Menu

Yoghinii si-au tras post de televiziune

Tabara Internationala de Yoga de la Costinesti, organizata de Miscarea de Integrare Spirituala în Absolut, a culminat, duminica, 27 august, cu Spirala de hiatus anual. Campania desfasurata de autoritati în primavara anului 2004, precum si capetele de acuzare împotriva liderului spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, i-au înversunat si mai mult pe yoghinii adunati în fiecare vara la Costinesti. Chiar si în absenta, Grig a supervizat, prin pretinsele energii pe care poate sa le antreneze, întreaga adunare. Lui i-au fost dedicate rugaciuni în timpul carora yoghinii au intrat în rezonanta cu spiritul exilatului în Suedia. Ca de obicei, yoghinii au tinut sa iasa în evidenta cu masuri exagerate de securitate a întregului bâlci organizat, chipurile, pentru marea purificare spirituala. Provocati de asa-zisa deschidere a MISA fata de mass-media, am încercat sa patrundem în spatiile yoghinilor.

AXA TV, singurul organ de presa primit la spirala

Am început cu plaja din dreptul epavei, locul în care, în timpul zilei, adeptii MISA fac nudism. Cu toate ca, în urma cu doi ani, Bivolaru le-a interzis adeptilor sai orice exercitiu spiritual pe plaja, am găsit grupuri rebele care efectuau diverse figuri. Mai mult, martori oculari sustin ca în urma cu o săptămâna, un numeros grup de yoghini a împrejmuit cu stegulete galbene un perimetru unde aveau voie sa se aseze doar membri MISA (informatie contrazisa de purtatorul de cuvânt al miscarii, Crina Calek). La “Comandament”, (locul de unde sunt dirijate toate activitatile taberei) am găsit aceeași atmosfera de cazarma, pe care o stim din anii trecuti, cu paznici si oameni de ordine. Yoghinii erau legitimati la intrare, iar apoi îsi luau bonuri de masa, pentru a putea intra în cantina. Purtatorul de cuvânt al MISA a refuzat sa ne primeasca în Comandament. Mai mult, Crina Calek ne-a spus ca nu putem intra în nici unul dintre spatiile private ale MISA, pe motiv ca exista un contract de exclusivitate semnat cu un post local de televiziune din Baia Mare, AXA TV: “Cei de la AXA ne platesc bani buni pentru a difuza imagini de la activitatile taberei. Ei au pus condiția de a avea exclusivitate pe acest subiect si de aceea nu putem permite accesul altor jurnalisti în spatiile noastre. Informatia a fost confirmata de Attila Somodi, directorul de programe al postului de televiziune. “Noi am difuzat imagini si de la tabara de yoga de la Herculane. Am realizat un studiu care ne-a aratat ca telespectatorii nostri sunt interesati de subiectele legate de activitatile MISA. De aceea am semnat un contract si pentru Tabara Internationala de Yoga de la Costinesti”. Somodi a tinut sa ne asigure ca acesta este singurul motiv al colaborării cu MISA.

MISA jigneste si aduce injurii jurnalistilor

Crina Calek a refuzat sa faca orice alta declaratie pe cale orala preferând, la vederea carnetului nostru de notite, sa-i adresam întrebarile în scris, iar ea sa raspunda în acelasi mod. La scurt timp dupa despartire, am fost sunati de aceeasi Crina Calek. Purtatorul de cuvânt al MISA gasise, într-unul din exemplarele ziarului ZONA INTERZISÃ pe care i le lasasem, numele publicatiei electronice DEZVALUIRI.RO si voia sa stie ce legatura este între cele doua ziare. Atunci când i-am spus ca ambele publicatii sunt editate de Organizatia de Investigatii Jurnalistice, ne-am trezit cu un potop de injurii si jigniri, provocate de doua articole despre MISA, publicate în DEZVALUIRI.RO. Din dialog am înteles ca daca vom continua sa avem puncte de vedere personale în legatura cu scoala de yoga din România nu vom mai putea colabora cu MISA. Tinem sa precizam ca Organizatia de Investigatii Jurnalistice a postat pe siteul www.dezvaluiri.ro un drept la replica trimis prin mail de Biroul de Presa MISA, respectând în acest fel deontologia jurnalistica.

Adaugă comentariu

Dezvaluiri.ro, administratorul site-ului şi autorii articolelor nu îşi asumă responsabilitatea pentru comentarii. Aceasta aparţine în exclusivitate persoanelor care le scriu.

Codul de securitate
Actualizează

înapoi la partea de sus

Revista Presei

Error: No articles to display

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)

Redactor Şef: Ştefan Doru COPOŢ (tel: 0788032808)

Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)

Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Călin GAVRILAȘ

Adresa redacţiei: Constanţa, Bd. Al. Lăpuşneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4
Fax: +40 341 816 200                  E-mail: [email protected]

Copyright © 2014 Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu îşi asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori şi

conţinutul informaţiilor preluate din alte publicaţii. 

Fotografiile însoțite de simbolul 'T' sunt trucate iar cele însoțite de simbolul 'P' sunt publicitare.

Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Sigma Media- București 

Politica de confidențialitate