Menu

Prețul acțiunilor Gabriel Resources se prăbușește cu 60%

  • Publicat în Opinii

Protestele de stradă și atitudinea schimbătoare a lui Ponta au îngropat ratingurile companiei miniere

Soarta proiectului minier de la Roșia Montană este indecisă. Protestele de stradă nu dau semn că pot fi oprite (decât, cel mult, de vremea rea). De partea cealaltă, Comisia Parlamentară constituită special în scopul avizării exploatării din Apuseni își vede de treabă, rezultatul scontat fiind unul pozitiv pentru investitorului canadian.
Dacă la București niciuna din cele două tabere nu pare să fie în avantaj, mult mai clar stau lucrurile în patria investitorului canadian. Astfel, pe bursa din Toronto (unde este listată Gabriel Resources), acțiunile companiei și-au pierdut peste 60% din valoare, în câteva zile. Deși după momentul inițial a avut loc o stabilizare, iar premierul Ponta și-a nuanțat declarațiile în privința proiectului minier, acțiunile nu au recuperat decât o fracțiune din pierderi și se tranzacționează actualmente la un preț apropiat de minimul istoric. Nu e prima oară când măsurile actualei Puteri duc la prăbușirea valorii acțiunilor Gabriel Resources (și, implicit, a încrederii pe care investitorii o au în companie). În aprilie 2012, cu ocazia crizei guvernamentale ce a culminat cu demiterea guvernului Ungureanu, acțiunile Gabriel Resources au pierdut câteva zeci de procente din valoare în doar două săptămâni.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Cine a îngropat Roșia Montană?

Proteste în Piața Universității. Proteste la Roșia, mineri închiși în mină. Ceartă în alianța guvernamentală, pornind de la subiectul exploatării de aur din Apuseni. Dincolo de hărmălaia aceasta – o realitate obiectivă – proiectul Roșia Montană nu este acum mai aproape de a deveni realitate, decât a fost vreodată. Vinovați de această situație au fost scoși guvernanții de acum și din ultimii zece ani; au fost scoși tinerii din Piață și societatea civilă; Soros și fundațiile pe care le sponsorizează; Rusia și “agenturili”. Din lista țapilor ispășitori lipsește, însă, un mare vinovat. Unul care persistă în acțiuni dăunătoare, ce zădărnicesc șansele proiectului minier. Numele lui este Roșia Montană Gold Corporation.

Un articol de Răzvan PETRE

Citeşte mai departe ...

Balene la Roşia Montană

Protestul Roşia Montană – Piaţa Universităţii (partea a doua) mi-a adus aminte de un film american foarte prost, difuzat acum vreo 10 ani. Se făcea că, într-un orăşel din mijlocul SUA, o fabrică de ceva scăpa un agent toxic în canalizare, sau în pământ, iar situaţia degenera. Prima se prindea o cucoană, mamă singură a doi copii, din care ăl micu’ se îmbolnăvea şi medicii nu ştiau de ce. La început, nimeni nu o credea (“Ce tot vorbeşte femeia asta?!?”), aşa că ea îşi căuta aliaţi la un ONG ecologist din zonă. Aici, doi tineri plăpânzi, apatici o întâmpinau pe cucoană cu toată simpatia, dar nu o puteau ajuta prea tare, pentru că nu ştiau nimic de fabrica din localitate. În schimb, ei îşi prezentau proiectul la care lucrau cu sârg, invitând-o pe femeie să li se alăture în acţiunea “Salvaţi balenele!” Repet, acţiunea se petrecea undeva în buricul SUA, la vreo 1000 de kilometri de cea mai apropiată balenă.

Un editorial de Răzvan PETRE

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate