a gazelor naturale ar putea afla că clienţii tineri renunţă la serviciile sale în favoarea unor alternative mai prietenoase cu mediul", a mai afirmat ea.

 

RBS critică raportul incriminant

Cu toate acestea, Royal Bank of Scotland a criticat concluziile şi metodologia raportului. "Punem serios la îndoială integritatea acestui raport", a afirmat o purtătoare de cuvânt. "Nu recunoaştem o serie dintre proiectele menţionate."

Aceasta a subliniat faptul că Royal Bank of Scotland nu are nici o implicare directă în unele dintre proiectele evidenţiate de raport şi a susţinut că banca nu poate fi învinovăţită pentru poluarea cauzată de proiectele pe care le-a finanţat.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat: "Este absurd să punem vina emisiilor de dioxid de carbon pe seama Royal Bank of Scotland. Dacă folosim această logică ar trebui să punem la socoteală fiecare împrumut auto şi ipotecă." Ea a spus că printe cercetători există încă dezbateri cu privire la cauzele încălzirii globale şi a arătat faptul că Royal Bank of Scotland a investit anul trecut un miliard de lire sterline în energia regenerabilă, mai mult decât orice altă bancă.

Ea a continuat: "Majoritatea finanţărilor pentru industria petrolului şi a gazelor naturale au fost acordate în interiorul Marii Britanii, unde sectorul energetic a jucat un rol important în economiile Scoţiei şi Marii Britanii, sprijinind peste 330000 de locuri de muncă."

Dar criticile au fost reiterate de catre Duncan McLaren, directorul executiv al Friends of the Earth Scoţia. "Emisiile poluante pentru care Royal Bank of Scotland este responsabilă sunt pe cale să le depăşească cu mult pe cele ale Scoţiei. Este timpul ca Royal Bank of Scotland să nu mai profite pe seama poluării", a declarat acesta.

Ultima modificareLuni, 02 Decembrie 2013 13:24
Mai multe din această categorie: RBS finanţează teroarea din Birmania »

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate